Prijeti mu 10 mjeseci zatvora

ZBOG SRPA I ČEKIĆA NA TUĐMANU Ljevica skuplja novac za obranu Filipa Drače

Boris Pavelić

Credit: ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Credit: ROBERT ANIĆ/PIXSELL



ZAGREB – Državnom represijom nazvale su lijeve nevladine organizacije i političke stranke optužnicu protiv Filipa Drače zbog grafita na Tuđmanovu spomeniku, kojom tužiteljstvo traži desetomjesečni zatvor, pa pokrenule prikupljanje novca za obranu optuženog aktivista.


– Pozivamo Vas na solidarnost i zajednički otpor represivnom djelovanju institucija države kako bismo pokazali da je neprihvatljivo kazneno goniti dvadesetogodišnjaka zbog opravdane društvene kritike – stoji u priopćenju udruga i stranaka. Kampanju prikupljanja novca, koja je počela jučer i traje do 19. lipnja, pokrenuli su Antifašistički vjesnik, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske.


Ljevičarski aktivist Filip Drača 5. siječnja ove godine sprejem je na spomeniku Franji Tuđmanu u središtu Zagreba nacrtao grafit srpa i čekića. Uhićen je nekoliko dana kasnije, a nakon što je noć proveo u pritvoru, izjavio je kako je »zaista točno da se u bajbukani jede bolje nego na slobodi.«




Potkraj svibnja, općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužnicu protiv Drače zbog »oštećenja tuđe stvari«, zahtijevajući deset mjeseci zatvora, koja bi bila zamijenjena uvjetnom kaznom na tri godine.


Dračina odvjetnica Lina Budak komentirala je optužnicu tvrdnjom kako ne navodi kolika je materijalna šteta počinjena na toj »tuđoj stvari«, dodajući kako šteta nije ni počinjena, jer grad Zagreb paušalno plaća čišćenje spomenika od svih onečišćenja. Budak također smatra kako je grafit na spomeniku »beznačajno djelo«, pa optužnica nije trebala ni biti podignuta, nego je sve moglo biti riješeno u prekršajnome postupku.


– Na Dračin grafit vlast je pretjerano reagirala: policija je tražila pomoć građana, mediji su digli hajku, a Drača je, nakon što je uhićen, imenovan u medijima, što se inače ne radi. Kako je moguć takav nesrazmjer između događaja i reakcije na njega, pa sada i ove optužnice? – izjavila je za naš list Vesna Königsknecht iz SRP-a.