Pomorska baština

CRESKI KAIĆ Tjedan prepun zbivanja novi brend

Alenka Juričić Bukarica

Credit: M. GRACIN

Credit: M. GRACIN

Prvo izdanje donosi regatu tradicijskih plovila, natjecanja u podvodnom ribolovu, boćanju, briškuli i trešeti, Brudetijada, prezentacije izrade tradicijskih ribarskih alata, izložbe...



Regata tradicijskih plovila, natjecanja u podvodnom ribolovu, boćanju, briškuli i trešeti, Brudetijada, prezentacije izrade tradicijskih ribarskih alata, brojne izložbe… Sve to, ali i više od toga, donosi prvo izdanje manifestacije Creski kaić – Dani creske pomorske baštine i tradicije što se održava od 3. do 9. lipnja u gradu Cresu. Tjedan prepun zbivanja i posvećen legendarnom kaiću, jučer su u Primorsko-goranskoj županiji najavili dožupanica Marina Medarić, Kristijan Jurjako, gradonačelnik grada Cresa, Marčelo Damijanjević, predsjednik Jedriličarskog kluba Reful, ujedno i glavnog organizatora, Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja, te Marin Gregorović, predsjednik Županijske lučke uprave Cres.


Creski je gradonačelnik tom prilikom istaknuo da je riječ o novom turističkom proizvodu te ujedno i novom creskom brendu.– Inicijativa za pokretanje ove manifestacije krenula je iz Jedriličarskog kluba Reful, i vrlo brzo se uključio velik broj udruga i institucija te je događanje odmah preraslo u tjednu manifestaciju. Ideja je očuvanje pomorske baštine jer znamo da je Cres grad kaića koji je bio poznat po drvenoj brodogradnji. Cilj nam je na tim temeljima stvoriti novi turistički proizvod koji bi privukao goste na otok u predsezoni. Možemo reći da je ovo »nulto« izdanje te vjerujemo da ćemo dogodine imati još jaču i kvalitetniju manifestaciju – kazao je Jurjako.

Tradicijska plovila


Prema riječima Marčela Damijanjevića iz JK Reful, središnji događaj će biti regata tradicijskih plovila koja je na redu u subotu, 8. lipnja. Sve, pak, započinje u ponedjeljak, 3. lipnja, kada će se otvoriti tri izložbe, ona Mate Solisa u njegovoj galeriji, maketa malih creskih plovila u Zajednici Talijana te Creski kaić. Riječ je o izložbi na otvorenom, in situ, pa će tako posjetitelji ustvari šetnjom kroz cresku luku moći na licu mjesta vidjeti tradicionalna plovila.– Mi smo popisali tradicionalna plovila vezana u creskoj luci. Isto tako će biti postavljene dvije info table, a dijelit će se besplatna brošura koja je svojevrstan vodič jer će zainteresirani u njoj naći fotografije i registarske oznake plovila kao i podatke i priče o njima te ih sami potražiti u luci – pojasnila je ravnateljica Creskog muzeja te istakla da su legendarne kaiće gradili creski kalafati koji zaslužuju da se ispriča i njihova priča.

Prvog dana manifestacije kreće i turnir u boćanju, u velikoj padeli na Trgu će se kuhati palenta, a predvečer je i službeno otvaranje manifestacije. U utorak, 4. lipnja, na glavnom gradskom trgu će Udruga Ruta održati školu filcanja vune, započet će turnir u briškuli i trešeti ispod lože, a uz ostalo, bit će i prezentacija izrade tradicijskih ribarskih alata. U srijedu, 5. lipnja, na trgu će se kuhati gulaš od divljači, a mogu se, primjerice, poslušati predavanja o creskom pomorstvu kroz povijest u dvorani Udruge umirovljenika, kao i creskoj galiji Sveti Nikola u bitki kod Lepanta u Zajednici Talijana. U četvrtak, 6. lipnja doznat će se pobjednici turnira u boćanju, briškuli i trešeti, a bit će i sajam creskih poljoprivrednih proizvoda. U petak, 7. lipnja, u luku će uploviti tradicijska plovila, a na glavnom trgu će se pripremati tradicionalna jela – gudić s jajima, frigane štuže, soljene ribe. Ispod lože će se igrati mora đaponeze i mora cantata, a održat će se i natjecanje u potezanju konopa.



Cres: – Hrasta i Vrana od 11 do 15; Stivan, Grmov i Merašćica od 8 do 12; Mali Lošinj: – Brdina i dio Ulice Matije Gupca od 8 do 14; Malinska: – Bašćanska od 9 do 11





Kuhanje brudeta


U subotu, 8. lipnja, slijedi veliko finale Creskog kaića. Točno u podne ispred lungomarea Sv. Mikule je start regate tradicijskih plovila. U 16 sati kreće Brudetijada – natjecanje u kuhanju brudeta od ribe ulovljene u natjecanju u podvodnom ribolovu. Brudet bi se trebao krčkati do 19 sati kada je izbor najboljeg brudeta uz degustaciju, a nakon toga i proglašenje pobjednika regate tradicijskih plovila. Valja istaknuti i da će nakon 21 sat, kada se smrači, creska luka biti poprište atraktivne noćne plovidbe tradicijskih plovila pa organizatori najavljuju jedinstvenu igru jedara i svjetla. Svake večeri program će biti popraćen i brojnim glazbenim nastupima.U organizaciji manifestacije, uz glavnog organizatora JK Reful, sudjeluju Grad Cres, PGŽ, TZ Kvarnera, TZG Cres, Županijska lučka uprava Cres, Creski muzej, akademski slikar Mate Solis, Zajednica Talijana Cres, Sportsko-ribolovno društvo Parangal, creska Udruga umirovljenika, Društvo prijatelja Hajduka Cres, Udruga Ruta, Društvo naša djeca Cres, Otočna razvojna agencija Otra, Šahovski klub Cres te Lovačko društvo Orebica Cres.