Ipak ide u Italiju?

Zločin star 23 godine: Sud dozvolio izručenje krčkog pitura zbog atentata na talijanskog multimilijardera

Fiore Vežnaver

Krčanin tvrdi da nije znao u što će se uplesti – Anton Kosić  / snimio V. KARUZA

Krčanin tvrdi da nije znao u što će se uplesti – Anton Kosić / snimio V. KARUZA

Odluka riječkog suda nije konačna, obrana ima pravo žalbe na oba rješenja, ono kojim se prihvaća zahtjev za izručenjem i rješenje o produljenju pritvora, o čemu će arbitrirati Vrhovni sud



Anton Kosić (51) iz mjesta Vrh na otoku Krku, koji je prije dvadesetak dana lišen slobode temeljem europskog uhidbenog naloga, bit će izručen Italiji koja ga traži kako bi odslužio šest godina i sedam mjeseci zatvora zbog umiješanosti u neuspjeli atentat na talijanskog multimilijardera u Francuskoj 1994. godine, zločin u kojem je ubijen nevini prolaznik. Odlučilo je to jučer vijeće riječkog Županijskog suda koje je donijelo rješenje kojim se udovoljava zahtjevu Italije za izručenje krčkog pitura, a ujedno mu je produljilo istražni zatvor.


No, odluka riječkog suda nije konačna, obrana ima pravo žalbe na oba rješenja, onom kojim se prihvaća zahtjev za izručenjem i rješenje o pritvoru, o čemu će arbitrirati Vrhovni sud. Kosićeva obrana već je najavila žalbe, tako da je izgledno da će u konačnici o tome hoće li Kosić biti izručen Italiji ili ne, odlučivati Vrhovni sud.


Uvjeti zadovoljeni


Sjednica vijeća Županijskog suda u Rijeci bila je zatvorena za javnost, no neslužbeno se saznaje kako je vijeće objavilo kako smatra da su uvjeti za izručenje zadovoljeni te da je ovakva odluka u skladu s praksom i stajalištima Vrhovnog suda. Kosić je izjavio da, u slučaju za njega nepovoljne odluke, želi izdržati zatvorsku kaznu u Italiji, tako da se, prema sadašnjem stanju stvari, od Italije neće tražiti potpuna dokumentacija o cijelom slučaju i milanskom procesu za pokušaj ubojstva bogataša Guida Sermenghija u gradiću na francuskoj rivijeri.




Izvori bliski sudskima navode da je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Srebrenke Šantić odluku o predaji donijelo nakon ročišta na kojem su, osim Antona Kosića, prisustvovali njegov branitelj, odvjetnik Saša Jelušić, i zamjenik riječkog Županijskog državnog odvjetnika Nenad Bogosavljev.


Obrana je, koliko se može saznati, ukazivala na to da svakako valja ispitati postoje li procesne zapreke da se izruči Kosić, naglašavajući da postoji zapreka udovoljenja talijanskom uhidbenom nalogu jer je, prema hrvatskom pravu, nastupila zastara izvršenja kazne. No, sud je zauzeo stav da je, prema Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, ubojstvo na listi kaznenih djela za koja se ne ispituje ima li zastare ili ne.


Anton Kosić – po zanimanju pitur, koji je sve do prije nekoliko dana imao i registrirani ribarski obrt – i dalje će tako u riječkom zatvoru iščekivati hoće li biti izručen Italiji. Uhićen je temeljem EUN-a koji je u svibnju 2015. godine izdalo Vrhovno državno odvjetništvo pri Apelacijskom sudu u Milanu, kako bi izdržao kaznu od 6,7 godina zatvora, kaznu koju je dobio kao jedan od ljudi koji su umiješani u ubojstvo Francuza Christiana Ballestre, ubijenoga pogreškom, umjesto prave mete, talijanskog bogataša Guida Sermenghija čije se ime nedavno spominjalo i u aferi Panama Papers. Kosić je proglašen krivim zbog toga što je čuvao i dao ubojicama motocikl kojim su se odvezli u Menton, gradić na francuskoj rivijeri, u kojem je počinjen zločin.



Poznavatelji ove problematike navode da je odluka riječkog suda da se Kosić izruči očekivana, te u skladu s hrvatskom praksom. Razmatranje zahtjeva za izručenjem Kosića vrlo je slično slučaju Perković-Mustač, koji su svojedobno izručeni Njemačkoj, u vezi ubojstva hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića. I u tom slučaju je razmatrano je li nastupila zastara, mada je taj predmet kompleksniji. I sam Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije je u ljeto 2013. godine u hrvatskim medijima prozvan Lex Perković, zbog izmjene napravljene u lipnju 2013. kojom je odlučeno da će Hrvatska izručivati samo osobe koje se terete za zločine počinjene na području drugih članica Europske unije poslije 7. kolovoza 2002. godine. No, Zakon je na pritisak Europske komisije krajem 2013. godine promijenjen, što je omogućilo Perkovićevo i Mustačevo izručenje.



Klasična sačekuša


Slučaj o kojem je svojedobno brujila cijela Italija, neuspjeli atentat na talijanskog poduzetnika i bogataša, tada 70-godišnjeg Guida Sermenghija, dogodio se u jutarnjim satima 24. travnja 1994. godine, u blizini njegove vile u francuskom gradiću Menton, smještenom uz granicu s Italijom. Radilo se o klasičnoj sačekuši, vrlo popularnoj u mafijaškim likvidacijama: dvojica plaćenih ubojica krenula su za Sermenghijem nakon što je izašao iz svoje velebne vile u svom skupocjenom automobilu. Napadači su ispalili četiri metka iz pištolja »44 magnum«, ali je meta atentata čudom ostala neokrznuta. No, jedan metak pogodio je nevinog prolaznika, 58-godišnjeg Christiana Ballestru, monegaškog vodoinstalatera, i ubio ga na mjestu.


Prvostupanjskom presudom je milanski sud osudio četvero glavnookrivljenih, među kojima i bivšu Sermenghijevu suprugu i njenu odvjetnicu, na doživotne kazne zatvora, a šestero manje važnih karika lanca u atentatu, uz ostale i Krčanina Kosića, na ukupno 121 godinu zatvora. No, u drugostupanjskom postupku smanjene su kazne, poglavito glavnooptuženima.


Usluga geodetu


Mada sada, za pitanje hoće li Kosić biti izručen, zapravo i nije bitno je li svjesno umiješan u atentat ili ne, Krčanin tvrdi da nije imao pojma u što će se uplesti kada je motor spremio u svoju garažu u Milanu, da nije znao da će vozilo biti iskorišteno za zločin. Mislio je da tek čini uslugu geodetu, koji je bio jedan od njegovih poslodavaca. Pred kraj procesa, na prijedlog svog odvjetnika, Kosić je otišao iz Italije i vratio se natrag u Hrvatsku, iz koje je bio otišao u vrijeme kada je prostore bivše Jugoslavije zahvatio ratni vihor.