Kultna manifestacija

CRNA OVCA Tri pomaknuta dana u znaku sporta, janjetine i rocka

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Bašćani su svoju uvelike drugačiju, urbanom kulturom prožetu trodnevnu feštu i ovog puta, unatoč prevrtljivom vremenu, ispunili mnoštvom atraktivnih događanja, koncerata, radionica, biciklijada, pohoda, regata, prikaza lokalne tradicije te gastroponudom u vidu bašćanske janjetine na sve načine



BAŠKA – Baška je ovog vikenda iznova prodisala i zaplesala u ritmu svoje »Crne ovce«, nadaleko poznate manifestacije – slavlja sporta, glazbe, kreativnosti, zabave, lokalne gastronomije i individualizma. Nekonvencionalno festivalsko slavljenje svih onih koji se usude biti hrabri i u bilo kojem pogledu drugačiji od ostatka svoga stada i ovog je puta, sasvim razumljivo, bilo označeno veličanjem bašćanske janjetine i svega onog što pojam crne ovce znači kod bića na četiri, ali i na dvije noge. Bašćani su svoju uvelike drugačiju, pomaknutu, urbanom kulturom prožetu trodnevnu feštu tako i ovog puta, unatoč prevrtljivom i na trenutke kišnom vremenu, ispunili mnoštvom atraktivnih događanja, koncertnih i sportsko-rekreativnih okupljanja, zabavnih neformalnih druženja, kao i zanimljivim prikazima lokalne tradicije. Sve je započelo još u petak izložbom »Izvan fokusa« Sanje Ipšić Randić u galeriji Zvonimir, a nastavljeno je prvom koncertnom večeri u kojoj su se Bašćanima i sad već brojnim gostima s bine na Paladi predstavili najprije riječki Whiteheadsi, a potom i najcrnje među crnim ovcama domaće glazbene scene – Goran Bare & Majke.


Inače, Crna ovca je i ove godine vrvila punktovima na kojima se nudila nadaleko poznata bašćanska janjetina. Spravljena na klasične načine, s ražnja ili pod pekom, ali i u njenim danas sve inventivnijim, čak i street food burgerskim i wrap inačicama u kojima su ju nudili kulinarski znalci glavnog sponzora, Valamar Riviere, janjetina je i ovog puta bila središnji gastronomski lajtmotiv zbivanja koje nedvojbeno iskače iz kanona događanja kakvih ovih tjedana ima na pretek diljem Bodulije.


Let 3, radionice, Crni jancić…


Osim prehrambenih, Baška je bila načičkana i punktovima na kojima su posjetitelji mogli uživati i u raznim vidovima umjetnosti i kreativnog staralaštva. Osim u premijernoj, bašćanska obala jednakoj je živosti svjedočila i u drugoj večeri Crne ovce, tijekom koje su na nastupale grupe Pips, Chips & Videoclips te već udomaćeni Let 3 u pratnji Mariachi banda El Combo. Osim pod centralnom binom, žamora i smijeha čulo se i na svim mjestima na kojima su se, u izvedbi članova brojnih lokalnih udruga i društvenih aktivista svih vrsta, boja i »specijalnosti«, odvijali prikazi izrade lokalnih gastro-specijaliteta i radionice izrade suvenira.




Ni ovog puta nisu izostala sportska događanja. Nosila ih je jedriličarska regata »Corinthia cup«, odnosno Memorijal Jure Vukasovića, događanje koje je još 2006. godine zapravo bilo povod čitave manifestacije. Osim brojnih jedriličara, tijekom subotnjeg prijepodneva nadmetali su se i mali nogometaši. Njima je bio namijenjen turnir morčića nazvan »Crni jancić« na terenima SC-a Zablaće. Za ljubitelje aktivnog života bio je tu i ovčarsko-pješački pohod koji je do nekih od najdojmljivijih vidikovaca ponad Baške odveo sudionike planinarske ture koja je startala pred hotelom Forza. Hotel Corinthia bio je pak domaćin trodnevnog Treking i trail kampa, u hotelu Tamaris vježbala se joga, a u Domu kulture svojim zanimljivim izlaganjem iznova se Crnoj ovci priključio istarski astronom Korado Korlević, dok je Marina Orsag sa svojim »Studijom smijeha« upriličila stand up show.



Povećan broj gostiju


Posjetitelji turističkog, ali i ovčarskog središta proteklih su dana mogli uživati i trodnevnom brdsko-biciklističkom programu kojim su doprinos bašćanskom šušuru dali predstavnici otočnog TZ-a, kao i TZ-ova susjednih lokalnih jedinica – Punta i Grada Krka.


– Sve u svemu, ocijenila je odzivom posjetitelja i više no zadovoljna direktorica Turističkog ureda Ivana Kovačić – Baška je ovog vikenda unatoč povremenim »kišnim izljevima« bila centar svijeta, barem među onima koji su tražili bijeg od svoje užurbane ili pak uhodane, prerutinirane svakodnevice. Iako će za konačnu ocjenu trebati pričekati završetak svega što smo im, zajedno s organizatorima iz Studija Conex i sponzorima iz Valamar Riviere pripremili, već sad je jasno da je Baška ovih dana bila puna ljudi te da se guštalo i zabavljalo na svakom koraku – ocijenila je Kovačić prenijevši nam i podatak da se, dobrim dijelom upravo i zbog te manifestacije, u Baški ovih dana odmaralo više od 1,5 tisuća gostiju. Uzmemo li u obzir i višestruko veći broj onih koji su do naše Palade potegnuli na jedan dan ili možda noć, a sve da bi uživali u večernjem glazbenom programu, jasno je da smo Bašku uspjeli pozicionirati kao jednu od ponajboljih i najtraženijih gastronomskih, ali i outdoor destinacija, zaključila je čelnica institucije koja je s općinskom upravom i spomenutim tvrtkama uspješno zaokružila ovu pažnje vrijednu turističku priču.