Tišina i priroda su "in"

Austrijance očarali stari kreveti u ruralnim kućama Vinodola

Anto Ravlić

Vinodol je otkriće za austrijske agente, fascinirao ih je mir koji ovdje vlada, kaže Iris Bruketa, dodajući da je od 2005. broj gostiju i noćenja udvostručen 



RIBIR Turistički potencijali Vinodola, netaknuta priroda i ruralne kuće za odmor oduševile su predstavnike austrijske turističke agencije »Terra Reisen« koji su došli na studijsko putovanje u Primorsko-goransku županiju. 


 – Vidjelo se da je Vinodol otkriće za austrijske agente. Fascinirao ih je mir koji ovdje vlada. U posjet je stigao 21 agent, a najviše su ih oduševile ruralne kuće za odmor, a u tim kućama su im se najviše svidjeli stari kreveti. Začuđeno su pitali vlasnike kuća gdje su našli takve krevete, objašnjava direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Iris Bruketa. 


Oduševljenje Austrijanaca samo je potvrda da Vinodol u orijentaciji na ruralni turizam ima turističku budućnost. Posljednjih godina sve više gostiju za odmor odabire zelenu oazu u kojoj su gužve nepoznat pojam. Prošle godine evidentirano je 3.844 turista što je povećanje od 25 posto u odnosu na 2009. godinu.




Broj noćenja u godini dana porastao je s 25 na 30 tisuća noćenja. Od 2005. do 2010. godine broj dolazaka domaćih i stranih gostiju je udvostručen. Broj noćenja u istom razdoblju povećan je za 86 posto. Zanimljiv je podatak da je svako peto noćenje ostvareno u ruralnim kućama za odmor koje ukupno raspolažu s 80 kreveta.


U odnosu na prošlu godinu udvostručen je broj dolazaka i noćenja u ruralnim kućama. Najčešći gosti su Nijemci, Nizozemci, Španjolci i Belgijanci. Turisti se najduže zadržavaju upravo u ruralnim kućama, u prosjeku devet dana.


Pokrenuto je još desetak projekata iz kojih će niknuti objekti koji zadovoljavaju kriterije ruralnog turizma. Posebnost u turističkoj ponudi Vinodola je »Balatura«, prvi etno hotel kategoriziran kao hotel baština s četiri zvjezdice. 


Dolazak Austrijanaca potvrdio je još jedno pravilo. Ruralne kuće treba vidjeti uživo i doživjeti ih.  – Austrijanci u svojim katalozima imaju ruralne kuće i prodaju ih, ali jedno je vidjeti kuću na fotografiji na katalogu, a drugo je vidjeti ponudu uživo. Kad ih pitate što im se sviđa, na prvo mjesto će staviti mir, a na drugo mjesto prirodu.

To je ono što traže turisti. Prednost Vinodola je ugodna klima, tu se ugodno spava, za razliku od smještaja na moru gdje su često temperature noću previsoke. Prednost je i blizina mora. Što je sedam kilometara do mora za goste koji su motorizirani, objašnjava direktorica TZ Vinodolske općine Iris Bruketa.