Glas javnosti

Kako mještani Malinske vide uređenje plaže Vruja

Mladen Trinajstić

Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Plažna zona dugačka 140 metara bit će uređena sukladno projektnom prijedlogu br. 1 koji je dobio najviše glasova u općinskoj vijećnici okupljenih Malinskara



MALINSKA Nastavljajući provedbu svog ambicioznog projekta arhitektonsko-urbanističkog preoblikovanja obalnog pojasa Malinske koji je, po provedenom javnom natječaju povjeren zagrebačkoj arhitektonskoj kući NFO, Općina Malinska-Dubašnica jednako tako nastavlja i svoju sad već uhodanu praksu uključivanja lokalne javnosti u završni odabir najprikladnijih prijedloga, odnosno varijantnih rješenja koje za uređenje i opremanje pojedinih obalnih zona predlažu stručnjaci spomenutog arhitektonskog biroa. Nakon što je ne tako davno među više predloženih varijanti javnost odlučila kako će biti oblikovan manji obalni trg koji bi u budućnosti, nakon što se ondje postavi spomenik braniteljima iz Domovinskog rata, trebao dobiti naziv Braniteljskog trga, sad je na red došao i potez plaže Vruja.


Očuvanje drvoreda


Nova etapa u budućem, višegodišnjem planu preoblikovanja i funkcionalnog preuređenja najatraktivnijeg dijela naselja Malinska, 140 metara duga plažna zona sukladno stajalištu žitelja tog otočnog mjesta bit će u skoroj budućnosti uređena sukladno projektnom prijedlogu br. 1 koji je, nakon netom upriličene prezentacije triju arhitektonsko-urbanističkih varijanti, dobio najviše glasova u općinskoj vijećnici okupljenih Malinskarki i Malinskara. Preuređenje plaže Vruja, otkrio nam je zamjenik malinskarskog općinskog načelnika Miroslav Topić, krenuti bi trebalo nakon što se do iduće turističke sezone završe slični zahvati na drugoj fazi radovima proteklog proljeća već načetog kupališta Maestral.


Plaža Vruja, prezentirali su u ovoj prigodi predstavnici tvrtke NFO – Kata Marunica, Damjan Kolundžić i Nenad Ravnić, proteže se na 140 metara dugom kupališnom potezu između lokaliteta Portić pa do kupališta Draga. I rješenje koje je u konačnici dobilo najviše glasova mještana Malinske, ali i preostala dva koja se od »pobjedničkog« razlikuju tek u detaljima, podrazumijevaju očuvanje postojećeg drvoreda i njegovo »nadopunjavanje« novim stablima (na mjestima gdje stabla danas nedostaju) te izgradnju triju novih mulova na prostoru između već postojećih dvaju takvih morskih objekata.


Podmorski nasip




Elementima koji bi trebali pripomoći obogaćenju plažnih sadržaja, ali i očuvanju šljunčanih žalova od njihova ispiranja morskim valovima, valja pridodati i istim projektom također isplaniranu izgradnju podmorskog nasipa (na način kako će to u međuvremenu biti napravljeno i na plaži Maestral), a sve da bi zaštitio te od povlačenja u morske dubine sačuvao šljunčani pokrov tamošnjih žala.


Zadovoljni tijekom dosadašnjih radova, intenzitet čije izvedbe ponajprije diktiraju raspoloživa financijska sredstva, predstavnici Općine Malinska-Dubašnica niti ovog puta nisu skrivali svoje zadovoljstvo kvalitetom predloženih arhitektonskih rješenja, ali ni odzivom javnosti kojoj je, po hvalevrijednoj praksi tamošnjih općinara, i ovog puta »u ruke dano« donošenje konačnih odluka o načinu na koji će se uređivati i sadržajima oplemenjivati najvredniji i najatraktivniji prostor tog otočnog lokalnog i turističkog središta.