Cvjetna fešta

Dodijeljene “Otočne ružice” za najljepše cvjetne i zelene oaze

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Najboljim »klasičnim vrtom« proglašen je onaj Nadice Dujmović iz Baške, u kategoriji održivih vrtova onaj Andreja Temera iz Pinezića, najljepši »korisni vrt« ima konoba Ivinčić u Skrpčićima, a za ponajbolje vrtno-balkonske detalje nagrađeni su Krčanka Tomislava Ciković i vrbnička konoba Luce



Vezano s obilježavanjem blagdana sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode, vodstvo Turističke zajednice otoka Krka upriličilo je svečanost završnice sad već tradicionalne, 12. po redu, akcije Otočna rožica. Prigodna proslava još jednog izdanja prepoznatljive manifestacije nagrađivanja kreatora najljepših vrtova, ozelenjenih balkona, šarenih balatura i javnih površina održana je u krčkoj Velikoj vijećnici. U ugodnom i domaćinskom ozračju tog u ovoj prilici ljubiteljima svega zelenog i cvjetnog ispunjenog javnog prostora, održana svečanost predstavila je laureate manifestacije koja godinama potiče i promiče promišljeno i održivo »interveniranje« u ljepotu i prirodni sklad prostora u kojem stalni, ali i oni povremeni žitelji otoka Krka žive.


Nagrade najboljim, najvještijim, ali i najustrajnijim stvarateljima i »njegovateljima« svih onih cvjetnih i zelenih oaza kojima, dijelom zahvaljujući i ovoj akciji, naš najturističkiji otok danas obiluje, i ovog su puta u društvu domaćina netom održane »cvjetne fešte« uručivali članovi vodstva TZ-a otoka Krka, direktorica Majda Šale i aktualni predsjednik krovne institucije otočnog turizma, bašćanski načelnik Toni Juranić. Njima je u toj prilici društvo još radila i mr. Dobrila Kraljić, iskusna hortikulturalna stručnjakinja te ujedno i predsjednica stručnog povjerenstva zaduženog za obilaske, razglede i (pr)ocjene dostignuća otočnih vrtlara-amatera.


Prestižna statua


Na koncu, najboljim i najskladnijim »klasičnim vrtom« u jakoj konkurenciji dojmljivih vrtnih ostvarenja proglašen je onaj Nadice Dujmović čija je zelena i cvijetna oaza ovog puta toj Bašćanki donijela prestižnu staklenu statuu kakvom se nagrađuju i ovjenčavaju »najbolji među najboljima«. Drugo mjesto u istoj toj kategoriji pripalo je pak Ani i Josipu Bogoviću iz Milčetića, dok je naslov trećeg najljepšeg »klasičnog vrta« na otoku Krku u 2019. godini ponijela okućnica Mire Labaš-Bencek iz Omišlja.U kategoriji održivih, odnosno vrtova koje uz ljepotu, bogatstvo, sklad i dosljednost u njihovom prezentiranju krasi i oblikovanje korištenjem samoniklih, odnosno biljnih vrsta lokalnih staništa najuspjelijom je proglašena okućnica Andreja Temera iz Pinezića. Drugu nagradu u istoj kategoriji ponio je vrt Mojce i Senada Bešlije iz Stare Baške. Najljepšim i najuspjelijim »korisnim vrtom« proglašen je pak onaj koji okružuje konobu Ivinčić u Skrpčićima, a za uređenje i održavanje koje je zaslužan krčki ugostitelj Branislav Mrakovčić.

Ocjenjivači uključeni u obilaske, razglede i ocjene dosega svih u ovu akciju prijavljenih vrtova istom su prilikom odlučili nagraditi i kreatore ponajboljih vrtno-balkonskih hortikulturnih detalja pa je u toj kategoriji nagrađena Krčanka Tomislava Ciković, a uz nju i vlasnici vrbničke konobe Luce, čiji cvijećem ošarenjeni balkoni već godinama skupljaju priznanja u ovoj akciji. Uz sve njih, statuama Otočne rožice organizatori akcije ove su godine nagradili i predstavnike domaćina jučerašnje proslave iz TZ-a Grada Krka, kao i krčke ekoškole »Fran Krsto Frankopan«.


Pune ruke posla




Članovi deveteročlanog stručnog povjerenstva, doznali smo od direktorice TZ-a otoka Krka, i ove su godine imali pune ruke posla oko obilaska i (pr)ocjena hortikulturnih dostignuća prijavljenih bodulskih vrtlara-amatera. Na čelu ocjenjivačkog tima bila je mr. Dobrila Kraljić – vrsna otočna stručnjakinja hortikulturne branše uz koju su to tijelo još činili i Hrvoje Skorup, David Mrakovčić i Vanda Dunato – svi također visokoobrazovani i iskusni stručnjaci agronomije, odnosno krajobrazne arhitekture, a potom još i Ivan Jurešić te Iva Labaš iz tvrtke Ponikve Eko otok Krk, Gordana Stanković, predsjednica Strukovne skupine obiteljskog smještaja otoka Krka, direktorica komunalnog društva TD Baška Karla Jurešić te Nataša Jurina, direktorica TZ-a Grada Krka – institucije koja je ove godine bila domaćin završne svečanosti te »putujuće« akcije čiju završnicu svake godine ugošćuje drugo otočno lokalno središte. Svi oni su tijekom proteklog ljeta obilazili, razgledavali i ocjenjivali kandidirane vrtove, balkone i balature među kojima, potvrdio je to u svom prigodnom govoru i član povjerenstva Hrvoje Skorup, nije bilo lako niti jednostavno odabrati one najbolje i najskladnije.