Putevi i stranputice

ZLATKO CRNČEC Škoro i Plenković u borbi za HDZ

Zlatko Crnčec

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Miroslav Škoro i stranke koje ga podržavaju treći su ozbiljan pokušaj da se HDZ napadne s desna. Zadnja istraživanja raspoloženja birača pokazuju da je situacija jako ozbiljna za kandidatkinju HDZ-a. Sva su tri najvažnija kandidata na razlici od samo nekoliko posto.



Miroslav Škoro brutalno je napao aktualno vodstvo HDZ-a. Ponajviše predsjednika stranke Andreja Plenkovića, a ono što je govorio u Lisinskom točno je ono što dio članova i birača HDZ-a želi čuti. Kombiniran s anketama koje pokazuju da je on samo par posto iza Kolinde Grabar-Kitarović, te s nezadovoljstvom unutar same stranke koje je prisutno još od izglasavanja Istanbulske konvencije, ovaj potez stavlja vodstvo HDZ-a u prilično složenu situaciju. Moraju istovremeno žonglirati s nekoliko političkih loptica koje se usto i međusobno uzročno posljedično povezane. Ako padne jedna, mogla bi i druga i treća.


Nije, naravno, ni aktualno vodstvo HDZ-a bez ikakvih aduta. Kao prvo, čak i oni koji nisu zadovoljni smjerom u kojem Plenković vodi HDZ svjesni su da bi gubitak predsjedničkih izbora jako naštetio stranci na parlamentarnim koji se moraju održati do jeseni sljedeće godine. Trendovi u politici su gadna stvar. I činjenica da bi dolazak na Pantovčak Zorana Milanovića dao veliki vjetar u leđa lijevo centrističkoj oporbi koja bi se, opet ni kriva ni dužna, našla samo na korak od osvajanja saborske većine. Pobjeda na predsjedničkim izborima bi im sigurno bila dodatni motiv da se ponovo skupe u nekakvu novu Kukuriku koaliciju koja bi onda vrlo lako mogla doći u poziciju da na izborima dobije više glasova od HDZ-a koji će na njih izaći samostalno. Pobjeda Milanovića destabilizirala bi HDZ, ali ne bi izazvala baš tako veliki politički potres. Međutim, ako bi pobjednik bio Škoro, HDZ bi se našao u situaciji pravog unutarstranačkog građanskog rata. I to s prilično nesagledivim posljedicama. A sve to samo koji mjesec prije izlaska na birališta kako bi se izabrao novi sastav Sabora.


Pa bi zbog svega toga ipak moglo doći do toga da HDZ i na predsjedničkim izborima zbije svoje redove. U slučaju poraza i na parlamentarnim izborima puno bi egzistencija došlo u pitanje. Naravno, nisu u pitanju samo pragmatični razlozi. HDZ ima stabilno političko tijelo, najstabilnije od svih domaćih političkih stranaka, koje uvijek zaokružuje sveta tri slova. I to čak i u slučajevima kada je stranka pod snažnim pritiskom neke desne političke opcije. Dogodilo se to već dva puta s HSP-om. Stranka koju je 1992 vodio Dobroslav Paraga bila je u velikom naletu i činilo se da bi mogli izgurati HDZ. Međutim, i na tim izborima, usred rata i s trećinom države pod velikosrpskom okupacijom, birači su podržali HDZ. Slično je bilo početkom 2000.-ih kada su pravaši, tada ih je vodio Anto Đapić, također bili u velikom usponu, ali su na kraju doživjeli potpuni krah.




Miroslav Škoro i stranke koje ga podržavaju treći su ozbiljan pokušaj da se HDZ napadne s desna. Zadnja istraživanja raspoloženja birača pokazuju da je situacija jako ozbiljna za kandidatkinju HDZ-a. Sva su tri najvažnija kandidata na razlici od samo nekoliko posto. A do izlaska na birališta je samo dva tjedna. Za vodstvo HDZ-a situacija je složena, ali nije bezizlazna. Uostalom njihova kandidatkinja još uvijek vodi mada je razlika između nje i pratitelja sve manja.


U sljedeća dva tjedna i ona i Plenković bi s nekoliko odlučnih poteza još uvijek mogli preokrenuti ovaj negativan trend. Nije bilo lako ni Franji Tuđmanu 1992. ni Ivi Sanaderu 2007. pa su uspjeli. I sama Škorina priča ima puno rupa, praznina i slabih mjesta. Posebno kada se ima na umu heterogena skupina, stranaka i pojedinaca koji ga podržavaju od kojih su neki u prilično lošim međusobnim odnosima. I to kako zbog pragmatičnih razloga tipa tko će biti prvi na listi na parlamentarnim izborima, ako uopće uspiju sklepati zajedničku listu, pa do ipak znatnih političkih razlika među nekima od njih.


Borba oko toga tko je najzaslužniji za trenutačni Škorin dobar rejting već je počela vezano za to tko je najzaslužniji za solidan broj prikupljenih potpisa za kandidaturu. Osim toga, ni sam Škoro nije baš tako briljantan političar. On je samo upao u politički prostor koji je HDZ zapustio. Ali izazov koji je uputio Plenkoviću i njegovim suradnicima jest ozbiljan. Na izazvanima je sada da pronađu adekvatan odgovor i uvjere odbjegle birače da se vrate matici.