Energetska tranzicija

Cresko-lošinjsko otočje do 2040. imat će potpuno čistu energiju

Walter Salković

Foto W: Salković

Foto W: Salković

Naše otočje potpunu dekarbonizaciju svog energetskog sustava planira, uz niz drugih mjera, postići gradnjom sunčanih elektrana u vlasništvu zajednice, od kojih se prva počinje graditi već dogodine na Cresu, u blizini Orleca



CRES/LOŠINJ – Šest europskih otoka, Aranski otoci (Irska), Cresko-lošinjsko otočje (Hrvatska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija) i Sifnos (Grčka), objavilo je jučer svoje programe energetske tranzicije ka korištenju čiste energije i potpunoj dekarbonizaciji. Upravo te otočne zajednice odabralo je Tajništvo za otoke Europske komisije u veljači ove godine u sklopu inicijative za čistu energiju EU otoka te im pružilo pomoć u izradi tranzicijskog programa. Proteklih devet mjeseci energetski timovi tih otoka razvili su svaki svoj put dekarbonizacije prilagođen njihovim individualnim potrebama i mogućnostima, a u proces bi se snažno trebali uključiti stanovnici otoka.


Nikad veći potencijal


Šest programa tranzicije objavljeno je u sklopu četvrtog Foruma o čistoj energiji za EU otoke koji se u Splitu i Hvaru održava od 20. do 22. studenoga. Okupljeni predstavnici europskih otočnih zajednica na hrvatskoj obali raspravljaju o tranzicijskim putovima, tehnologijama i mogućnostima za aktivno uključivanje građana.Ditte Juul-Jørgensen, generalna direktorica za energetiku Europske komisije, tom je prigodom naglasila važnost programa tranzicije koji su objavljeni dok se donositelji odluka diljem svijeta pripremaju za summit o klimi u Madridu.

– Zahvaljujući evoluciji tehnologije, potencijal za smanjenje troškova energije na otocima i prelazak na energetsku autonomiju nikada nije bio veći. Osnovana u kontekstu paketa Čista energija za sve Europljane, Inicijativa Čista energija za EU otoke pokrenuta je radi pružanja pomoći i ubrzanja ovog procesa. Štoviše, otoci mogu biti svjetionici za globalnu klimatsku akciju.


Projekt Orlec


Bilo da je riječ o više energije vjetra, prenamjeni domova, prelasku na električnu mobilnost, dekarbonizaciju pomorskog prometa ili primjenu obnovljivih izvora energije za toplu vodu i grijanje kućanstava, rješenja za dekarbonizaciju predstavljena na ovih šest pilot-otoka usmjerit će ih k većoj energetskoj učinkovitosti, više obnovljivih izvora energije i putevima niske razine ugljika, rekla je direktorica Juul-Jørgensen.




Program tranzicije prema čistoj energiji Cresko-lošinjskog otočja pripremio je tim okupljen oko Otočne razvojne agencije, a uključili su se i predstavnici gradova Cres i Mali Lošinj te lokalnog komunalnog društva. Prema tom strateškom dokumentu, Cresko-lošinjski arhipelag cilja na potpunu dekarbonizaciju svog energetskog sustava, odnosno prelazak na isključivo obnovljive izvore energije do 2040. godine. To će se djelomično postići izgradnjom sunčanih elektrana u vlasništvu zajednice, uz niz drugih mjera, a već sljedeće godine u blizini Orleca na otoku Cresu započinje izgradnja najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj.


Picula: Otocima novih dva milijuna eura


Na Forumu o čistoj energiji za EU otoke, po prvi put održnom u Hrvatskoj, hrvatski zastupnik u Europarlamentu Tonino Picula predstavio je prioritete i dugoročne inicijative za financiranje energetske tranzicije EU otoka. »Dogovorom Europskog vijeća i Europskog parlamenta o proračunu za 2020., osigurano je kroz akcijski plan novih dva milijuna eura za tehničku pomoć otocima za prijave na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije u sljedeće dvije godine«, potvrdio je jučer Picula u sklopu svog govora na Forumu, pozdravivši ujedno netom objavljeni program energetske tranzicije Cresko-lošinjskog otočja u pravcu korištenja čiste energije i potpune dekarbonizacije. No, istaknuo je kako je za održivost energetske tranzicije europskih otoka nužno osigurati i dugoročno i odgovarajuće financiranje kompleksnih, sveobuhvatnih projekata i adekvatno ulaganje u istraživanje i inovacije radi osmišljavanja primjenjivih rješenja, kako bi energetska tranzicija bila olakšana te je dodao kako se nada da će pregovori o osiguravanju dugoročnog financiranja energetske tranzicije hrvatskih otoka biti započeti tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom.