Nova stranka

Živi zid i MOST ne boje se stranke Dalije Orešković. Amsterdamska koalicija nudi im – suradnju

Zlatko Crnčec



ZAGREB Nekadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković početkom siječnja sljedeće godine kreće u osnivanje nove političke stranke koja će se zvati Start. U razgovoru za Večernji list Orešković je rekla da je za »pretvaranje ideja u političku borbu ipak potrebno osnivanje stranke«, te da je Hrvatskoj »potreban novi početak, clean start ili sasvim jednostavno – Start«. Branimir Bunjac iz Živog zida kaže da se oni ne boje nove stranke »jer se nove opcije pojavljuju na dnevnoj bazi«.


– Ne mogu ih sve više ni pratiti. Pouzdajemo se u svoj dugogodišnji rad i to je ključ svega. U Hrvatskoj već postaje običaj da se problemi pokušavaju rješavati instant rješenjima preko nekog idealiziranog lidera što je naravno nemoguće – rekao je Bunjac. Politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja rekao je da osnivanje Starta neće utjecati na njihov politički rejting jer »MOST ima stabilno biračko tijelo«.


– Start će se za glasove boriti s Amsterdamskoj koalicijom, Pametno, Živim zidom i SDP-om. Problem za Start bit će da će prvo morati izaći na europske izbore gdje će biti slab odaziv pa će biti veliki utjecaj stranačkih infrastruktura koju Start neće imati. Gospođa Orešković bi trebala otvoreno govoriti i o povezanosti s predsjedničkim ambicijama Zorana Milanovića ako ona postoji. Čudno je da ona kritizira samo Kolindu Grabar-Kitarović, ali ne i Andreja Plenkovića iako tvrdi da je zanimaju samo parlamentarni izbori – rekao je Grmoja. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže da se Amsterdamska koalicija ne boji Starta, ali i da su otvoreni za suradnju jer je Orešković obećala da nikada neće surađivati s HDZ-om i Milanom Bandićem. Orešković je u intervjuu najavila da će u njenoj stranci biti i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Marko Torjanac, te nekadašnji dužnosnik GONG-a Duje Prkut.