Agresivna promidžba

Vjeruje li tko u slučajnost? “Hod za život” na dan izborne šutnje ide na mlin Marijani Petir

Zdenko Duka

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Politički analitičar Ivica Relković ocjenjuje da povorka Hod za život koju 25. svibnja u Zagrebu, Splitu i Zadru organiziraju katolički konzervativci najviše koristi pojedincima, u ovom slučaju Marijani Petir, čija potpora uoči europskih izbora naglo raste



ZAGREB Pokret za modernu Hrvatsku, nova stranka čiji je predsjednik Damir Gašparović, nekadašnji član Izvršnog odbora SDP-a koji je prošle godine izašao iz te stranke, »ne ulazeći u još uvijek brojne nelogičnosti koje favoriziraju velike stranke, a koje su najvećim dijelom posljedica zakona koje te iste stranke donose« uputio je jučer Državnom izbornom povjerenstvu zahtjev da »sukladno svojim obvezama štićenja ravnopravnosti svih u postupku izbora hitno zabrani održavanje tzv. Hoda za život, obitelj i Hrvatsku na dan izborne šutnje 25. svibnja 2019. godine«.


– Ne ulazeći uopće u poruke koje će taj skup poslati, očito je u pitanju agresivna promidžba koja predstavlja pogodovanje jednom krugu kandidata u izborima za Europski parlament koje bi i vi i mi mogli već danas poimence pobrojiti – stoji u prigovoru Pokreta za modernu Hrvatsku.


Tempiranje povorke


Iz Pokreta za modernu Hrvatsku poručuju da oni ne ulaze u sadržaj poruka koje će biti prezentirane, već traže od DIP-a osiguranje ravnopravne izborne utakmice koju niti na dan predizborne šutnje neće nitko prekršiti. Ako je tema organizatorima toliko važna, skup se može održati u tjednu ranije ili u bilo kojem tjednu nakon izbora za Europski parlament, ali nikako na dan predizborne šutnje.




– Stoga očekujemo vašu hitnu i pravovremenu intervenciju! – piše u prigovoru koji je Gašparović potpisao u ime Pokreta za modernu Hrvatsku.


Naime, krajem prošlog tjedna konzervativne katoličke udruge najavile su da će u Osijeku i Rijeci 18. svibnja organizirati povorke Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, a tjedan dana kasnije, 25. svibnja, baš na dan izborne šutnje pred europske izbore – u Zagrebu, u Splitu i u Zadru. Jasno je da su organizatori vodili računa da tempiraju povorke u dva velika grada, ali i u Zadru baš na dan izborne šutnje.


Atmosferu će zagrijati tjedan dana ranije povorkama u Rijeci, ali i u Osijeku, u kojem, kao i u Zadru, takve povorke nisu dosad organizirane. Hod na dan izborne šutnje nije koincidencija, a da je tako govori nam i to da su Željka Markić i njezina sljedba to isto učinili i prije dvije godine. Tada su Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Zagrebu i Splitu održali 20. svibnja, dan prije lokalnih izbora u Hrvatskoj. 


Kako se radi o građanskom okupljanju, a ne okupljanju neke stranke ili izravnih političkih aktera, organiziranje Hoda u tri grada formalno nije kršenje izborne šutnje, ali bi bilo kršenje izborne šutnje kakvo (samo)promoviranje izbornih kandidata u tim događajima. U Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz RH predviđa izbornu šutnju 24 sata prije održavanja izbora i do zatvaranja birališta. U tom vremenu ne bi smjelo biti izborne promidžbe, objavljivanja procjena izbornih rezultata, objavljivanja fotografija, izjava i intervjua izbornih kandidata. Za kandidate i fizičke osobe zapriječene su kazne od 10 do 30 tisuća kuna, a za pravne osobe čak od 100 do 500 tisuća kuna.


Popularnost osobnih lista


Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević dosta neutralno je komentirao još prije nekoliko dana tajming Hoda za život, obitelj i Hrvatsku.


– Ako je svrha Hoda za život predizborna kampanja ili aktivnost u političke svrhe, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi tog pitanja – kazao je Kuščević.


Analitičar Ivica Relković kaže nam da ako jedna od stranaka ima naglašenu vezu s bilo kojim pokretom, onda je upitno je li moguće održati pravilo o izbornoj šutnji. Inače Relković je za ukidanje instituta izborne šutnje. Jer, danas je gotovo nemoguće spriječiti mailove i društvene mreže. 


– Je li prekršaj izborne šutnje kad ministri idu u kakav obilazak u dan izborne šutnje – pita Relković koji dodaje da je desnica pred europske izbore podijeljena u 3-4 grupacije.


To su Nezavisni za Hrvatsku, Hrvatski suverenisti, Lista Marijane Petir, ali i Most bi se sada tu mogao svrstati. Stoga ćemo možda imati i »natjecanje« ovih opcija za prevlast u ovom događaju. Relković osobno misli da Hod za život može najviše odgovarati Marijani Petir. Takvi događaji više koriste pojedincima, bilo da se oni pojave na takvom događaju, bilo da ih se poveže s nekim porukama koje su poslane sa skupa. Iza Marijane Petir, kako procjenjuje Relković, Hod za život najviše može koristiti Suverenistima, onda NZH-u pa tek na četvrtom mjestu Mostu. 


Pa i najviši rast rejtinga, tumači Relković, bilježe osobne liste – Petir, Kolakušić i Dalija Orešković. Premda je Dalija Orešković osnovala stranku i dalje je se percipira kao njezinu osobnu listu. Bi li sama pojava kandidata u povorci Hoda za život bilo kršenje izborne šutnje? 


– Marijana Petir ili bilo tko drugi može dati izjavu o porukama Hoda za život dan prije, a na dan izborne šutnje – odšutjeti. Ako ne da izjavu, ne krši šutnju. Ali, s druge strane, ako se kandidat/kinja pojavi na takvom skupu, zar neće kamere to zabilježiti? Zapravo bi mediji trebali paziti da na takvim događajima ničim ne promoviraju političare – odgovara Relković.


Narod odlučuje: Pokažimo da znamo zaokružiti


Građanska inicijativa Narod odlučuje pokrenula je kampanju kojom poziva birače da izađu na izbore za europski parlament i svojim glasovanjem kazne sve političke opcije koje su hrvatskom narodu navodno oduzele Ustavom zajamčeno pravo na referendum o promjeni izbornog sustava. Ocjenjuju da je Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila dovoljno valjanih potpisa birača za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava – 405.342 valjanih potpisa za prvo, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje.


– Iako je prikupljeno dovoljno valjanih potpisa te su ispunjene sve ustavne i zakonske pretpostavke za raspisivanje referenduma, Plenkovićev HDZ je u suradnji sa SDP-om, SDSS-om, HNS-om, GLAS-om i drugima iz oporbe spriječio referendum koji bi omogućio biračima da sami odlučuju o tome tko će ih predstavljati u Saboru – navode u priopćenju aktivisti iz Narod odlučuje.


Stoga pozivaju birače da izađu na izbore i kazne »kradljivce referenduma«.


– Kažu da se ne znamo potpisati. Pokažimo im da znamo zaokružiti – poručili su biračima.