Dobri šumski duh

Cres dobio originalnu slikovnicu: “Majstor Macmalić” dječji suvenir s porukom

Anja Tomović

Najviše veselja izazvao Kantunić za portretić / foto A. TOMOVIĆ

Najviše veselja izazvao Kantunić za portretić / foto A. TOMOVIĆ

Djeca kroz čitljivu priču i zanimljive fotografije ulaze u tajnovit svijet bajke kroz koji upoznaju dio creske tradicije. Majstor Macmalić pomaže u razvoju grafomotoričke spretnosti – da bi stvorilo svojeg Macmalića, dijete uči šivati i rezati



Svjesni činjenice da djeca osobito vole patuljke i priče o patuljcima, jer su mali poput njih i pružaju im mogućnost uživljavanja u mnoge poetične priče iz prirode, otočna udruga Ruta Cres odlučila je s djecom »ući u trag« tajnama Macmalića – dobrog duha šume Tramuntana, kao dijela dječjeg bajkovitog shvaćanja svijeta. U dvorištu Rute u Cresu predstavljena je jučer edukativna i didaktička slikovnica »Majstor Macmalić« socijalne pedagoginje Mirjane Mauhar.



Snježana Berak, mag. bibl. smatra slikovnicu jedinstvenom po sadržaju: – Razlikujući se od uobičajenog, to je knjiga koja podučava, opravdava i objašnjava, zabavlja, budi želju za očuvanjem prirode, kreativnim radom, udruživanjem, uključivanjem i povezivanjem u jedan šaroliki sadržaj – objašnjava Berak, dok Duška Torbica (HAZU) poručuje da je Majstor Macmalić divna knjiga, oslikana zasanjanim, toplim i nježnim potezima. – Ritmička, gotovo pjevna priča sažeto oslikava vremena napuštenih seoca, u kojima je ovčje runo bivalo odbačeno u šumu da trune i škodi tlu, ali su se maleni čarobnjaci srećom vratili, kao i ljudi koji su našli načina da odbačeno runo, prano u moru i sušeno na suncu i vjetru ponovno postane dio creske tradicije, da na Cresu ujedini velike i male u kreativnom osmišljavanju predmeta/suvenira od vune, kao i da vrate stare, gotovo zaboravljene priče o dobrim patuljcima, čuvarima šume, pomoćnicima ribara, zaštitnicima male djece i dobrih ljudi. Sanjajmo s Macmalićima – poručuje Torbica.





Udruga je u povodu desete godišnjice projekta »Tajna Macmalića« (financiranog od strane Europskog socijalnog fonda, uz posredstvo Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva), odlučila izdati redizajniranu i edukativno-didaktički dorađenu slikovnicu koja je ujedno kandidirana i za Hrvatski otočni proizvod. Sastoji se od tri dijela: rezimea desetogodišnjeg rada na projektu s pričama i legendama izvornih pripovjedača o Macmalićima, radnog dijela s fotografijama procesa nastanka lutkice Macmalića, filcane kuglice i filcanog cvijeta te treći dio autorice Mirjane Mauhar s ilustriranom pričom o Macmalićima. Uz nježne, razigrane i duhovite ilustracije slikarice Ivane Tomić, zanimljiv grafički dizajn studia Babushke u suradnji s platformom Organizam te autorima fotografija Sanom Vitas, Petrom Kürschner, Oskarom Piljekom i Ivanom Jurićem, djeca kroz čitljivu priču i zanimljive fotografije ulaze u tajnovit i zanimljiv svijet bajke kroz koji upoznaju dio tradicije svoga kraja. Majstor Macmalić sada im pomaže tiho, kako on to ponekad zna, u razvoju grafomotoričke spretnosti. Da bi stvorilo svojeg Macmalića, dijete uči tajnu šivanja i rezanja. Koristi iglicu i škarice, što veseli i osnažuje.


Slikovnicu je predstavila predsjednica Udruge Ruta Vesna Jakić, uz psihologinju i ravnateljicu CZSS-a Cres Lošinj Branku Sepčić. Stotinjak posjetitelja koji su zainteresirano pratili predstavljanje, iznenadio je tajanstveni plesni nastup plesačice Zrinke Stilinović iz HNK-a Osijek. U vunenoj kreaciji Macmalića Vesne Jakić, ona je svojim plesom i simpatičnom mimikom oduševila mališane i njihove roditelje, dok je najviše veselja izazvao Kantunić za portretić sa starinskom creskom komodinom i priborom za šminkanje gdje su se gosti fotografirali s Macmalićevim kapicama u filcanom okviru za slike. Majstor Macmalić pobrinuo se i za slasne kolače te domaće napitke u crvenoj boji.


Slikovnica je objavljena u dvojezičnim varijantama: hrvatsko-engleskoj, hrvatsko-talijanskoj i hrvatsko-njemačkoj te se može kupiti u Udruzi Ruta po cijeni od 150 kn.