Ususret predsjedničkim izborima

ŽARKO PUHOVSKI Zoran Milanović je Kolindu Grabar-Kitarović već natjerao u defanzivu

P. N.

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

'Njegov veliki uspjeh je da je ovim predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović natjerao u defanzivu. Što ona čeka s kandidaturom potpuno je nejasno. Sad njezina kandidatura ispada kao reakcija na Zorana Milanovića, a to si kao predsjednica nije smjela dopustiti. Andrej Plenković rekao je da je čekaju raširenih ruku, a ona čeka', kaže Žarko Puhovski



U Novom danu kandidaturu Zorana Milanovića na predstojećim predsjedničkim izborima komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski, javlja portal televizije N1.


Je li ovaj trenutak za objavu Milanovićeve kandidature izabran slučajno, kakvu je sliku on ostavio nakon jučerašnjeg obraćanja medijima?


“Sliku energičnog čovjeka koji želi promijeniti trenutno nezadovoljavajuće stanje. Problem je sljedeći – stanje je manje nezadovoljavajuće nego kad su krenuli s kampanjom. Ponaša se kao da je pao padobranom, kao da nije dijelom odgovoran za stanje u kojem smo sada. Također, pitanje je koliko je SDP zaista iza njega. Njegov veliki uspjeh je da je ovim predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović natjerao u defanzivu. Što ona čeka s kandidaturom potpuno je nejasno. Sad njezina kandidatura ispada kao reakcija na Zorana Milanovića, a to si kao predsjednica nije smjela dopustiti. Andrej Plenković rekao je da je čekaju raširenih ruku, a ona čeka. Tko će sve biti igrači u ovoj utrci? Milanović ima jaču poziciju bude li Mislav Kolakušić jak kandidat, a slabiju ako poziciju bude držao Miroslav Škoro. Ali Kolakušić je prvo odlučio reći besmislice pa pobjeći iz javnosti. Jasno je da on neće dobiti desnicu iza sebe. Desnica će imati tri kandidatura – Kolinda Grabar-Kitarović, Mislav Kolakušić i Miroslava Škoru i tu će Milanović moći glumiti junaka.”




Kako gledate na Milanovićevu najavu kandidature? U prvom planu je karakter, zašto se nije pojavio s ozbiljnim političkim programom?


“Ponaša se po starom naputku Mao Tse-Tunga – pretvoriti slabosti u snagu. On za sebe odbija priznati da je ljevičar, a očekuje podršku ljevice. Pogrešno je smatrati da je naglašavanje karaktera samo dio kritike Kolinde Grabar-Kitarović – to je kritika Ustava. Hrvatski ustav nema prostora za predsjednika s karakterom, on ima prostora za premijera s karakterom, za predsjednika oporbe s karakterom. Milanović se ponaša kao kandidat za premijera. Pa mi se čini da je to s karakterom malo pretjerano.”


Što znači njegova izjava da Hrvatska treba biti zemlja sa stavom, a ne s mišljenjem?


“Predsjednik s karakterom je više mačo pozicija, a to je bliže desnici nego ljevici. Naglašava ‘zemlju sa stavom’, što je suverenistička pozicija, a to je opet bliže desnici nego ljevici. On ima poziciju lijevog, odnosno liberalnog nacionalista.”


Kako bi Milanović mogao voditi kampanju?


“Neke stavove će promijeniti, neke neće. Ali pokušat će naglašavati kvazi-suverenističku poziciju. Mislim da će biti dovoljno pametan da se više ne bavi braniteljskim pitanjem. Mislim da će za njega biti ključni glasovi mladih”, kaže Puhovski i dodaje da Zoran Milanović ima više političke sposobnosti od Kolinde Grabar-Kitarović, ali nema političke sposobnosti potrebne za predsjednika države jer na toj funkciji treba biti netko, smatra Puhovski, tko djeluje pomirbeno.


Andrej Plenković najavio je da HDZ čeka kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović raširenih ruku – je li to reakcija na Milanovićevu kandidaturu?


“Formulacija ‘očekujem kandidaturu’ znači da su se nešto dogovorili, ali nešto se čeka. Mislim da je za njih noćna mora pomisao da se ona ne kandidira. Kad bi se to dogodilo, to bi za njih bila katastrofa. Oni nemaju čovjeka koji bi mogao dobiti stranačku potporu za kandidaturu. Ona je favoritkinja. Ali ona očito nije sposobna pojmiti da je favorit. Ona po svim podacima je favoritkinja, a tako se ne ponaša.”


Što se može očekivati od sukoba karaktera u debatama i javnih nastupa?


“Milanović je superioran u tom tipu sukoba. Njezina jedina šansa je da ga isprovocira da se ponaša maksimalno arogantno. Pitanje jekoliko je on sebe tijekom godina naučio kontrolirati.”


Kako komentirate izjavu Branka Bačića da je Zoran Milanović ‘stara mušterija HDZ-a’? 


“Čini mi se da ovdje nije bitno tko je čija mušterija i da neće biti bitan odnos HDZ-SDP, nego odnos kandidata. I pitanje je kolika je podrška stranaka iza njih”, kaže Puhovski i dodaje da je pitanje hoće li se premijer Plenković odlučiti za konvenciju stranke prije izbora kako bi vidio na koga može računati. 


Puhovski smatra i da su “u kampanji ‘vrata do vrata’ Kolinda i HDZ su superiorniji”


Kakav će odnos biti Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića?


“Ne očekujem sukobe među njima. Bude li Milanović izabran, sukobi će biti ozbiljni i neproduktivni za hrvatski politički sustav.”


Tko bi mogao računati na glasove Mislava Kolakušića i Miroslava Škore?


“Plenković i Milanović dovedeni su u poziciju da se sukobljavaju iznad razine njihovih objektivnih razlika. U prvom krugu Kolakušić i Škoro oštećuju Kolindu Grabar-Kitarović, a u drugom krugu joj pomažu. Ne vidim da bi se na lijevo liberalnoj strani mogao pojaviti netko tko bi mogao grickati potporu Zoranu Milanoviću.”