Na novoj lokaciji

Loparska noć: Park Kapić idealno mjesto za povratak u loparsku prošlost

Ante Matijević

foto: NL

foto: NL

Bilo je tu krpanja mreža, tradicionalnog ribolova mrežama potegačama, prešanja grožđa nogama, pečenja rakije u »lambiku«, vrcanja meda, autohtonih loparskih proizvoda poput »pumidora«, »kumpira«, »češnja«, suhih smokava, fritic i pečica s pršutom. Mogli su te noći u Loparu gosti i domaći uživati i u pečenom kukuruzu, domaćim vinima i likerima te vidjeti stare alate, drvene buće, lončarsko kolo za glinu, ručno rađene vjenčiće od cvijeća, proizvode od vune, kako se klesa kamen i još mnogo toga



LOPAR – Jedanaesta po redu Loparska noć ove godine održana je na novoj lokaciji, u parku Kapić smještenom u luci Lopar. Za novu lokaciju organizatori su se odlučili zbog samog ambijenta te zbog želje da kroz ovu manifestaciju ožive i taj dio Lopara. Prošle je godine na ovome mjestu organizirana Smotra miha, Eko-etno fest, a održali su se i drugi manji programi koji su pokazali da je taj prostor idealan za takav tip događanja i manifestacija na otvorenom.


– Ovogodišnja Loparska noć, održana u prekrasnom ambijentu parka Kapić, okupila je oko 150 sudionika na 30-ak radionica – kazao je direktor Turističke zajednice Općine Lopar Marin Mušćo, dodavši da ta manifestacija iz godine u godinu oduševljava okupljene turiste, vraćajući ih u prošlost Lopara i u život kakav se ovdje nekad živio. Bilo je tu krpanja mreža, tradicionalnog ribolova mrežama potegačama, prešanja grožđa nogama, pečenja rakije u »lambiku«, vrcanja meda, autohtonih loparskih proizvoda poput »pumidora«, »kumpira«, »češnja«, suhih smokava, fritic i pečica s pršutom. Mogli su te noći u Loparu gosti i domaći uživati i u pečenom kukuruzu, domaćim vinima i likerima te vidjeti stare alate, drvene buće, lončarsko kolo za glinu, ručno rađene vjenčiće od cvijeća, proizvode od vune, kako se klesa kamen i još mnogo toga. Tijekom večeri posjetitelji su mogli uživati i u zvucima miha, domaće pjesme i tanca koji su uz gastronomsku ponudu potrajali duboko u noć.


– Loparska noć prvi se put održala u parku Kapić te se, nakon prošlogodišnjeg Eko-etno festa, taj novi ambijent još jednom pokazao kao idealno mjesto za povratak korijenima – zaključio je direktor Mušćo.




Loparska noć organizirana je u suradnji Turističke zajednice Općine i Centra za kulturu Lopar s brojnim pojedincima i udrugama s područja Lopara te uz potporu Općine Lopar i Primorsko-goranske županije, Valamar Riviere d.d. i Jamnice d.d.