Otkriveni propusti

Završen stručni nadzor: Za smrt malog Denisa kriv je i pulski Centar za socijalnu skrb

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Svijeće ispred pulskog Centra za socijalnu skrb / Foto D. ŠTIFANIĆ / Glas Istre

Svijeće ispred pulskog Centra za socijalnu skrb / Foto D. ŠTIFANIĆ / Glas Istre

»Ministarstvo je sukladno prethodnim najavama vezano za slučaj nasilne smrti djeteta D. P. provelo upravni nadzor nad radom Centra za socijalnu skrb Pula-Pola te utvrdilo određene propuste u radu. Proveden je i nadzor nad stručnim radnicima Centra koji su bili uključeni u rad na ovom predmetu od strane Hrvatske komore socijalnih radnika«, naglašavaju u ministarstvu



ZAGREB    Završen je stručni nadzor nad Centrom za socijalnu skrb u Puli potaknut čedomorstvom trogodišnjeg Denisa Pašića koje se dogodilo u svibnju ove godine. Iako u nadležnom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ne potvrđuju kako je o tome bila riječ u nedavnom, za javnost zatvorenom posjetu ministrice Nade Murganić pulskom centru, ipak priznaju kako su otkriveni »propusti u radu« te najavljuju izbor novog ravnatelja te ustanove.


 »Ministarstvo je sukladno prethodnim najavama vezano za slučaj nasilne smrti djeteta D. P. provelo upravni nadzor nad radom Centra za socijalnu skrb Pula-Pola te utvrdilo određene propuste u radu. Proveden je i nadzor nad stručnim radnicima Centra koji su bili uključeni u rad na ovom predmetu od strane Hrvatske komore socijalnih radnika«, naglašavaju u ministarstvu.


 »Temeljem oba nadzora naložene su mjere vezane za utvrđivanje odgovornosti stručnih radnika, koje su u međuvremenu i od strane Upravnog vijeća Centra i od strane v.d. ravnateljice Centra pravovremeno provedene. Također, napominjemo da je Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Pula nadležno za provođenje natječajnog postupka za izbor ravnatelja Centra te će po našim saznanjima postupak uskoro biti započet«, poručuju iz nadležnog ministarstva.




Detaljniji sadržaj provedenih mjera prema stručnim osobama Centra za socijalnu skrb u Ministarstvu  ne otkrivaju, ali samo priznanje »propusta« potvrđuje kako je za tragičnu smrt malog Denisa kriva i država, odnosno socijalni radnici koji nisu poduzeli odgovarajuće zakonom omogućene mjere za njegovu zaštitu.


 Stručnjaci koji su još u svibnju u medijima komentirali čedomorstvo što ga je počinila majka dječaka uz pomoć maloljetnice, također štićenice pulskih socijalnih ustanova, odmah su tvrdili kako su nadležne službe mogle spriječiti tragediju da su radile svoj posao.