Donacija iseljenika

Na malološinjskom trgu postavljen prvi vanjski defibrilator u Hrvatskoj

Anja Tomović

Foto: Anja Tomović

Foto: Anja Tomović



MALI LOŠINJ Donacijom iseljenika, točnije udruge IMAS (Island medical assistance society), a uz podršku Grada Malog Lošinja i Doma zdravlja PGŽ- ispostava Mali Lošinj, na malološinjskom trgu postavljen je vanjski defibrilator, prvi takve vrste u Hrvatskoj.


Grad se s molbom za donacijom uređaja obratio udruzi IMAS još u veljači ove godine, u nadi kako će se navedeni prijenosni automatski vanjski defibrilatori postaviti u Malom Lošinju, Velom Lošinju, Nerezinama i Unijama. Uređaj omogućava da se u hitnim slučajevima osobama koje zadesi poremećaj rada srca, pomogne i prije dolaska hitne medicinske pomoći. Prijenosni defibrilator sam procjenjuje srčani ritam te daje upute za postupanje, tako da pomoć bolesniku mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja.


Cilj je povećati preživljavanje unesrećenih te umanjiti posljedice koje na unesrećenima ostaju nakon srčanih zastoja i komplikacija. Nakon što je, u prisustvu o.d. gradonačelnika Ane Kučić i ravnatelja Doma zdravlja Branka Laknera uređaj postavljen u Malom Lošinju, idućih dana postavit će se i na ostalim lokacijama, a svi uređaji su pod videonadzorom.