Vrijedan jubilej

Krčki vatrogasci proslavili 40. rođendan

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Prigodi za razgled vatrogasne opreme, alata i vozila posebno su se obradovali mališani, njih osamdesetak, koliko ih je u pratnji svojih roditelja, baka i djedova guštalo u druženju s vatrogascima



KRK – U povodu proslave 40. obljetnice djelovanja profesionalnog vatrogastva u Krku, Javna vatrogasna postrojba Grada Krka otvorila je vrata svoje postaje svim žiteljima otoka Krka te u sklopu svojeg »Dana otvorenih vrata« pokazala svakodnevicu otočnih profesionalnih gasitelja. Prigodi za razgled vatrogasne opreme, alata i vozila posebno su se obradovali mališani, njih osamdesetak, koliko ih je u pratnji svojih roditelja, baka i djedova guštalo u cjelodnevnom druženju s otočnim profesionalnim vatrogascima koji su im demonstracijama svega čime raspolažu uljepšali dan te mnoge među njima učinili kandidatima za popunu budućeg kadra JVP-a Grada Krka.


Posjetitelji krčke vatrogasne stanice u toj su prigodi imali priliku razgledati i ondje izloženu fotografsku, ali i »papirnatu« dokumentaciju o povijesti vatrogastva na otoku Krku te tako upoznati i taj manje poznati, ali i nimalo nezanimljiv dio povijesti grada i otoka Krka. Nakon zatvaranja vrata krčke vatrogasne postaje za najširu javnost ona je u večernjim satima svoja vrata iznova otvorila svim onim sad već bivšim vatrogascima, umirovljenim bodulskim profesionalnim gasiteljima koji su se, u društvu s aktualnim JVP-ovcima, njihovim zapovjedništvom i predstavnicima Grada Krka, predvođenim krčkim gradonačelnikom Darijom Vasilićem, okupili na druženju.


Istu prigodu su krčki gradonačelnik Vasilić i zapovjednik JVP-a Grada Krka Dinko Petrov iskoristili i za podjelu prigodnih plaketa svim bivšim vatrogascima, posebice onima koji su kadrovski popunili njen prvi profesionalni sastav oformljen s prvim danom rujna 1979. godine, a na čije je čelo tad zasjeo prvi zapovjednik krčke Javne vatrogasne postrojbe – Romeo Jurina. 




Foto: D. CRVIĆ


Foto: D. CRVIĆ



Ne treba posebno spominjati da je višesatno druženje svih onih koji su u prošlim desetljećima danonoćno skrbili o sigurnosti i protupožarnoj zaštiti otočana i njihove imovine s njihovim »nasljednicima«, odnosno onima koji isto to i danas čine, proteklo u više no srdačnom i ugodnom ozračju, uz nezaobilazno prisjećanje na mnoge »situacije« u kakvima su se požrtvovni i oduvijek samozatajni bodulski gasitelji tijekom protekla četiri desetljeća znali naći.