Oni znaju kako

Na Dobrinjštini turizam živi 120 dana u godini

Anto Ravlić

Općina s dvije tisuće stanovnika može se pohvaliti sa 750 iznajmljivača, sa 162 kuće za odmor i čak 425 tisuća noćenja, a Dan otvorenih vrata bio je prilika da se posjetitelji uvjere kako obiteljsko domaćinstvo ispisuje uspješnu priču, obnavlja djedovinu i zadržava ljude



DOBRINJ Dan otvorenih vrata obiteljskog smještaja Općine Dobrinj otkrio je djelić kapaciteta i okupio iznajmljivače zainteresirane za zakonske novine koje se spremaju privatnom smještaju. Najprije je troje iznajmljivača otvorilo vrata svojih kuća, a poslije podne su se iznajmljivači okupili u Čižićima gdje su od direktora TZ-a Općine Dobrinj Borisa Latinovića i direktorice TZ-a otoka Krka Majde Šale mogli čuti analizu sezone te kakve novine i izazovi očekuju iznajmljivače.


U Svetom Vidu Dobrinjskom vrata svoje kuće za iznajmljivanje otvorila je obitelj Turčić, a u Dobrinju obitelj Vidak. U Gabonjinu su posjetitelje dočekali Biljana i Igor Lesica. Uz domaćine, s gostima koji su se direktno željeli uvjeriti kako funkcionira turizam u Općini Dobrinj, razgovarali su predstavnici agencija Estee i Novasol, direktorica Kent banke Kornelija Balas te Srđan Hulak koji iznajmljivačima nudi usluge foto i videoprodukcije. U sklopu Dana obiteljskog smještaja predstavili su se i firme za opremanje smještaja i marketinške firme.


Obitelj Lesica obnovila je djedovinu lani i sezona 2018. je bila njihova prva prava turistička sezona.




– Čim smo otvorili, bilo nam je jasno da postoji interes za smještaj kakav nudimo i za našu kuću. Već prve prave godine popunili smo kuću 120 dana, čime smo zadovoljni. Kako radimo s njemačkom agencijom, gosti su nam uglavnom Nijemci. Svi gosti su zadovoljni, ljudima treba ovako nešto, mir i život drugačiji od onoga koji ih okružuje kroz godinu. Što rade gosti? Neki se ne maknu odavde, imaju bazen, dvorište i mir. Mlađe obitelji odu na plažu s djecom, a stariji vole otići na izlete, po Krku i dalje – pričaju Lesice.


Kuće iznajmljivača posjetili su Krčani koji bi tek ušli u svijet turizma svojim kapacitetima, ali i iskusni iznajmljivači koje uvijek zanima kako rade kolege. Dani obiteljskog smještaja su prilika i za razmjenu iskustava iznajmljivača. Tako je u goste stigla i obitelj Devčić koja se u Šilu bavi iznajmljivanjem još od 1959. godine.


Vratio se život


Direktorica Kent banke Balas hvali Dane otvorenih vrata.


– Jedno je čuti, a drugo vidjeti kako funkcionira iznajmljivanje. Nije lako odlučiti se za investiciju, to je velika odluka pa je dobro kad se ljudi sami uvjere da kuća donosi mogućnost za zaradu.


Direktor TZ-a Općine Dobrinj Boris Latinović napominje da se Dani otvorenih vrata održavaju sedmu godinu. Nije ni čudo. Mala općina s dvije tisuće stanovnika može se pohvaliti sa 750 iznajmljivača, sa 162 kuće za odmor i 425 tisuća noćenja. Latinović ističe da su kapaciteti u Dobrinju popunjeni četiri mjeseca. Direktor dobrinjske Turističke zajednice objašnjava da je turizam donio obnovu kuća, da se život vratio u kuće iz kojih je odavno otišao. Obnovljene kuće uglavnom služe za iznajmljivanje, tu i tamo netko preko godine i živi u kući obnovljenoj za turizam. Poput obitelji koja je u Dobrinj doselila iz Zagreba.


Direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale upoznala je iznajmljivače sa statističkim podacima te s onim što otočna Turistička zajednica radi u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama. Šale je istaknula da je dobrinjski TZ jedan od rijetkih koji priprema ovakva događanja te dodala da je veseli tolik odaziv iznajmljivača. Također je podsjetila da je krčka turistička zajednica jedina otočna zajednica osnovana u Hrvatskoj. Iako je akcent na udruživanju, TZ-u otoka Krka je predviđeno gašenje te bi mogao funkcionirati neformalno. Pokušali smo utjecati i još uvijek postoji mogućnost da ostanemo kao izuzetak – rekla je Šale.



U konobi Mala sten u Čižićima okupilo se četrdesetak iznajmljivača koje je direktor Latinović upoznao sa zakonskim izmjenama vezanim uz paušal boravišne pristojbe i paušal poreza. Razgovaralo se i o najavljenom podizanju paušala te je izražena vjera da će (grado)načelnici koji će donositi odluke o visini paušala imati razumijevanja za sumještane koji se bave turizmom. Nažalost, turizam dobro ide pa mora dati što više, rečeno je u Dobrinju.



Impozantni rezultati


Krčki turistički rezultati su impozantni. Krk je ostvario 1,3 milijuna noćenja, Baška milijun, Dobrinj 400 tisuća, mali Vrbnik ostvaruje više od 100 tisuća noćenja… Dobra ideja je udruživati naše aktivnosti i zajednički ići u promidžbu. Krk ima kapacitet od 60 tisuća osnovnih kreveta, obiteljski smještaj drži 60 posto kreveta. I ove godine je turizam rastao, nakon ranog Uskrsa travanj i svibanj donijeli su izuzetne rezultate, pluseve od 50-60 posto.


Lipanj, s lošim vremenom i Svjetskim prvenstvom, donosi pad od 3-4 posto. Srpanj i kolovoz ostaju na lanjskoj razini, a izuzetno lijep rujan sa zanimljivim programima, ponovno donosi lijepe brojke. Krk je u prvih deset mjeseci došao do 4,9 milijuna noćenja, vjerojatno ove godine nećemo uhvatiti pet milijuna, ali će malo faliti, rekla je direktorica Šale, dodajući da s nekomercijalnim smještajem otok Krk stiže do 7 milijuna noćenja.


Na smještaj u domaćinstvu otpada 2,5 milijuna noćenja, na kampove gotovo 1,5 milijun, a hotele gotovo 900 tisuća noćenja.Dobrinj je ove godine upisao 352 tisuće noćenja u obiteljskom smještaju, što je plus od pet posto. Lijepe brojke za malu općinu. Za usporedbu, Krk se može pohvaliti s 570 tisuća, Baška s 512, Malinska s 537 tisuće noćenja… Kad je riječ o obiteljskom smještaju, Dobrinj u krčkim rezultatima sudjeluje s 14 posto. Ne treba ići na brojke, već na kvalitetu jer već imamo 43 gosta na svakog stanovnika Krka, upozorila je direktorica krčke turističke zajednice Šale.