Outdoor ponuda

Mitas 4 Islands: Više od 600 biciklista praši po Kvarneru

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

U Hrvatsku su prispjeli i biciklisti iz dalekih zemalja, iz Južnoafričke Republike, s Madagaskara, Novog Zelanda, Rusije, SAD-a, Kanade...



BAŠKA Jučer se, sa starta postavljenog ispred bašćanskog hotela »Zvonimir«, zakotrljao četvrti po redu »Mitas 4 Islands MTB stage race« – atraktivno, iznimno zahtjevno, a sad već i globalno prepoznato natjecanje zaljubljenika u brdski biciklizam.


Grupnim polaskom sa startne pozicije šestotinjak sudionika utrke koja je danas već nedvojbeno postala pravim brendom outdoor ponude otoka Krka, Kvarnera i Hrvatske biciklistička je karavana započela svoju četverodnevnu juranjavu otočnim kamenjarom. Biciklisti će do subote proći stotine kilometara kroz maslinike, vinograde i neke od još nedirnutih predjela četiriju kvarnerskih otoka Krka, Raba, Cresa i Lošinja.


Sa svih kontinenata


Utrka Mitas 4 Islands, rekao nam je uoči starta njen direktor, Tomislav Zobec, do 14. travnja obuhvatit će četiri etape, svaku na drugom kvarnerskom otoku.




– Natjecatelji će prijeći čak 270 kilometara staza različitih vrsta i pritom ostvariti više od pet tisuća metara visinskog uspona, napominje Zobec ne skrivajući zadovoljstvo odzivom natjecatelja koji su jučer doslovce preplavili Bašku.


U ovogodišnjem izdanju »Mitas 4 Islands« utrke sudjeluje više od šest stotina natjecatelja pristiglih iz tridesetak zemalja sa svih kontinenata pa se tako među sudionicima ovog, među brdskim biciklistima danas već iznimno prepoznatog, cijenjenog i traženog višednevnog etapnog ogledavanja, a kojih je ove godine ondje najviše iz Belgije i Češke, našlo i »pedalaša« na Krk pristiglih i iz Južnoafričke Republike, s Madagaskara, ali i Novog Zelanda, Rusije, SAD-a, Kanade…


Izuzetno bitnom činjenicom Zobec i Ivana Kovačić, direktorica TU TZO-a Baška koja je bila suorganizator te zajedno s Valamarom i domaćin krčkog dijela tog sportskog događanja ocijenili su i činjenicu da višednevno brdskobiciklističko »prašinarenje« nekim od najatraktivnjih dijelova Krka, Raba, Cresa i Lošinja prate i čak 24 novinarske ekipe kao i činjenicu da će po završetku ovog natjecanja njegove snimke biti emitirane u programima brojnih globalno relevatnih televizijskih kuća, uključujući i Sky Sport.



Ono što ovogodišnju 4 Islands utrku čini drugačijom u odnosu na njena dosadašnja izdanja jest i podatak da je ovo natjecanje sada prvi put uključeno u međunarodni sustav bodovanja u brdskom biciklizmu – UCI. Stoga i ne čudi da je jučer iz Baške startala utrka, a koja se već danas trajektom preselila na Rab, trenutno na poziciji jednog od pet najvećih i najprestižnijih takvih natjecanja u svijetu te se ujedno smatra i trećim po važnosti brdskobiciklističkim natjecanjem u Europi. A to je jedan od razloga zbog kojeg se ove godine za odličje odnosno naslov pobjednika »trke na četiri otoka« bore i biciklisti hrvatske reprezentacije – Kristijan Budimir te Lorenzo Marenzi.



Drukčiji od drugih


– Neke od koristi koje će Baška i otok Krk imati od domaćinstva ovog događanja ogledaju se u podatku da je u ovim predsezonskim danima u našim hotelima smješteno čak tisuću ljudi odnosno šestotinjak natjecatelja i članova njihove pratnje kao i ništa manje brojni logističari, naglasila je Kovačić ocijenivši da će na račun Mitas 4 Islands utrke Baška ovih dana uknjižiti više od dvije tisuće noćenja.


To je ipak tek sitnica u odnosu na korist koju ćemo nedvojbeno ostvariti u smislu promocije, posebice u svjetlu naše sada već potpune okrenutosti outdoor ponudi odnosno brdskobiciklističkim i planinarskim te hikerskim sadržajima i događanjima koja nas, zaključuje prva dama bašćanskog turizma, neupitno čine drugačijima od drugih pa tako i prepoznatljivima na međunarodnom turističkom tržištu.



Nakon 70-kilometarske vožnje otokom Krkom, a potom njihove juranjeve Rabom i Cresom, subota će donijeti završnicu koja će se odvijati na otoku Lošinju i koja će u konačnici iznjedriti ukupne pobjednike tog četverodnevnog natjecanja.



Kovačić je, govoreći o nastavku outdoor predsezone najavila i da će se, već po preseljenju brdskobiciklističke karavane na susjedne otoke, nastaviti događanja također usmjerena aktivnom odmoru, i to premijernim izdanjem jedne trail manifestacije.