Njegova priča

Veliki razgovor s čovjekom koji se “do jučer” zvao drugačije: ‘Ja sam Milan Bandić i moj život je film!’

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Dario Juričan koji je ime promijenio u Milan Bandić odveo nas je u šetnju naziva "Putevima korupcije" ne bi li nam pokazao makar dio zagrebačkog modela koji kani primijeniti na cijelu Hrvatsku. Jer, kaže, on želi biti gradonačelnik Hrvatske! A što ako ga nerv za politiku ipak iznevjeri i birači odluče drugačije, 'krivo!? Ako propadnem kao političar, moja budućnost kao turističkog vodiča je zagarantirana. Ovo je dobra tura



Milan Bandić, filmski redatelj i predsjednički kandidat, na dogovoreno mjesto, u dogovoreno vrijeme došao je biciklom. Prirodnije bi bilo da je dotrčao. Ali, neka. I bicikliranje je rekreacija, a biciklom se brže naokolo stiže. Ako mogu drugi, što ne bi mogao i onaj koji se praktički do prije koji dan, ili tjedan, zvao Dario Juričan, da bi ime promijenio u Milan Bandić. I nije ta promjena samo deklarativne, propagandne naravi.


Promijenilo se tu sve, od osobne iskaznice, do imena na računima. Dario Juričan je uostalom mislio ozbiljno i dok nije bio Milan Bandić, recimo dok je snimao film “Gazda” o Ivici Todoriću, pa film “Gazda – početak” o Miroslavu Kutli. Zašto bi onda bio išta manje seriozan sad kad kao Milan Bandić privodi kraju rad na filmu “Kumek” o zagrebačkom gradonačelniku, svom imenjaku, Milanu Bandiću. Susret je ipak Milan Bandić započeo kako predsjedničkom kandidatu i dolikuje – spomenom postotka!


– Dva posto! – kliče Bandić.




– Samo dva posto!? – razočaran je prosječan birač.


– Skoro dva posto! – i dalje je sretan Bandić.


Poput Mesića


Tolika sreća s dva posto biračke podrške!? Bandić to suvislo objašnjava.


– Zvao sam članove izbornog stožera Stipe Mesića koji su mi potvrdili da je Stipe onomad, dva tjedna prije raspisivanja izbora, imao dva posto i pobijedio u drugom krugu. Tako da sam ja pobjednik ovih izbora! – poručuje Bandić.


– Samo, Stipe Mesić jer morao je raditi štošta da dva posto pretvori u pobjedu; piti hektolitre kave u kafiću Charlie, biti šarmantan, pričat’ viceve….


– Mogu biti Facebook šarmantan. Nova generacija. Ali, sjećam se tog dana kada je Mesića krenuo. Bio je na HTV-u, zadnji govornik u nizu. Došao je kao neki luzer, ali rečenice koje je izgovarao su bile fantastične. Bio je u njima neki optimizam, neopterećenost. Baš je odskočio od najjačih kandidata, a to su, čini mi se bili Mate Granić i Dražen Budiša – prisjeća se Milan Bandić, redatelj.


Logičnim se ipak činilo pitati ide li mu mrvu ipak na živce to što ga nitko ne svrstava u najuži krug favorita.


– Kako ne!? Pa ja sam zvijezda! – obrecnuo se na to Bandić.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



– Dobro, ali vazda se u medijima kao najozbiljniji kandidati spominju Škoro, Grabar-Kitarović i Milanović, dok vas Šprajc u studiju zove da razgovarate s plišanim medom – velimo.


– Na stranu to, ali ja sam bio i u nastavku “Noćne more”, one Malnarove, gdje me frajer pitao u eteru koliki mi je pimpek. Mislim da sam sve prošao – na to će Bandić.


