Neslaganje

Zbog gradnje infrastrukture za širokopojasni internet prijeti prvi ozbiljan sukob HDZ-a i Mosta

Jagoda Marić

Foto D. LOVROVIĆ

Foto D. LOVROVIĆ

Pri gradnji mreže za širokopojasni internet država se ne smije voditi trenutnom isplativošću, upozorava Plenkovićevu Vladu  zastupnik Mosta



ZAGREB Gradnja infrastrukture za širokopojasni internet, odnosno odluka o tome hoće li se stvarati državna mreža uz pomoć europskih fondova ili će se taj posao, ali i povlačenje sredstva iz fondova, prepustiti privatnim tvrtkama, moglo bi postati pitanje oko kojeg će se dogoditi prvo veliko neslaganje nove Vlade HDZ-a i Mosta. Iako se HDZ, pa ni premijer Andrej Plenković zasad nisu jasno odredili prema tome koji model zastupaju, za Most trenutno dvojbe oko tog pitanja nema.


– Stav Mosta je da bi infrastrukturu za širokopojasni internet trebala graditi država. Otvoreno je pitanje hoće li mrežu graditi privatnici putem javnog natječaja, ali ona mora biti u vlasništvu države. Država se ne smije voditi trenutnom isplativošću, jer širokopojasni internet koji bi morao doći do svakog kućanstva, znači i puno veću konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. To je i stvar nacionalne sigurnosti – poručio je jučer Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.


Europska agenda


Premijer Plenković ni u ponedjeljak u Berlinu nakon sastanka s kancelarkom Angelom Merkel nije se izjasnio oko modela, ali je poručio da je Vlada fokusirana na ispunjavanje ciljeva europske digitalne agende.




– Dostupnost brzog interneta u svim kućanstvima jedna je od strateških zadaća i sigurno da ćemo naći model koji će značiti ispunjavanje tog cilja, ali i model koji će isto tako uključiti na racionalan način postojeću infrastrukturu. Vodit ćemo računa da ne dovodimo hrvatsku državu u nove financijske obveze koje nisu nužne – rekao je Plenković u Velikoj Gorici odgovarajući na pitanje dijeli li stav Mosta da bi tu mrežu trebala graditi država i da bi ona morala biti u vlasništvu države.


Dakle, dok je to za Grmoju pitanje strateškog interesa i nacionalne sigurnosti, pa trošak ne može biti odlučujući, Plenković ističe da treba biti oprezan i ne stvarati nove obveze državnom proračunu. Iako će se dobar dio sredstva moći povući iz europskog fonda, država bi u slučaju da bude investitor morala odvojiti i dio vlastitih sredstava.


Danke, Deutschland


Kancelarka Merkel koja je već ranije pokazala zanimanje za ovaj slučaj, jer je Deutsche Telekom, vlasnik HT-a, bio nezadovoljan najavom države da će graditi tu mrežu, otkrila je da je i s premijerom razgovarala o tom pitanju, te poručila da većinu mreže u Njemačkoj grade privatne tvrtke. Grmoja kaže da razumije želju njemačke tvrtke da sudjeluje u tom poslu, ali smatra da je riječ o nacionalnom interesu Hrvatske, pa bi zbog toga država trebala biti vlasnik te infrastrukture.


– Razumijemo želju Njemačke da sudjeluje u tom poslu i možemo tisuću puta reći: Danke, Deutschland, ali radi se o nacionalnom interesu i to bismo trebali rješavati sami. Ako smo počinili neke pogreške u prošlosti, vrijeme je da počnemo voditi brigu o svojim interesima. Vrijeme je da se Hrvatska čvrsto postavi i da znamo tko su nam pravi prijatelji i saveznici, ali i da oni znaju da ćemo štititi svoje nacionalne interese. Nadam se da će Plenkovićeva Vlada znati zaštititi nacionalne interese – poručio je Grmoja.