Lokalna zajednica protiv

KRK PROTIV PLUTAJUĆEG LNG TERMINALA: Načelnica Omišlja najavila prosvjede u Rijeci

Marinko Glavan

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Ovo nije problem općine Omišalj niti smo usamljeni u stavu da je ovo potpuno štetan projekt za cijeli otok Krk, županiju i Hrvatsku. Osim prosvjeda, pokrenut ćemo i potpisivanje peticije na razini županije te pozivam sve građane da svojim potpisom pokažu Vladi što misle o projektu plutajućeg LNG terminala."



Nakon održane izvanredne koordinacije načelnika jedinica lokalne samouprave otoka Krka, općinska načelnica Omišlja Mirela Ahmetović najavila je veliki prosvjed građana protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala, koji će se održati trećeg ožujka na riječkom korzu. Povod sjednici izvanredne koordinacije načelnika, prema njezinim riječima, izmjena je Vladine odluke o strateškom projektu LNG terminala.


– Vlada je doslovce ugurala riječ “plutajući” terminal, da bi, kako je priznao i sam premijer, izbjegla tužbe, ali to ujedno ukazuje i da je takav postupak protuzakonit. Brine nas i najava donošenja takozvanog lex LNG-a, kojim bi se derogirali postojeći zakoni Republike Hrvatske. Sam premijer Plenković je izjavio da će se tim zakonom regulirati imovinsko-pravni odnosi, postupak procjene utjecaja na okoliš i ishođenje dozvola. Sve to već je regulirano zakonima pa je pitanje u čijem interesu Plenković želi donositi takav zakon, rekla je Ahmetović.


Ona je prema vlastitim riječima poslala niz upita premijeru, kao i resornim ministrima, ali ni od koga nije dobila odgovor. Obratila se je i Europskoj komisiji, Svjetskoj banci i Europskoj banci za obnovu i razvoj te Europskoj investicijskoj baci, od kojih je, kako tvrdi, dobila zahtjev da ih i dalje obavještava o situaciji te najavu kako će preispitati poštivanje zakona i europskih propisa u projektu. Ahmetović je sitaknula da su za protivljenje projektu plutajućeg LNG terminala jednoglasno glasala sva prtedstavnička tijela svih lokalnih samouprava na Krku kao i Skupštine Primorsko-goranske županije.




– Ovo nije problem općine Omišalj niti smo usamljeni u stavu da je ovo potpuno štetan projekt za cijeli otok Krk, županiju i Hrvatsku. Osim prosvjeda, pokrenut ćemo i potpisivanje peticije na razini županije te pozivam sve građane da svojim potpisom pokažu Vladi što misle o projektu plutajućeg LNG terminala. Nadam se da će u Vladi ozbiljno shvatiti protivljenje naših građana, kada vide da su birači imenom i prezimenom protiv tog projekta, rekla je Ahmetović.