Putevima korupcije


Važno je, kaže, dočepati se drugog kruga izbora, a onda je sve moguće. No, ajmo mi na ono zbog čega nas je Bandić i ‘priveo’ na Trg bana Jelačića. Tu smo, naime, da bi koračali, pače stupali, “Putevima korupcije”. Tako se danas zove ono što bi već sutra mogla biti nova poučna ruta za turiste željne, kako kaže Bandić, lekcija iz male škole korupcije.


– Ova je šetnja bazirana na dvije godine istraživačkog rada mene i mojih kolega. Šef tog istraživačkog tima je Hrvoje Apelt – veli Bandić.


– Samo nemojte da je tu nešto utuživo! Sve ste provjerili, zar ne – pitamo, vazda u strahu od suda i pravosuđa hrvatskog.


– Ja radim 365 dana u godini! – lakonski će na to Bandić.


Hm, odmah čovjeku biva lakše. Na koncu, Milan Bandić je supotpisnik svega što ćemo vidjeti!?


– Nije supotpisnik. On je glavni i odgovorni. Imam i novi slogan koji kaže: “Moje ime odsad ovdje znači korupcija!”


I priča kreće; od Trga, pa uz hotel Dubrovnik, preko Zrinjevca te Praškom natrag na Trg.


– Dakle ovako. Moja fascinacija ovim gradom kreće od Trga i recimo od datuma 1. 12. Tad počinje Advent. To je događaj kojim se svaki ugostitelj u Zagrebu vrlo raduje. On ide bez javnog natječaja i tu se zapravo dijeli po, kako bi to u Beču rekli, becirkima, okruzima. Svatko dobije svoj okrug – kreće s predavanjem Bandić.Pokazuje rukom niz ulicu, tamo gdje su za Adventa kućice s bogatom ponudom.

– Tamo je i predsjednički kandidat Škoro imao svoju kućicu – kaže Bandić.


– Škoro!?


– Tako je. Svijet je mali – osmjehuje se Bandić.


A onda rukom upire u prazan prostor ispred knjižare što je od milja zovu “Krleža” na kojem je, veli, o Adventu ‘šmek house’.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



– Njega vodi gospodin Denis Mohenski zvani Deno. Deno je imao Gajevu, Bogovićevu, Cvjetni trg i HNK. On je kralj Adventa. S par kućica koje je Deno davao u podnajam on je gradu isplatio administrativnu koncesiju za vrijeme Adventa. Nije tu bilo koncesije koja se raspisuje na natječaju, nego nešto što se plaća za korištenje javne površine. Po mojoj procjeni grad svake godine zbog toga što nema javnog natječaja samo za Advent gubi nekoliko milijuna kuna. Ja, kao predsjednički kandidat, to podržavam! To je u duhu mog programa i to je ono što ću primijeniti na cijelu Hrvatsku. Uspješni zagrebački model vođenja grada raširit ću po cijeloj Hrvatskoj, s tim da mi se čini da u Splitu i Rijeci neću imati tih problema. Odnosno, tamo to neće biti nužno, jer tamo su već svojevrsni modeli na snazi – sažima Bandić.


Vjerni pratitelj


Pitamo znači li to da u Splitu i Rijeci neće imati potrebu od instaliranja svojih ljudi. Bandić na to odgovara: “Milan Bandić ne treba ljude, već ljudi trebaju njega!” Tome dodaje kako je jedini raspisan javni natječaj za adventske štandove bio onaj u Petrićevoj ulici i to za štandove samostalnih umjetnika.


– Milošću gradonačelnika Bandića zaslužili su javni natječaj. I što se dogodilo!? Natječaj je toliko kasnio, rezultati su toliko kasnili da su na kraju ostala dva štanda – veli Bandić.


– Znači, dolje umjetnost!? – pitamo.


– Neee! Umjetnost mora veličati vođu i sve mora biti podređeno vođi, tako da ću ja, kad pobijedim, nastaviti s tom praksom! – poručuje Bandić.


Krećemo se dalje, prema Zrinjevcu. Naučili smo da je centar svakom gradonačelniku bitan.


