Riječki škver

Veliki skup radnika u Trećem maju: Može li signal iz Vlade spriječiti najcrnji scenarij?

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Direktor Kučan izvijestio je radnike da je i prošli petak imao sastanke u minstarstvu gospodarstva i Vladi kojima su dostavljeni precizni izračuni i financijski modeli kako se brodovi koji su u Trećem maju mogu završiti



RIJEKA Dan uoči stečajnog ročišta na Trgovačkom sudu u Trećem maju počeo je velikim skupom radnika kojeg je sazvao direktor Edi Kučan.


Cilj je bio upoznati trećemajce s njihovim pravima i onim što slijedi u slučaju najcrnjeg screnarija kako se ne bi dogodila situacija poput one u pulskom Uljaniku gdje radnici do zadnjeg trenutka i dolaska stečajnog upravitelja nisu imali nikakvu informaciju.


Na skupu su bili i privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković te prestavnici Zavoda za zapošljavanje.Čupković je, kako doznajemo, još jedno kazao kako bi najbolja opcija za Treći maj bila da se završe brodovi bez otvaranja stečaja. 





Direktor Kučan izvijestio je radnike da je i prošli petak imao sastanke u minstarstvu gospodarstva i Vladi kojima su dostavljeni precizni izračuni i financijski modeli kako se brodovi koji su u Trećem maju mogu završiti.Z tim izračunima, prenio nam je predstavnik radnika u NO Juraj Šoljić, jasno se vidi da za državu dovršetak brodova ne bi bio nikakav dodatni financijski napor, dapače, čak bi se dio novca koji plaćen kod protestiranja državnih jamstava vratio u državni proračun.


Ostaje za vidjeti što će se dogoditi sutra do 11 sati kada počinje ročište kod stečajne sutkinje Ljiljane Ugrin s obzirom da je direktor Kučan najavio da bi se do kraja današnjeg dana trenao još čuti s resornim ministrom Darkom Horvatom.


U trećemajskim sindikatima očekuju da Vlada do sutra pošalje jasan signal o tome ima li namjeru po predloženom modelu završiti brodove koji su u opremnom bazeni i na navozu Trećeg maja.