Sabor

Za državni proračun za iduću godinu glasovalo 79 zastupnika

Hina

Ilustracija D Kovačević

Ilustracija D Kovačević



Hrvatski sabor usvojio je u ponedjeljak državni proračun za iduću godinu i projekcijama za 2020. i 2021. godinu, ukupni će prihodi države u idućoj godini iznositi nešto preko 136 milijardi kuna, a rashodi nešto preko 140 milijardi.


Proračun je donijet glasovima 79 zastupnika, njih 45 bilo je protiv, a jedan suzdržan.


Proračunski prihodi temelje se na rastu gospodarske aktivnost i trećem krugu poreznog rasterećenja, rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva.




Na prihodnoj strani proračuna najveći se prihodi očekuju od PDV-a (51,8 milijardi), te od poreza i trošarina (15,7 milijardi kuna). Proračunski su rashodi planirani u iznosu od 140,3 milijardi kuna, 6,9 milijardi kuna više u odnosu na ovogodišnji originalni proračun.


Sabor je prihvatio dva Vladina amandmana kojima se ne mijenja ukupan iznos proračuna, nego se radi o preraspodjeli u okviru postojećih limita.


Jedan se odnosi na razvoj potpomognutih područja, odnosno na programe lokalne zajednice koji se financiraju kroz stavku kapitalni projekti i predstavljaju podršku revitalizaciji potpomognutih područja. Povećanje za tu namjenu je 14,6 milijuna kuna, pa ukupna stavka »kapitalni projekti razvoj potpomognutih područja« iznosi 94,6 milijuna kuna.


Sabor se suglasio s Vladinim prijedlogom o preraspodjeli 4,1 milijun kuna kako bi se osiguarala sredstava za Veleučilište Hrvatsko zagorje – Krapina, a preduvjet za to je prijenos osnivačkih prava na Republiku Hrvatsku.


Od 217 amandmana, koliko su ih na predloženi državni proračun podnijeli saborski zastupnici i klubovi, Vlada je prihvatila samo tri, a takvo opredjeljenje glasovanjem je potvrdio Sabor. Prihvatio je amandman Marije Puh, Ivana Šipića i Žarka Tušeka, vrijedan 10 milijuna kuna, te dva amandmana HDZ-ovih Pere Ćosića, Ljubice Maksimčuk i Marka Šimića u visini od 15 i pet milijuna kuna namjenjenih sveučilištu i jednoj školi u Slavonskom Brodu.


Bandićev Klub zastupnika povukao je svoj amandman da se u proračunu za 2019. osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce težak oko 280 milijuna kuna.


Tijekom vikenda imali smo dodatne konzultacije, sve što smo čuli i vidjeli ponukalo nas je da vjerujemo u ono što su izjavili predstavnici resornog ministarstva i sam premijer da će se tijekom 2019. preraspodjelom osigurati sredstva za besplatne udžbenike, objasnio je u ime kluba Robert Jankovics.


Nakon Vlade i Sabor je odbio amandman Arsena Bauka (SDP) da se Uredu predsjednice države za »navijačke aktivnosti i rekvizite« odobri 20.000 kuna.