Pothvat

Nakon godinu dana iz mora izvađeni ostaci uginulog kita: Kostur će biti izložen u Malom Lošinju

Ana Braškić

Foto Plavi svijet

Foto Plavi svijet

Nakon što je procesom biološke razgradnje mekih tkiva u moru pored Lošinja očišćen kostur kita uginulog prije godinu dana, istraživači lošinjskog Plavog svijeta iz mora su izvadili kosti koje su težile jednu tonu



Godinu dana nakon što su na dubini od 20 metara u moru pored Lošinja potopili uginulog kita, djelatnici Instituta Plavi svijet u srijedu su iz mora izvadili njegov kostur. Više o svemu rekla nam je Tihana Vučur, istaživačica Instituta Plavi svijet.


– Proces vađenja kostura iz mora počeo je oko devet sati ujutro, a izvadili smo ih pomoću balona za vađenje teških tereta kakve koriste ronioci. Kostur je bio u ribarskoj mreži te je dotegljen do uvale Mrtvaška gdje nas je čekao kamion s dizalicom da bi ga prenijeli na lokaciju, težio je gotovo tonu, otkriva Vučur i nastavlja.


– Kosti smo na lokaciji razvrstali i utvrdili da su sve na broju. Nedostaju samo neke manje kosti koje neće biti važne prilikom slaganja kostura. Kosti smo isprali slatkom vodom i sada čekaju daljnju obradu, kazala je Vučur.




Podsjetimo se da je Plavi svijet 23. siječnja prošle godine dobio dojavu o pronalasku uginulog kita pored Lošinja. Uginulog kita je mrežom s dna izvukao kočar s Lošinja koji ga je nakon toga doteglio do otočića Male Orjule. Djelatnici Instituta tada su pregledali i izmjerili uginulu životinju te utvrdili kako se radi o ženki velikog kita (Balaenoptera physalus) duljine 11,7 m. Prilikom pregleda životinje nisu pronađene nikakve vanjske ozljede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti. Na tijelu životinje nije bilo nikakvih tragova ozljeda. Životinja je djelovala mršavo te su istraživači Plavog svijeta pretpostavili da je uginula od iscrpljenosti.


Kako je kit pronađen pored Lošinja, Institut Plavi svijet tada je pokrenuo akciju kako bi sačuvao kostur ove životinje. S obzirom na veličinu same životinje i lokaciju pronalaska, izvlačenje na obalu i prijevoz do neke prikladne lokacije na kojoj bi se poštujući sanitarne i veterinarske propise mogla izvršiti obdukcija i čišćenje kostura nije bilo moguće. Stoga su odlučili životinju ostaviti u moru kako bi se prirodnim procesom biološke razgradnje mekih tkiva očistio kostur.


Tako je 24. siječnja kit potopljen omotan čvrstom mrežom i konopima. Tijekom proteklih godinu dana istraživači su redovito obilazili lokalitet.


– Svakih mjesec dana ronilac je odlazio na lokaciju i kamerom snimao proces prirodne razgradnje mekih tkiva kita, otkriva Vučur koju smo na kraju pitali kakva je daljnja budućnost kostura kita.– Sada moramo odlučiti gdje ćemo kosti poslati na restauraciju, a nakon toga moramo pronaći prostor u kojem će biti izložene. Riječ je o zaista velikom kosturu, kit je bio dug preko 11 metara, i trenutno na Lošinju ne postoji lokacija gdje bi ga mogli izložiti. Naša je želja da to bude u prostoru novog Instituta na Velopinu u Malom Lošinju jednom kada bude otvoren, zaključila je Vučur.