Osnovana sumnja

Zbog novih izljeva mržnje u Bujici, pod istragom i lokalne televizije koje su ju emitirale

Portal Novilist.hr

foto: arhiva Nacional / Novi list

foto: arhiva Nacional / Novi list

Vijeće za elektroničke medije zatražilo je očitovanje od svih televizijskih nakladnika koji su emitirali Bujicu



ZAGREB Vijeće za elektroničke medije (VEM) u petak je objavilo da je zatražilo očitovanja od šest televizijskih nakladnika zbog emitiranja emisije Bujica 5. studenoga posvećenoj migrantskoj krizi.


»Nakon analize emisije Bujica emitirane 5. studenoga 2018. godine, Vijeće za elektroničke medije na 41. sjednici održanoj 9. studenoga zatražilo je očitovanje televizijskih nakladnika Z1 Televizija d.o.o, Slavonsko-brodska televizija d.o.o. (SBTV), OAR d.o.o. (Osječka televzija), Mijor d.o.o. (Srce TV), Robur j.d.o.o. (Adriatic TV) i Televizije Jadran d.o.o (Jadran TV) u kojoj je tema bila aktualna migrantska kriza u Republici Hrvatskoj.


Temeljem pristiglih pritužbi i novinarskih upita, a nakon obavljenog nadzora nad radom nakladnika, utvrđeno je da postoji racionalna i opravdana sumnja da konkretna emisija Bujica sadrži dijelove koji nisu u skladu s člankom 12. stavak 2 Zakona o elektroničkim medijima. Stoga je Vijeće za elektroničke medije je odlučilo od svih televizijskih nakladnika u RH koji su je emitirali zatražiti očitovanje«, izvijestio je VEM.




Dodaju da će nakon zaprimljenih očitovanja o ovom predmetu raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica.


Podsjetimo u emisiji Bujica mogle su se u ponedjeljak navečer čuti stvari kakve se ne pamte u televizijskom eteru. Tema je bila Marakeški sporazum, a jedan od gostiju, Zoran Grgić, nekad član Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, govorio je da »crnčuge i arapčuge siluju, ubijaju i teroriziraju po svijetu«.


Velimir Bujanec je koju minutu prije te Grgićeve izjave ustvrdio da u Njemačkoj »divljaci koji su došli s istoka siluju«, ali da tamošnji mediji o tome ne izvještavaju, no na ovakav je rasistički istup ipak reagirao. Upozorio je Grgića da ne smije u emisiji vrijeđati na rasnoj osnovi.


»To nije rasna osnova, to su teroristi i kriminalci«, odgovorio mu je Grgić, a Bujanec mu je ponovio da »u ovoj emisiji nema rasnog vrijeđanja«. »Ni nema ga, ja nisam ništa rekao«, uzvratio je Grgić. Nešto kasnije, on je iznio i teoriju da su »oni koji dolaze iz mediteranskog, saharskog i subsaharskog područja, uglavnom zaraženi sidom i hepatitisom, a jako puno ih ima i tuberkolozu«.


Apelirao je na gledatelje da uopće ne kontaktiraju s migrantima, jer »oni namjerno šire sidu na ljude oko sebe«.