Zaljučene Lubeničke glazbene večeri

Beogradski muški zbor na Cresu: Pjesma istočne kršćanske braće u Lubenicama

Walter Salković

Beogradski muški zbor posljednji nastupio na ovogodišnjim Lubeničkim glazbenim večerima / Foto WALTER SALKOVIC

Beogradski muški zbor posljednji nastupio na ovogodišnjim Lubeničkim glazbenim večerima / Foto WALTER SALKOVIC

Beogradski muški zbor redovito sudjeluje u nedjeljnim i blagdanskim bogoslužjima pravoslavne crkve, a u Lubenicama je izveo presjek pravoslavne duhovne i liturgijske glazbe od 18. stoljeća do današnjih dana



Nastupom Kvinteta Beogradskog muškog zbora i spuštanjem festivalske zastave zaključene su 30. Lubeničke glazbene večeri. Nakon svečanog otvorenja na trgu u Lubenicama, svi su ostali koncerti, pa tako i posljednji, održani u župnoj crkvi.


Organizator manifestacije je Grad Cres, pa gradonačelnik Kristijan Jurjako nije štedio pohvale svojim suradnicima.- Zbog našeg festivala u Lubenice dolazi mnoštvo ljudi kako bi uživali u glazbi, ali i u prirodnim i kulturnim ljepotama koje nas okružuju.


Ljeti Lubenice žive zahvaljujući prije svega tustima, a i ove glazbene večeri jedan su od načina da se Lubenice ne prepuste odumiranju i zaboravu, rekao je Jurjako te se zahvalio članovima organizacijskog odbora na čelu s Josipom Popeom, umjetničkoj ravnateljici Lidiji Horvat Dunjko i izvršnom ravnatelju Walteru Salkoviću, te župniku Denisu Žuškinu.





Na ovogodišnjim Lubeničkim večerima nastupila je zagrebačka Opera b.b. s operetom Šišmiš, potom violinist Anđelko Krpan i pijanistica Nada Majnarić, trio harfi Ćiković, violinist Antun Stašić i harmonikaš Marjana Krajnu, pijanist Srđan Čaldarović, te beogradski Kvintet.



Dva bisa


Upravo je vlč. Žuškin najzaslužniji što je posljednji koncert ovogodišnjeg festivala posvećen pravoslavnoj duhovnoj glazbi jer je, kao član organizacijskog odbora, predložio da se u lubeničkoj crkvi čuje pjesma istočne kršćanske braće.


Beogradski muški zbor redovito sudjeluje u nedjeljnim i blagdanskim bogoslužjima pravoslavne crkve, ali i na raznim kulturno-umjetničkim manifestacijama koje njeguju vokalno-glazbene tradicije istočnog i zapadnog kršćanstva. U Lubenicama su izveli presjek pravoslavne duhovne i liturgijske glazbe od 18. stoljeća do današnjih dana, započevši s molitvom Otče naš ruskog skladatelja Nikolaja Kedrova starijeg, preko djela Rahmanjinova, Mokranjca i niza srpskih skladatelja, a u program su uključili i Mozartov Ave verum.


Za kraj su otpjevali poznatu Legendu o Kudijaru i 12 razbojnika u aranžmanu Sergeja Žarova, a na zahtjev publike dodali su i dva bisa.


Trio harfi - Diana, Marta i Veronika Ćiković / Foto W. SALKOVIĆ


Trio harfi – Diana, Marta i Veronika Ćiković / Foto W. SALKOVIĆ



«Na mnogaja ljeta«


– Jako smo se ugodno osjećali na ovom koncertu i tijekom našeg lijepog, ali kratkog putovanja kroz svu ljepotu božanske i liturgijske glazbe pravoslavne, istočne crkve. Po vašim licima i pogledima, konačno po vašim aplauzima, doživjeli smo i posebnu interakciju publike i izvođača. Kao što je rekao vaš župnik, otac Denis, kada smo se upoznali prije koncerta, ovaj naš susret neka bude u cilju kršćanske, bratske ljubavi i jedna ekumenska gesta, rekao je na kraju koncerta umjetnički voditelj zbora, đakon Vladimir Rumenić, poželivši svima da budu živi, zdravi, sretni i blagoslovljeni »na mnogaja ljeta«.


Nakon koncerta u župnoj crkvi, publika se preselila na obližnji trg gdje su gradonačelnik Jurjako i predsjednik organizacijskog odbora Pope, uz pomoć članova orlečkog folklora i zvukove meha, spustili festivalsku zastavu s glagoljskim slovom »L« i tako označili kraj manifestacije.


Uz pomoć članova orlečkog folklora i zvukove meha, spuštena festivalska zastava / Foto WALTER SALKOVIĆ


Uz pomoć članova orlečkog folklora i zvukove meha, spuštena festivalska zastava / Foto WALTER SALKOVIĆ