Slučaj širenja mržnje

Zagrebačkom vjeroučitelju Krešimiru Bagariću određen istražni zatvor

P. N.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Osnovano se sumnja da je nametao učenicima iznesene stavove te izazivao osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti



 Kako je priopćeno postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak 29. studenog 2017. od 14,00 do 14,45 sati tijekom nastave vjeronauka u osmom razredu jedne zagrebačke osnovne škole, svjestan svog utjecaja i autoriteta kao nastavnika, u nakani izazivanja netrpeljivosti i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti podučavajući djecu kao vjeroučitelj iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima spomenute nacionalnosti i vjeroispovijesti.


Osnovano se sumnja da je time nametao učenicima iznesene stavove te izazivao osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti.


Sudac istrage prihvatio je prijedlog zagrebačkog Državnog odvjetništva te vjeroučitelju odredio istražni zatvor temeljem članka 123. stavka 1. točke 2. ZKP-a.




Podsjetimo riječ je o slučaju koji je u javnost izašao nakon što je jedan od učenika snimku Bagarićeva predavanja na satu vjeronauka u OŠ Matije Gubeca na zagrebačkoj Knežiji dostavio portalu index.hr koji ju je i objavio.


U tim svojim izjavama Krešimir Bagarić je govorio kako bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i bivšu ministricu vanjskih poslova, veličao ratnog zločinca Ratka Mladića te pogrdno govorio o Srbima i Muslimanima. Zbog toga je protiv njega pokrenut i postupak izvanrednog otkaza u toj školi.