Ugovor

Za razminiranje Paklenice i Velebita 266 milijuna kuna

Marinko Glavan

Krunoslav Jakupčić, Tomislav Ćorić i Igor Fazekaš

Krunoslav Jakupčić, Tomislav Ćorić i Igor Fazekaš

Ukupno će biti razminirano 1.676 hektara šumskog i drugog zemljišta te će biti rekonstruirano više od 30 hektara zapuštenih protupožarnih presjeka i šumskih cesta, čime će se osigurati siguran pristup područjima za koja se sumnja da su minirana ili da se na njima nalaze zaostala eksplozivna sredstva iz Domovinskog rata



RIJEKA  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit« vrijedan 266,5 milijuna kuna potpisali su jučer u Nacionalnom parku Paklenica ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain te u ime korisnika bespovratnih sredstava, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš.


Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenica župana Ličko-senjske županije Renata Hodak i župan Zadarske županije Božidar Longin.


Cilj ovoga projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita minski sumnjivih šuma i šumskog zemljišta na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica.





U Paklenici je jučer potpisan i ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području podvelebitskog pravca za 2019. godinu. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Zadar, Tomislav Matek. Podvelebitski pravac je planirani podsustav regionalnog vodoopskrbnog sustava koji se proteže kroz primorje podno Velebita u kojem su smještene Općina Starigrad i Općina Karlobag.



Ukupno će biti razminirano 1.676 hektara šumskog i drugog zemljišta te će biti rekonstruirano više od 30 hektara zapuštenih protupožarnih presjeka i šumskih cesta, čime će se osigurati siguran pristup područjima za koja se sumnja da su minirana ili da se na njima nalaze zaostala eksplozivna sredstva iz Domovinskog rata.


– Trenutno je u Republici Hrvatskoj minski sumnjivo 355 četvornih kilometara površine. Zastrašujuća je to brojka ako znamo da se na tom području nalazi više od trideset tisuća mina te velik broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cilj ove Vlade je očistiti Hrvatsku od mina. Stoga me doista veseli potpisivanje Ugovora koji se značajnim dijelom sufinancira europskim sredstvima – rekao je ministar Ćorić.


Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore i financijska sredstva u razminiranje šuma. Završetak projekta Fearless Velebit predviđen je sredinom 2023. godine.