Petar Tomić

Žrtvovao se da spasi stotine: O Hrvatu koji je postao heroj Pearl Harboura snimljen film

Portal Novilist.hr

Foto Wikimedia Commons

Foto Wikimedia Commons

Shvativši da će bojni brod USS Utah potonuti, ostao je na svom položaju u strojarnici sve dok se nije uvjerio da su bojleri osigurani, te da je sve osoblje napustilo strojarnicu. Žrtvujući vlastiti, spasio je živote svojih suboraca i brod



RIJEKA Petar Herceg Tomić Hrvat je koji je u Drugom svjetskom ratu postao američki heroj. Za svoje junaštvo i požrtvovnost tijekom japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. godine, u kojem je izgubio život, posthumno je nagrađen Medaljom časti, najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost.


Među prvim žrtvama iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. godine, kojim je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku, bio američki bojni brod Utah. Pogođen s dva torpeda, naglo se počeo prevrtati, a samo je hrabrost i požrtvovnost šefa stroja, časničkog namjesnika Petra Tomicha, spriječila eksploziju kotlova i veće žrtve među posadom. Po cijenu vlastitog života Petar Herceg Tomić spasio je posadu od sigurne smrti. 


Tjerao posadu da ode


Tomich je održavao stroj broda pogođena dvama torpedima dok ga većina posade nije napustila. Sve to događalo se pod paljbom japanskih aviona. Brod se naginjao, i Tomich je tjerao posadu da ode. On je za to vrijeme kontrolirao pritisak u stroju da ne bi došlo do eksplozije, jer bi tada poginuli i oni koji su se spasili plivajući. Unatoč njegovim naporima Tomich i još 58 članova posade, od njih 1.001, ostali su zauvijek zarobljeni u brodu nedaleko od obale.





U službenom obrazloženju odlikovanja stoji da je Tomić Herceg, shvativši da će bojni brod USS Utah zbog jakih napada potonuti, ostao na svom položaju u strojarnici sve dok se nije uvjerio da su bojleri osigurani, te da je sve osoblje napustilo strojarnicu. Žrtvujući vlastiti, spasio je živote svojih suboraca i brod, piše Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije.


Petar Tomić Herceg rođen je u Prologu, u Hercegovini, selu sa 120 kuća, nedaleko Vrgorca 1893. godine. Zvao se Petar Herceg, s obiteljskim nadimkom Tonić, koje je poslije pretvorio u prezime Tomić. U Ameriku je stigao 1913. godine, i stupio je u vojsku. Nakon Prvoga svjetskog rata prešao je u mornaricu, gdje je bio glavni strojar na bojnom brodu Utah. Tako se i zatekao u Pearl Harbouru, kad je iznenadni napad japanskih snaga na glavnu bazu američke mornarice na Pacifiku, natjerao SAD na ulazak u Drugi svjetski rat na strani Saveznika. 



U Pearl Harboru, uz Ford Island, još stoje ostaci nagnuta bojnog broda Utah. Uz njega je postavljeno spomen-obilježje i ploča na kojoj je opisano Tomichevo herojsko djelo. Ploča je postavljena prilikom obilježavanja 30. obljetnice napada, a senator Frank G. Moss tada je izjavio da se nada da će doći vrijeme kada se spomen-ploče više neće postavljati poginulima u borbama nego onima koji će živjeti u miru. Ronioci su tada u ostatke broda položili urnu s Tomichevim pepelom, jer brod je njemu bio sve, i dom i obitelj.


Razarač nosio njegovo ime


Godinu dana nakon Tomicheve pogibije, u prosincu 1942. godine, u brodogradilištu Brown Shipbuilding u Houstonu porinut je eskortni razarač koji je dobio ime U. S. S. Tomich. Trideset godina služio je američkoj mornarici, a zatim je izbrisan iz registra, i 1974. godine poslan u rezalište. 



Predsjednik Franklin D. Roosevelt Tomicha je posthumno odlikovao Medaljom časti američkoga Kongresa. Mornarica je u Newportu na Rhode Islandu 1989. godine Pomorskoj akademiji izgradila muzej, školu i studentski dom, koje je nazvala Tomich Hall. Medalja je tamo bila izložena godinama.


I koliko god bio uzbudljiv život i smrt ovog hrabrog vojnika, hrvatskog iseljenika, toliko je bila uzbudljiva i potraga za njegovim hrvatskim potomcima kojima bi se medalja uručila. Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney našao je Tomicheve potomke u Prologu u Hercegovini. Poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti dodijeljena je obitelji Petra Hercega Tonića, 2006. godine, na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise, usidrenim u akvatoriju ispred Splita, piše Hina.


Film “Heroji se ne zaboravljaju”


O Tomićevu životu i herojskom dijelu u produkciji Hrvatske televizije snimljen je dokumentarni film “Heroji se ne zaboravljaju”. Redatelj filma je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, direktor fotografije Dražen Lipka, montažer Mladen Radaković, glazbu je skladao Nenad Bach, a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog original je snimio Simfonijski orkestar HRT-a.



Svečana premijera dokumentarnog filma »Heroji se ne zaboravljaju«, proizvedenog u Dokumentarnim sadržajima HRT-a, bit će u petak 7. prosinca, u 18 sati u Domu Oružanih snaga RH ‘Zvonimir’, a uveličat će je Simfonijski orkestar HRT-a koji će pod ravnanjem Olje Dešića tom prigodom izvesti originalnu filmsku glazbu Nenada Bacha, hrvatskog glazbenika, koji od 80-tih godina živi u SAD-u. Film »Heroji se ne zaboravljaju«, u trajanju od 52 minute, bit će prikazan i na Hrvatskoj televiziji, u subotu, 8. prosinca, na Prvom programu – HTV 1, u 13,15 sati.