Potpisivanje ugovora

Ministar i čelnik APN-a u posjetu Boduliji: Krčki kompleks POS-a gotov u lipnju, na redu i Jurandvor

Mladen Trinajstić

Predrag Štromar, Toni Juranić i Slavko Čukelj nakon potpisivanja ugovora/ Foto: M.Trinajstić

Predrag Štromar, Toni Juranić i Slavko Čukelj nakon potpisivanja ugovora/ Foto: M.Trinajstić

Jučerašnjim potpisivanjem ugovora Općina Baška je APN-u prepustila 1,2 tisuća kvadrata u Jurandvoru te mogu krenuti predradnje za gradnju 10 do 13 stanova POS-a, dok bi kompleks s 30 stanova u Krku trebao biti useljen već na jesen



STANOVI POS-a Ministar i čelnik APN-a u posjetu Boduliji


BAŠKA/KRK Potpisivanjem ugovora o prijenosu prava vlasništva na zemljištu na kojem bi se u skorijoj budućnosti trebao izgraditi prvi bašćanski kompleks građen po Programu društveno poticane stanogradnje, napravljen je velik konkretan iskorak na putu oživotvorenja tog za Bašćane iznimno važnog projekta. Stavljanju potpisa na sporazum kojim je Općina Baška Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama prepustila svoje 1,2 tisuća kvadrata veliko zemljište, kojeg su u sjedištu Općine sklopili načelnik Toni Juranić i direktor APN-a Slavko Čukelj, nazočio je i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Tim su činom sad i formalno uređeni međusobni odnosi nužni za nastavak pripremnih radova za izgradnju POS-ovih stanova na lokaciji u Jurandvoru te će APN, napomenuli su Juranić i Čukelj, odmah po svom uknjiženju na tom zemljištu pokrenuti radnje slijedom kojih će se krenuti u projektiranje stambenog kompleksa, a potom i u raspisivanje natječaja za njegovu izgradnju.


Zadržavanje stanovništva


– Prema informacijama kojima raspolažem, predmetno zemljište svojim bi gabaritima trebalo dostajati podizanju zgrade s 10 do 13 stanova u koje će, odmah po dovršetku postupka predviđenog Zakonom o POS-u, moći useliti naši sumještani s već izrađene liste reda prvenstva, naravno, zadovolje li u međuvremenu sve uvjete vezane uz kreditnu sposobnost i ostale »parametre« koje u takvim postupcima provodi APN – istaknuo je Juranić, ocijenivši da se bašćanski »ulazak« u društveno poticano stambeno zbrinjavanje žitelja naslanja na niz već godinama prisutnih mjera okrenutih zadržavanju stanovništva na području te krčke općine. To se uz ostalo odnosi i na one demografske i socijalne mjere i programe po kojima je Baška jedna od najizdašnijih u zemlji, zaključio je načelnik. Čelnik APN-a izrazio je pak zadovoljstvo priključenjem još jedne otočne općine POS-ovom programu, napomenuvši da će preciznije podatke o budućoj višestambenoj zgradi, njenom oblikovanju i cijeni moći iznijeti tek nakon što se odradi projektiranje, ishodi građevinska dozvola te raspiše natječaj za njeno građenje. U svakom slučaju, ono što njeni budući stanari već sada mogu znati, jest da cijena kvadrata njihovih budućih domova neće biti veća od 1,2 tisuća eura, što je Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji propisani maksimum, zaključio je Čukelj.




Ministar Štromar pak nije propustio naglasiti i da je program POS-a koji se, osim u Baški, na tom kvarnerskom otoku trenutačno provodi i na području grada Krka, najbolji instrument rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, pa tako i »alat« njihova zadržavanja na otoku.


Subvencionirani krediti


– Uz desetak bašćanskih, prethodno će svoj novi krov nad glavom dobiti i 30-ak krčkih obitelji koje bi već do rujna ove godine trebale useliti u višestambeni kompleks u Krku, koji sam obišao netom prije dolaska u Bašku, a čija gradnja teče čak i brže od planiranog. Ovo je dokazano najbolji i najučinkovitiji oblik zadržavanja mladih u našoj zemlji, a time posredno i pridonošenja ukupnom bruto društvenom proizvodu te rastu gospodarstva naše zemlje, ocijenio je ministar Štromar. Podsjetio je i da se osim POS-a, unutar Ministarstva kojeg vodi jednako uspješno provodi i program subvencioniranih kredita koji će, najavio je, već u rujnu imati novi »natječajni krug«. Do kraja 2020. kroz spomenuta dva programa osigurat ćemo domove za 20 tisuća mladih obitelji što, držim, nije mala stvar, zaključio je Štromar ne propustvši novinarima iznijeti i podatak da je u obiteljima koje već koriste neki od spomenutih programa dosad rođeno 500 djece, mališana koji su najbolja »potvrda« njihove smislenosti.



Vrijednost četveroetažne građevine na ulazu u grad Krk, s 30 stanova i 60 parkirališnih mjesta, iznosi 8,9 milijuna kuna (bez PDV-a)



Tijekom obilaska POS-ovog kompleksa koji se danonoćno gradi na samom istočnom ulazu u grad Krk, predstavnici GP-a Krk, predvođeni voditeljem gradilišta Zoranom Bursaćem i direktorom tvrtke Josipom Purićem, ministru i direktoru APN-a predstavili su sve dosad izvedeno. U četveroetažnoj građevini s 30 stanova i 60 parkirališnih mjesta ukupno »teškoj« 8,9 milijuna kuna (bez PDV-a) te njenom okolišu već je odrađena glavnina građevinskih i zemljanih radova, a već neko vrijeme izvode se i instalaterski. Planirani dovršetak građevinskih radova zacrtan je za sredinu lipnja, a krajnji rok dovršetka, odnosno ishođenja uporabne dozvole je 30. rujna ove godine.



Foto: M. Trinajstić