Mještani ne mare puno za tragediju

DRUGI SVIJET Novalja samo mjesto radnje, nas se ovo ubojstvo – ne tiče

Biljana Savić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Novaljci kažu da ih je ovaj događaj zanimao samo dok nisu bili sigurni da netko od njihovih mještana nije upetljan u ubojstvo, »da ne ispadne da Hrvati ubijaju«, a kada je osumnjičenik uhićen, i kada se potvrdilo da je Britanac, o tome se više i gotovo i ne priča. Tu i tamo netko prokomentira...



NOVALJA Ugo Wilson, 26-godišnjak iz Londona, ubijen je u srijedu u zoru ispred kluba Kalypso na Zrću, a jučer je u splitskoj zračnoj luci uhićen i glavni osumnjičenik za ubojstvo, 25-godišnji Britanac. No, i prije no što se Novaljom proširila vijest o uhićenju ubojice, nitko gotovo da nije mario za tragični događaj koji im se dogodio praktički pred nosom.


– To se nas ne tiče, to je neki drugi svijet, a kod nas je bilo samo mjesto radnje – kazao nam je domaći čovjek iz mjenjačnice, a njegov sumještanin Josip kaže da je Novaljce ovaj nemio događaj zanimao samo dok nisu bili sigurni da netko od njihovih mještana nije upetljan u ubojstvo, da ne ispadne da Hrvati ubijaju.


Foto Marin ANIČIĆ


Foto Marin ANIČIĆ





– Gotovo da nitko o tome ne priča, tu i tamo netko prokomentira, ali bez prevelikih strasti – govori nam mlada Novaljka Matea. Fotografirati se ne da, baš kao ni ono malo Novaljaca koje smo uspjeli pronaći sudarajući se sa strancima ruku punih piva i žestice.


Loše osiguranje


Ali, hoće zato Belgijanci. Prvi put su u Hrvatskoj i došli su ravno na Zrće. I – ne sviđa im se.


– Previše je tu droge, nije nas strah jer oni koji konzumiraju ili dilaju drogu uvijek nanjuše one koji je imaju, a mi je nemamo niti se drogiramo – kazao nam je mladi Belgijanac. On zamjera i osiguranju na Zrću i ne može se načuditi da su toliko neučinkoviti.


– Prvoga dana festivala Hideout, u ponedjeljak, osiguranje uopće nije pregledavalo posjetitelje, nisam se mogao načuditi da partijaner može unutra unijeti što god hoće, nisu nikoga pregledavali sve do jučer, dan nakon ubojstva. Dakle, trebalo se dogoditi ubojstvo da se trgnu – kažu nam Belgijanci. S njima se slaže i Novaljac Ivan.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



– Novalja je potpuno nepripremljena za tulumarenje na Zrću, zaštitari su nula. Nula! – ljuti se Ivan. Ali, najviše mu smeta golotinja po cesti koju komunalni redari, kaže, ne kažnjavaju.


– Pogledajte, pa one su gole. I nikom ništa – ljuti se Ivan.


Dress code i »baloni«


I zaista, unatoč znakovima po Novalji koji ukazuju na zabranu hodanja po ulici u kupaćim kostimima, dress code gostiju je kupaći kostim. Ali ne bilo kakav – tange, grudnjak broj 3 za veličinu grudi broj 5, torbica i štikle. Bez kulta tijela, ne mare oni za to – ima tu ozbiljnih kandidatkinja za Viktorijine anđele, ali i tijela koje ukazuju na prijeteći dijabetes i koronarne bolesti.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



Pločnici su prepuni ampula takozvanog »poppersa« i balona koji se legalno prodaju po ulici po 300 kuna za pakiranje, u kojima je pet doza. Riječ je o vrsti plina u ampulama koji se stavi u balon i udahne ili izravno iz ampule, i navodno zaledi mozak na 10 sekundi. Zbog toga se popularno zove i »balon«. Ova najnovija droga, koja je zabranjena u mnogim državama u svijetu, u Hrvatskoj se još uvijek legalno prodaje.


Kada je 2015. godine prvi put upozoreno da se pojavila na Zrću, Ured za droge obećao je da će se »sukladno raspoloživim informacijama o njihovoj učestalosti i dostupnosti na hrvatskom tržištu, nakon donošenja izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga koje su u proceduri, razmotriti mogućnost njihovog stavljanja pod kontrolu«. Na popularnoj plaži na Pagu »baloni«, očito, nisu pod kontrolom.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