Doskočili problemu

Vlada opet nabavlja borbene zrakoplove: Ovaj put neće biti natječaja, pa ne može ni pasti

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



U potpunoj tišini, tri mjeseca nakon što je propao već zgotovljen posao s Izraelom oko nabave Baraka, hrvatska Vlada i vrh Oružanih snaga ozbiljno su započeli novi proces nabave borbenog aviona, doznaje Jutarnji list.


Iako javnosti nikad nisu prezentirani rezultati analize pod radnim naslovom “Zašto je propao posao s Izraelom?”, u državnom vrhu ušli su u novi krug pregovora.


Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva obrane, ovaj put nema natječaja jer bi se njegovom provedbom izgubilo previše vremena, pa su se u državnom i vojnom vrhu odlučili za direktne pregovore s odabranim partnerima.




Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač F-16 Lockheed Martin i proizvođač Gripena švedski Saab. Kao i u prvom pokušaju nabave, Hrvatska pregovore želi realizirati na razini država s državom.


U međuvremenu, već godinu dana između Zagreba i Washingtona dogovara se novi veliki posao, a o kojima hrvatska javnost ništa ne zna. Riječ je o nabavi američkih oklopnih vozila pješaštva na gusjenicama tipa Bradley. Navodno je riječ o minimalno 60 komada, a maksimalni broj čak prelazi 100.


Jutarnjem listu je posljednjih mjeseci na više adresa u vojnim i civilnim krugovima potvrđeno da se o tome vode razgovori te da se konačna odluka očekuje do kraja godine.


Sugovornici Jutarnjeg kažu da su SAD još početkom 2018. ponudile donaciju u obliku vozila Bradley. Ponuđena je najstarija verzija Bradleyja M2. Riječ je modelu koji treba potpuno modernizirati. Procjena je da bi modernizacija po komadu iznosila oko 3,5 milijuna dolara.


Inače, u proteklih oko 20 godina Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj vojsci donirale su vojne opreme i nematerijalnih dobara u vidu školovanja, strateških prijevoza, uništavanja neperspektivnog naoružanja u vrijednosti od oko 600 milijuna američkih dolara, a bez američke pomoći Hrvatska vojska bi imala velikih ili čak nepremostivih problema u modernizaciji svojih snaga, piše Jutarnji.