Radionice pred sezonu

Gradonačelnik Jurjako predlaže: Beskamatni krediti HBOR-a creskim iznajmljivačima

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Riječ je, naime, o prijedlogu gradonačelnika Cresa Kristijana Jurjaka da, uz Ministarstvo turizma koji subvencionira jedan posto kamata u novoj kreditnoj liniji Hrvatske banke za obnovu i razvitak, iznajmljivačima pomgne i Grad Cres



CRES Renato Kraljev, poznati hrvatski chef, jučer je u dvorani Zajednice Talijana u Cresu govorio o formiranju jelovnika na temelju autohtonih jela i namirnica, zatim o tome kako i gdje tražiti potreban kadar, a promovirao je i svoju knjigu »Autohtona kuharica Zadarske županije«.


Njegovo predavanje organizirano je u okviru besplatnih radionica koje zajednički organiziraju Turistička zajednica Cresa i creska Udruga iznajmljivača, a namijenjene su svim dionicima u turizmu kako bi se oni što bolje pripremili za predstojeću sezonu.


Zimsko razdoblje idealna je, naime, prilika za edukaciju malih poduzetnika u turizmu jer tada imaju više vremena za praćenje promjena propisa i trendova na tržištu a već je i prva radionica, održana tijekom ovoga tjedna, pokazala da je interes velik.


Beskamatni krediti




Dvoranu Zajednice Talijana u Cresu do posljednjeg su mjesta na toj radionici ispunili iznajmljivači, ugostitelji, vodiči i drugi turistički djelatnici, a prva predavačica bila je Vesna Bartolović, voditeljica područnog ureda HBOR-a za Primorje i Gorski kotar, koja je predstavila novu kreditnu liniju Hrvatske banke za obnovu i razvoj.


Zahvaljujući suradnji s Ministarstvom turizma koje subvencionira jedan postotni bod kamata, krediti se mogu dobiti uz kamatnu stopu od svega dva posto godišnje. Pljesak svih okupljenih izazvao je prijedlog gradonačelnika Jurjaka da se Grad Cres pridruži subvencioniranju kamata na kredite tako da »pokrije« preostalih 2 posto, čime bi krediti za krajnje korisnike postali beskamatni.


Gradonačelnik Jurjako je podsjetio da Grad, u suradnji s Erste bankom, iznajmljivačima već subvencionira kamate kod dobivanja kredita za adaptaciju i rekonstrukciju smještajnih kapaciteta.Nedo Pinezić, turistički stručnjak i promotor vrijednosti obiteljskog turizma, predstavio je zakonodavni okvir koji regulira djelatnost pružanja smještaja u domaćinstvu, promjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i porez na dohodak.

Suradnja je nužna


Posebno je zanimljiva bila posljednja tema u sklopu edukacije jer je Pinezić govorio o mogućnostima suradnje među dionicima u turističkoj destinaciji, udruživanju u cilju zajedničkog stvaranja novog jedinstvenog turističkog proizvoda, atraktivnog i izvan turističke sezone.


– Možda zvuči kao parola, ali to je zaista korak kojeg moramo učiniti i mi ovdje jer su to već učinile neke destinacije u susjednoj Istri, da ne govorimo o Austriji i drugim tržištima. Prednosti koje imamo kao mali poduzetnici moramo uključiti u jedan zajednički klaster, ja sam ga nazvao »No stress on Cres«, te jedni drugima pomoći da se bolje iskoriste naši pojedinačni kapaciteti – rekao je Pinezić. Predavanje je održao odjeven u tradicionalnu krčku nošnju jer smatra da se u razvoju turističkog proizvoda treba najviše oslanjati na tradiciju i kulturu, baš kao što to čine sve ponajbolje destinacije u Europi.