Kolektivni ugovori

Vladi odgovara odugovlačenje: Za tri tjedna ističu kolektivni ugovori za 250 tisuća ljudi, a pregovora još uvijek nema

Gabrijela Galić

Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti prebrojilo je sindikate koji djeluju u državnim službama / arhiva NL

Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti prebrojilo je sindikate koji djeluju u državnim službama / arhiva NL

Bilo bi najbolje postojeći kolektivni ugovor produžiti na godinu dana ili šest mjeseci i da onda u miru pregovaramo za novi kolektivni ugovor – veli Dubravko Jagić, predsjednik SPH-a, smatrajući kako bi bilo normalo da Vlada pristane na takvu ideju



Kolektivni ugovor za državne službe, kao i Temeljni kolektivni ugovor za javne službe (TKU) – dokumenti koji pokrivaju prava oko 250 tisuća zaposlenih – istječu za nepuna tri tjedna. Od početka kolovoza tako će se početi brojiti tri mjeseca njihove produžene primjene. Pregovori za nove kolektivne ugovore, međutim, ne naziru se i kako sada stvari stoje, vjerojatno će se opet čekati zadnji trenutak za njihovo otvaranje, odnosno istek produžene primjene što će sindikate staviti u nepovoljniji položaj, a Vladi kao poslodavcu omogućiti da pritišće sindikate.


No, zapreke za otvaranje pregovaračkog procesa, barem kada je riječ o državnim službama, nema. Naime, Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti prebrojilo je sindikate koji djeluju u državnim službama. Kao i do sada, reprezentativna su tri sindikata – dva policijska te onaj državnih službenika i namještenika. U očekivanju rješenja o utvrđivanju reprezentativnosti Sindikat policije Hrvatske (SPH) koji je i najbrojniji u državnim službama, još je u lipnju od Vlade zatražio da imenuje svoj pregovarački odbor za pregovore. Dopis kojim traže žurno imenovanje Vladina pregovaračkog tima ponovili su i ovaj tjedan nakon što su primili rješenje o reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje. Za sada odgovor nisu dobili. No, sindikati su svjesni da će u idućih dvadesetak dana teško ispregovarati novi kolektivni ugovor pa bi im najprihvatljivija opcija bila da se postojeći još jednom produži.


– Bilo bi najbolje postojeći kolektivni ugovor produžiti na godinu dana ili šest mjeseci i da onda u miru pregovaramo za novi kolektivni ugovor – veli Dubravko Jagić, predsjednik SPH-a, smatrajući kako bi bilo normalo da Vlada pristane na takvu ideju.




S druge strane, u javnim službama još se uvijek odvija postupak prebrojavanja članstva sindikata i očekuje se da će podaci o reprezentativnosti biti poznati u rujnu. Kao i kod zadnjeg prebrojavanja i sada je aktualan sukob na relaciji obrazovnih sindikata koji djeluju unutar Matice te Sindikata Preporod, a sindikati javnih službi također su zatražili sastanak s ministrom rada i to zbog rada Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti.


Koliko god se državne službe nadale da će uspjeti dogovoriti duži rok postojećeg kolektivnog ugovora, činjenica je da bi se i oni i javne službe mogli naći u stisci te da će se pregovori Vladom odvijati u zadnji tren, pred kraj godine.