Nagrada Krunoslav Sukić

Veliko priznanje: Delničanka Nada Glad odlikovana mirovnom nagradom

Boris Pavelić

Nada Glad, Foto: B. PAVELIĆ

Nada Glad, Foto: B. PAVELIĆ

Primajući nagradu, vidno ganuta Nada Glad, umirovljena novinarka Radio Delnica, ustvrdila je kako je Gorski kotar 1991. „izbjegao rat zahvaljujući Franji Starčeviću, premda su postojali preduvjeti da se to ne dogodi – i vojarna, i miješano stanovništvo“.



OSIJEK – Delnička novinarka Nada Glad jedna je od laureata ovogodišnje mirovne nagrade „Krunoslav Sukić“ Centra za mir, nenasilje i ljudska prava (CZM) iz Osijeka, koja joj je dodijeljena za njezinu biografiju goranskoga mirotvorca Franje Starčevića „Goranski mir(ovi)“. Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“, prozvana po osječkome mirotvorcu i suosnivaču CZM-a, dodijeljene su danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.


„Goranski mir(ovi)“ objavljeni su protekloga ljeta. Ta knjiga Nade Glad „od velike je vrijednosti za društvo, posebno za promicanje mira“, stoji u obrazloženju nagrade autorici, nagrađenoj za knjigu godine. Biografija je „opsežan i iscrpan izvor za svakoga tko se želi informirati o djelovanju Franje Starčevića, ali i nastaviti njegov mirovni rad“, kaže se u obrazloženju.


Primajući nagradu, vidno ganuta Nada Glad, umirovljena novinarka Radio Delnica, ustvrdila je kako je Gorski kotar 1991. „izbjegao rat zahvaljujući Franji Starčeviću, premda su postojali preduvjeti da se to ne dogodi – i vojarna, i miješano stanovništvo“.




„Otrgli smo se napasti da izborimo rat, a ne mir. Franjo, stradalnik 1971, za svakog je srpskog stanovnika rekao: ‘On je jedan od nas, kako možemo praviti razliku?’ Franjo je bio jednostavan i pametan, ustao je protiv predrasuda“, kazala je Glad, pozivajući „da ne zaboravimo biti na tragu Franje Starčevića“.


Priznanje za knjigu godine s Nadom Glad je podijelio i novinar i pisac Ivica Đikić za svoj dokumentarni roman o ratnom zločincu Ljubiši Beari, jednome od provoditelja genocida u Srebrenici. Pitanjima koja otvara, Đikićeva knjiga utjelovljuje „definiciju autentičnoga mirotvornog rada“, dio je obrazloženja priznanja Đikiću.


Nagradom „Krunoslav Sukić“ za ovu godinu nagrađena je zagrebačka odvjetnica Lina Budak, za „ustrajno i hrabro profesionalno i javno djelovanje u zaštiti pravne države i građansko zauzimanje za društvene i političke promjene nenasilnim putem“.


Odlikovane su i katoličke aktivistice Ana Raffai i Jadranka Brnčić te časna sestra Vesna Zovkić za „djelovanje koje osnažuje vjernike u javnom izražavanju neslaganja s porukama iz crkve protivnima vjeri, ravnopravnosti, solidarnosti i pravednosti“.


Zahvaljujući na nagradi, časna sestra Vesna Zovkić pozvala je na humanost prije svakoga drugog identiteta. „Prije nego vjernici ili ateisti, lijevi ili desni, Hrvati, Srbi ili Bošnjaci, budimo ljudi u punom smislu i ljepoti te riječi, budimo jedni s drugima i jedni za druge“, kazala je.


Osnovna škola Hugo Badalić iz Slavonskog Broda proglašena je Mirotvornom školom 2017. godine, jer „potiče odgoj za mir, nenasilje i suradnju“ te nastoji da „škola bude mjesto prijateljstva, zajedništva i solidarnosti – zajednica koja uči za mir“.


Posebno mirovno priznanje ove je godine CZM prvi put dodijelio i inozemnome laureatu, španjolskoj dobrovoljnoj udruzi „Kuhinja bez imena Šid“ („No name kitchen“), koja već mjesecima kuha za izbjeglice na srpskoj strani granice Hrvatske i Srbije.


„Hvala im za nesebičnu podršku i solidarnost s izbjeglicama, za nadu i prijateljstvo koje im daju“, stoji u obrazloženju priznanja.


Osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava nagradu „Krunoslav Sukić“ dodjeljuje od 2009. za, kako kažu, „osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka te izvrsno i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja“.