Repovi oko polaganja vijenaca

Ivo Barić: Gradonačelnik Raba zabranio je proslavu pobjede nad fašizmom

Ivor Balen

Gradonačelnik je odbio molbu da barem jedna točka u službenom programu bude sjećanje na poginule antifašiste i na 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom. Rekao je da to ne piše u Statutu, kaže Barić



RAB » Na razmimoilaženje stavova o polaganju vijenaca za Dan grada Raba, reagirati je odlučio i Ivo Barić, bivši predsjednik Udruge antifašista Raba. Podsjetimo, za Dan grada minule subote, koji se poklapa s Danom pobjede protiv nacizma i fašizma, u službenom protokolu bilo je polaganje vijenaca samo na centralnom križu na Gradskom groblju.


To je razočaralo predstavnike rapske ljevice, odnosno Udruge antifašista Raba, koji su organizirali polaganje vijenaca borcima NOB-a u Spomen parku Boškopini i na Spomen groblju u Kamporu.


Uklonili vijenac


– Ove godine obilježena je, diljem svijeta, sedamdeseta godišnjica pobjede nad fašizmom. Jedino na Rabu je to bilo zabranjeno. Zašto? Vjerojatno jer se 9. svibnja na dan oslobođenja od nacifašizma slavi i Dan grada Raba »u spomen na obranu od Normana koji su 1075. opsjeli Rab i držali ga u šaci sve dok na spomenuti datum sveti Kristofor nije pomogao i oslobodio stanovnike prijetnje«. O 70. godišnjici pobjede nad nacifašizmom i poginulih 200 Rabljana u borbi za svoju domovinu u Drugom svjetskom ratu gradonačelnik Nikola Grgurić nije rekao ni riječi, osim spomena na kraju kratkog referata, kao da su 50 milijuna poginulih u Drugom svjetskom ratu kolateralne žrtve, kao da su četiri tisuće umrlih Hrvata i Slovenaca u logoru Kampor slučajne žrtve i nisu za spomen, kaže Barić.





– Taj koji je nahuškao dio Rabljana da se ne odaje počast poginulim u NOB-u počeo je razdor. Najprije su devedesetih izbrisali sva nazive ulica i ustanova antifašista, srušili su centralni spomenik svim poginulim Rabljanima u NOB-u, a prije dvije godine taj isti spomenik, kojeg su antifašisti vratili na današnje mjesto, osvanuo je umotam u plahtu. Na Spomen-groblju Kampor netko je razbio staklo urne u mauzoleju, porušena su još tri spomenika borcima NOB-a, antifašisti dobivaju prijeteća pisma i sve je to uredno prijavljeno policiji i sudu ali nikad ništa nije odgovoreno. Zabrinjavajuće je da se to događa na otoku koji i dalje želi živjeti od turizma i nastoji biti antifašistička Europa, rekao je Barić.



   Dodaje da je gradonačelnik odbio molbu Udruge antifašista Raba da barem jedna točka u službenom programu bude sjećanje na poginule antifašiste i na 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom.


   – Rekao nam je da to ne piše u Statutu. Pa zar to ne piše u Ustavu Republike Hrvatske koja je nastala na tekovinama antifašizma? Ali, antifašisti su bili na polaganju vijenca na groblju, a službena delegacija je zaobišla ceremoniju polaganja vijenaca na spomenike Rabljanima poginulim u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu.


Izmislili Mlečani


Vijenci su tamo ostali samo nekoliko sati jer su ih neki nepoznati divljaci maknuli, čime su poručili da se više na Rabu ne smije obilježavati Dan pobjede nad fašizmom. A službena svita, na čelu s gradonačelnikom, žurila je na misu u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije da ne zakasni na rekvijem za antifašiste, dodaje Barić, koji ide i dalje pa kaže da se Dan grada Raba slavi u spomen na legendu, a ne povijesnu činjenicu.


   – U svom govoru na svečanoj sjednici gradonačelnik nije rekao da napad Normana na Rab u 11. stoljeću nije povijesna istina. To je legenda koju je napisao rapski biskup Juraj de Hermolais 1308. i u njoj stoji da su napadači bili Ugri, odnosno Mađari, a ne Normani, pa zašto onda netko danas mijenja izvornu legendu. I Danijel Farlati navodi da su napadači mogli bili Mađari. Mađare kao napadače spominje i Juraj Baraković u svom spjevu Draga rapska pastirica napisanom početkom 17. stoljeća. Zbrka je nastala u 18. stoljeću kad se otkrilo da su s Mađarima ponekad u osvajanjima bili i Hrvati iz Krka, Cresa i Senja, a tada, kao ni danas, to nije bilo domoljubno. Zamislite, Hrvati napadaju Hrvate? Ali, zašto je bilo potrebno ovo reći? Zato jer datum na koji slavimo Dan grada nije utemeljen na povijesnoj istini već legendi. Sve su izmislili Mlečani kako bi im Rabljani pomogli osvojiti otok. I današnje podjele izmišljaju i podmeću moćnici radi gramzivosti za vlašću i imovinom. Danas je netko ponovno među Rabljane bacio kost da se glođemo. Zašto mu to dozvoljavamo? Čak i u srednjem vijeku u Gradskom vijeću zajedno su sjedili plemići i pučani i nije bilo dvojbe o zajedničkoj obrani Grada. Danas kad se na Dan pobjede nad fašizmom dijelimo na lijeve i desne, gradonačelnik poziva da »stavimo glave na kup«, a zaobilazi odati počast najvećem danu u povijesti otoka i svijeta, smatra Barić, zaključujući da je zabrana obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom necivilizacijski čin.


   – Pa zar danas sjećanje na antifašističku prošlost treba zatrti i ponašati se kao da nije bilo partizanskog pobjedničkog pokreta na strani svjetske antifašističke koalicije? Zar se moramo upitati: ima li gradonačelnik Grada Raba, i njemu slični, problema sa sustavom vrijednosti?, rekao je Barić.