Telefonska sjednica

Vlada u zadnji tren snizila PDV na još neke proizvode. Evo što će još pojeftiniti

Hina

Foto Josipa Leko

Foto Josipa Leko

PDV će biti snižen i na elektroničke publikacije, mahunasto suho povrće, autorska prava te bezreceptne lijekove



ZAGREB Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je dana prethodna suglasnost predstavniku Vlade za prihvaćanje dvaju amandmana Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice, na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, priopćeno je u utorak iz Vlade.


HDZ-ovim amandmanima implementira se EU-ova smjernica, kako bi se izjednačila stopa PDV-a na knjige, novine i časopise, neovisno o tome u kojem su obliku. Tako bi se stopa od pet posto, koja se sada primjenjuje na tiskana izdanja, primijenila i na elektronička izdanja knjiga, udžbenika i drugih publikacija.


HDZ predlaže i uvrštenje mahunastoga suhog povrća na listu primjene snižene stopa PDV-a od 13 posto od početka iduće godine. Prema Vladinu prijedlogu, na toj su listi sada svježe ili rashlađeno meso, riba, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja kao i dječje pelene.




Vlada u konačnom prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u predlaže stopu od 5 posto na sve lijekove, to jest one koji se izdaju na recept i bez njega.


Trenutno je stopa PDV-a na lijekova na recept 5 posto, a za bezreceptne lijekove 25 posto.


Vlada predlaže i smanjenje stope PDV-a na usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika s 25 na 13 posto.