Deset potpora

Krčki obrtnici stipendijama potiču mlade na obrtništvo

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Na javni natječaj za dodjelu stipendija za školsku godinu 2019./2020. pristiglo je 13 prijava, od kojih je deset zaključeno pozitivno te će kroz 10 mjeseci dobivati potpore od 450 kuna mjesečno



KRK – Predstavnici Udruženja obrtnika otoka Krka, nastavljajući prošle godine prvi put uvedenu praksu stipendiranja otočnih srednjoškolaca koji se obrazuju za obrtnička zanimanja, i ovog su vikenda na jednom mjestu okupili sve svoje buduće stipendiste. Prigodnom svečanošću kojoj je prethodio formalni čin potpisivanja ugovora o stipendiranju, predstavnici Udruženja obrtnika otoka Krka zaključili su tako formalni postupak stipendijskog potpomaganja učenika koji su, temeljem javnog natječaja za dodjelu stipendija redovitim učenicima koji se školuju za obrtnička zanimanja za školsku godinu 2019./2020. i zaprimljenih prijava, stekli pravo na uživanje financijske potpore asocijacije svojih budućih obrtničkih kolega. Kako su u toj prilici, obraćajući se okupljenim srednjoškolcima i njihovim roditeljima naglasili predsjednik krčkog Udruženja obrtnika Edis Kirinčić i tajnik Ernest Bonifačić, u sklopu drugog izdanja ovog programa poticanja učenika za obrazovanje u obrtničkim zanimanjima pristiglo je 13 prijava, od kojih je deset zaključeno pozitivno.


Po učeniku 4.500 kuna


– Toliko smo novca, pripremajući ovaj program, uspjeli osigurati za ovu nakanu, ustvrdio je Kirinčić naglasivši i da je cilj programa podupiranje mladih otočana u njihovom obrazovanju za obrtnička zanimanja, ali i svojevrsna popularizacija obrtništva među mladima. Tajnik Bonifačić dodao je da će stipendistima tijekom deset mjeseci na račun sjedati potpora u mjesečnoj vrijednosti od 450 kuna, odnosno sveukupno 4,5 tisuća kuna po učeniku. Na svečanosti koja je, ne slučajno, ovog vikenda održana u krčkom hotelu »Maritim«, a čiji je vlasnik Josip Brusić također istaknuti otočni obrtnik te predsjednik njegova ceha ugostitelja, rješenja o dodijeljenim stipendijama primili su tako Nikola Kraljić iz Svetog Ivana, Laura Papić iz Vrbnika, Matia Kuljanić, Nika Bonifačić, Diego Žic i Iris Mrakovčić iz Punta, Lara Hržić iz Svetog Antona, Denis Hadžić iz Milovčića, Borna Šamanić iz Krka te Tomas Lukarić iz Malinske. Osim učenika ugostiteljskih i strojarskih smjerova krčke srednje škole, među njima su i polaznici više riječkih i opatijskih škola u kojima se obrazuju budući kuhari, instalateri-monteri, elektrotehničari, automehaničari te frizerke i kozmetičarke.


Bez ocjenovnog praga


Novih desetero stipendista Udruženja obrtnika otoka Krka tako je nastavilo uživati koristi ovog hvalevrijednog programa UOK-a pokrenutog lani, ali kojeg se otočni obrtnici (bude li za to mogućnosti) nadaju provoditi i idućih godina. Pritom valja spomenuti da novopečeni stipendisti nisu morali zadovoljiti nikakav ocjenovni minimum.




– Na to nas je nagnala spoznaja da se danas, nažalost, ne pretjerano velik broj mladih otočana obrazuje za obrtnička zanimanja pa nam je cilj bio nikoga ne isključivati, rekli su Kirinčić i Bonifačić podsjetivši stipendiste i njihove roditelje da će jedina njihova obveza ubuduće biti da marljivo uče, vrijedno rade i usavršavaju svoja u školi te na stručnoj praksi usvojena znanja i vještine. Stipendisti se obvezuju redovito pohađati nastavu i uredno izvršavati svoje školske obveze, a u roku od 15 dana po završetku školske godine dužni su dostaviti Udruženju školsku svjedodžbu, zaključio je Kirinčić rekavši da je, kao uostalom i predstavnici svih tijela udruženja otočnih obrtnika, iznimno ponosan na uspješnu provedbu tog vrijednog projekta udruženja koje već pola stoljeća okuplja, povezuje i organizira nešto više od 1,2 tisuće otočnih obrtnika.