Odvajanje smeća

Dobra praksa: Krčani i Puntari dobili plave i žute posude za otpad

Mladen Trinajstić

Korisnici Ponikvinih usluga sad trebaju pratiti raspored odvoza otpada / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Korisnici Ponikvinih usluga sad trebaju pratiti raspored odvoza otpada / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Nove posude služe za odvajanje papira i plastike, a već od ranije imaju smeđu za biootpad, kao i zelenu za »nerazvrstane ostatke«, a ustrojene su i »ekopatrole« čiji je zadatak upoznavanje terena i rješavanje pojedinačnih problema



KRK – Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk protekle je ljetne sezone, na području Grada Krka i Općine Punat, realiziralo i drugu fazu svog projekta odvojenog prikupljanja otpada po modelu »od vrata do vrata«. U praksu na području dviju otočnih lokalnih jedinica provedene mjere krčkih komunalaca rezultirale su uklanjanjem velike većine kontejnera za odvojeno odlaganje otpada s uličnih punktova na kojima su do tad, već godinama stajali, ali i njihovom »zamjenom« novim, ponešto manjim posudama kojima su sad opremljena kućanstva u tim otočnim naseljima.


Prva faza


– U medijima se na temu odvajanja otpada redovito spominje upravo pozitivan primjer dobre prakse na otoku Krku iza kojeg stoji 12 godina rada na projektu odvojenog prikupljanja otpada i dostizanja rezultata od više od 55 posto korisno odvojenog otpada u primarnoj selekciji – riječi su kojima je taj potez krčkih komunalaca objasnio direktor tvrtke Ponikve eko otok Krk Frane Mrakovčić.



– Zbog velikog nesrazmjera i sezonalnosti koja stanovništvo otoka u jednom dijelu godine čak usedmerostručuje, provođenje ovog projekta složen je i dugotrajan proces koji će tražiti od svih nas – i zaposlenika Ponikava, ali i naših korisnika, mnogo strpljenja i tolerancije – napominje Mrakovčić. Ističe da je u takvim okolnostima i nadalje realno očekivati probleme do kojih će povremeno neminovno dolaziti, posebice tijekom ljetnih implementiranja tako sveobuhvatnog sustava.





– Taj rezultat ne bi bilo moguće postići bez aktivnog sudjelovanja naših korisnika koji su od početka prihvatili ovaj projekt. Stalno naglašavamo da je naš sustav »od vrata do vrata«, s kojim smo započeli još koncem 2014. godine, potpuno usklađen s novom Vladinom Uredbom odnosno Planom gospodarenja otpadom, a zasniva se na primarnoj selekciji i odvozu odvojeno prikupljenog otpada s kućnog praga. Nakon što su sva domaćinstva na otoku Krku obuhvaćena našim sustavom dobila posude za odvojeno prikupljanje kuhinjskog i miješanog odnosno nekorisnog otpada, sad smo krenuli i u realizaciju druge, proširene faze ovog projekta – obrazlaže Mrakovčić.


Ekopatrole


U proteklim tjednima više od 1.500 domaćinstava na području Krka i Punta primilo je dodatni, plavo-žuti set posuda za odvajanje papira i plastike, a uz onu smeđu (za biootpad) kao i zelenu za »nerazvrstane ostatke« koje korisnici imaju otprije, korisnicima su razdijelili i novu brošuru u kojoj je detaljno objašnjen način odvajanja otpada. Ujedno je predstavljen i kalendarski raspored odvoza pojedinih vrsta kućnog otpada, kao i načini zbrinjavanja većih količina otpada. Kosrisnici su se upoznali i s funkcijom nedavno ustrojene »ekopatrole« čiji je zadatak upoznavanje terena i rješavanje pojedinačnih problema, u neposrednom kontaktu s korisnicima naših sluga.


– Već iduće, 2018. godine u planu je »pokrivanje« cijelog otoka Krka istim takvim, u Krku i Puntu već ovog ljeta uvedenim sustavom, čime ćemo stvoriti preduvjete za uklanjanje većine uličnih setova kanti s ulica svih otočnih naselja – nastavlja čelnik krčkih Ponikava.


Sve potrebne posude sada su pred kućnim vratima / Foto  Mladen TRINAJSTIĆ


Sve potrebne posude sada su pred kućnim vratima / Foto Mladen TRINAJSTIĆ



Istaknuo je i da u toj tvrtki smatraju da je na Krku primijenjeni model zapravo jedini efikasan način »individualizacije odgovornosti« koja će komunalcima omogućiti da u budućnosti uspostave sustav nagrađivanja onih koji uredno odvajaju svoj kućni otpad, ali i »kažnjavanja« onih koji to odbijaju činiti.