Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
13. studenoga 2019.
Slike pijanih žena

Zagrebački SDP i HNS: Seksistički plakati u ZET-u grubo vrijeđaju dostojanstvo žena

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2019. u 16:01 2019-01-03T16:01:04+01:00

Plakat, koji je izrađen u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj (CEDAR), u priopćenjima su osudili Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Hrvatske, Forum žena SDP-ove Gradske organizacije Zagreb, zagrebački HNS i Ženska inicijativa HNS-a Zagreba

ZAGREB Iz zagrebačkog SDP-a i HNS-a u četvrtak su grubim vrijeđanjem dostojanstva žena nazvali seksističke plakate kojima su oblijepljenja vozila ZET-a, a na kojima se slikama pijanih žena upozorava na štetnost alkohola kod mladih.

Plakat, koji je izrađen u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj (CEDAR), u priopćenjima su osudili Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Hrvatske, Forum žena SDP-ove Gradske organizacije Zagreb, zagrebački HNS i Ženska inicijativa HNS-a Zagreba.

Žene SDP-a navode kako se plakatima grubo vrijeđa dostojanstvo žena, »konstatacijom kako alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama«.

Ističu kako je cilj postavljanja plakata – prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom – plemenit, ali i upozoravaju da je to izvedeno na potpuno neprihvatljiv način, te »predstavlja demonstraciju seksizma i školski je primjer promicanja rodnih stereotipa«.

SDP: Plakat je demonstracija seksizma i rodnih stereotipa

Naglašavaju kako takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja.

SDP-ovke kažu kako cijene što je CEDAR pružio djeci mogućnost da sami kreiraju sadržaj plakata, ali i ističu kako odrasli trebaju korigirati stavove djece ukoliko oni posljedično dovode do kršenja ljudskih prava, u konkretnom slučaju prava žena.

»Osobito je to važno u Zagrebu, koji nije ni pokazao namjere poput nekih drugih gradova da u obrazovne ustanove na području svoje nadležnosti uvrsti nastavu građanskog odgoja«, zaključuju u priopćenju.

HNS: Plakati se odmah moraju ukloniti uz javnu ispriku Bandića i ZET-a

Žene HNS-a plakatne dijelove teksta koji se odnosi na žene, ali i muškarce smatraju teškim seksističkim istupom te inzistiraju da se sporni plakati odmah uklone, uz javnu ispriku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te resornog pročelnika i direktorice ZET-a.

»Ako zaista želimo biti grad i društvo koje će uvažavati različitost i njegovati ravnopravnost, kao što govorimo, seksistički javni cirkus mora prestati«, poručili su.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.