Stigla iz Novog Zelanda

LIJEPO JE BITI MEĐU NAJBOLJIMA: Ova je žena preletjela pola svijeta da bi učila o Paškom siru

Anamarija Bilan/Zadarski list

Za Pašku siranu sam saznala preko Interneta i ljetos sam se javila putem njihove Facebook stranice s molbom da bih došla na Pag i odradila tjedan dana u proizvodnji - Sandra Crone

Za Pašku siranu sam saznala preko Interneta i ljetos sam se javila putem njihove Facebook stranice s molbom da bih došla na Pag i odradila tjedan dana u proizvodnji - Sandra Crone

Sandra Crone za Pašku siranu čula je zbog brojnih nagrada koje osvaja na svjetskim smotrama. Javila se s molbom da odradi tjedan dana u proizvodnji, a kući se vraća  puna dojmova, oduševljena gastronomijom Paga i Hrvatske

PAG Paška sirana ovih dana ima neuobičajenu radnicu – Sandra Crone iz Nelsona s Novog Zelanda preletjela je pola svijeta kako bi iz prve ruke naučila kako Pažani rade svoj nadaleko poznati sir. 

– Za Pašku siranu sam saznala preko Interneta i ljetos sam se javila putem njihove Facebook stranice s molbom da bih došla na Pag i odradila tjedan dana u proizvodnji jer se želim educirati i naučiti o proizvodnji tvrdih i polutvrdih sireva, pojasnila je gospođa Crone svoju odluku o tome da dođe u Hrvatsku i u Pag da bi naučila što više o sirevima. Dodala je da je za Pašku siranu čula zbog ovogodišnjih medalja na World Cheese Awardsu u Španjolskoj i Global Cheese Awardsu u Engleskoj gdje su dobili zlatne medalje za Paški sir te gdje je proglašen najboljim ovčjim sirom na ovom natjecanju.


Imam upalu mišića…


Razgovarali smo sa Sandrom Crone te Martinom Pernar Škunca, voditeljicom marketinga, koja nam je i pomogla u kontaktiranju s ovom zanimljivom sugovornicom.


Gospođa Sandra, koja je i sama sirarica, rekla je da će tjedan dana raditi sve u proizvodnom procesu, od prijema mlijeka do kalupiranja, prešanja i oblikovanja, radit će u zrioni na održavanju sireva, mazanju i okretanju kolutova i upoznati se s cjelokupnim proizvodnim procesom. Osim u proizvodnji posjetit će pašnjake gdje Paška sirana drži svojih 3.000 ovaca.





– Imamo male proizvođače s jako dobrom domaćim sirevima, ali najveći dio proizvodnje sireva odnosi se na sireve za široku potrošnju. Zato mi se toliko i svidio Paški sir jer on je zaista delikatesan, kazala je Sandra Crone i dodala kako će znanja stečena u Paškoj sirani upotrijebiti i u svom pravljenju sira iako je nemoguće da se stvori sličan sir paškom, jer tajna Paškog sira nije u proizvodnji već u mlijeku.



 – Oduševljena sam siranom, sirom i Pagom općenito. Toliko mi se sviđa da bih najradije ostala. Voljela bih se vratiti na malo duže, barem na mjesec dana. Fascinira me brzina i vješta proizvodnja radnika sirane tako da imam upalu mišića od rada, kaže kroz smijeh gospođa Sandra. Dodaje kako kad ne radi, ide u šetnje, vozi bicikl i istražuje otok, a kako je bilo lijepo vrijeme uspjela se čak i okupati.


Oduševljena Pagom


– Probala sam sir, janjetinu i lignje i apsolutno sam oduševljena gastronomijom Paga i Hrvatske, rekla je zadovoljna Novozelanđanka koja je tijekom života proputovala skoro cijeli svijet, a živjela je i u Zimbabveu.


Rodila se u Kanadi, a s 12 godine došla je na Novi Zeland.


Ona se inače bavi sirarstvom, ali kaže da na Novom Zelandu nema toliko autohtonih vrsta sireva već više proizvode komercijalne sireve namijenjene širokoj potrošnji tipa sirevi za sendvič, mozzarella, brie, camembert…


Imaju puno stoke, dosta zelenih pašnjaka i posebice ovaca, ali prema njenom mišljenju nemaju razvijenu tehniku proizvodnje sireva. Ona radi sireve od nepasteriziranog mlijeka, ponajviše brie i mozzarellu te je za njih osvojila i nekoliko medalja na natjecanjima u Novom Zelandu.