– Užasno bitan. Sva što se događa ima neki svoj model. Mi smo prvu klapu filma udarili 2016. godina kada smo bili u Poganoj Vlaki. Imali smo tri godine vremena da vidimo kako model funkcionira, iz godine u godinu. On je copy paste i ponavlja se apsolutno svake godine. Malo ga je uzdrmala zima 2014. kad je capo bio na kratkom odmoru u Remetincu, da bi se kasnije nastavio. Inače, kao vjerni pratitelj lika i djela gradonačelnika pratim njegovu ekipu na Županijskom sudu i moram konstatirati da je neka epidemija nezabilježena u medicinskim knjigama napala svjedoke. Epidemija se manifestira kao pomanjkanje pamćenja, svađa s potpisanim zapisnicima i generalno pomanjkanje koncentracije za pitanje državnog odvjetništva i suda – priča Bandić.


Tri godine uložene u proučavanje lika i djela! A sve ne bi li druge educirao, uz moto: “Uspjeti je lako, pitaj me kako!”


– Jedna od važnih odrednica moga programa je definitivno ta da svatko kad se rodi prvo ima ime Milan Bandić, a onda dalje može izabrati. Nego, vidite li gospodina na uglu – pita nas Bandić.


Sve za prijatelje


Pokazuje suptilno na kiosk(ić) s kestenjem.


– Koliko ja znam, ne postoji javni natječaj za te kioske, nego se njima stalno obnavlja dozvola za rad od grada i pritom govori da će uskoro biti raspisan javni natječaj. Užasno je to zanimljivo. Oni koji te kioske imaju otprilike plaćaju oko 100 eura mjesečno što je dosta malo. A koliko sam vidio po prezimenima, svi koji imaju takve kioske idu prema pripadnosti jednoj nacionalnoj manjini. Pokazuje se da postoji nekakav zajednički interes koji grad podržava, što ja naravno apsolutno cijenim! Tako i treba bit’. To pokazuje skrb o malom koruptivnom čovjeku kojem sam ja megafon – ističe Bandić kroz primjer kestenjare.


Pitamo Bandića ima li kakvih procjena koliko bi moglo biti Hrvata koji se možda i neće prepoznati među malim koruptivnim pukom. Možda su i promili u pitanju, ma svaka je brojka bitna. Bandić ima preciznu računicu.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



– Prvo računam na 30 posto birača HDZ-a, pa na 15 posto protestnih glasova što je 45 posto. Onda ću naći još koju zalutalu ovcu i to je to, imam većinu! – zbraja Bandić.


Ne treba njemu međutim dugo, da se vrati osnovnoj temi ture centrom. Pokazuje niz Zrinjevac, tamo iza zgrade HAZU-a.


– Tamo obično bude i event koji se zove recimo Burgerfest. Burgerfest vodi prokuristica, gospođa koja je snaha Duška Ljuštine koji je bio šef kampanje za predsjednika Milana Bandića 2009. godine i koji je vrlo blizak prijatelj gradonačelnika Milana Bandića. Ono što mene fascinira je da jedan event kao što je pečenje sirovog mesa, ima status manifestacije od posebnog gradskog interesa. To užasno podržavam! Prijatelje treba podržati! Ali, vi ne znate da kada date priredbi spomenuti status, to nije samo nominalno značenje, već to automatski znači da se plaća 50 posto naknade gradu u vrijeme dok ste tamo, 50 posto jer je event od značaja za grad. Pečete meso i to je od značaja za grad. Cijenim! Cijenim taj model i treba ga primijeniti na cijelu Hrvatsku – poručuje Bandić.


PR privjesak


Činjenica da je Zrinjevac omeđen i zgradama u kojima stoluju kojekakvi sudovi, na tren vraća predsjedničkog kandidata do predsjedničkog programa. Podsjeća Bandić kako prati pozorno djelovanje Uskoka i kako ga kani pripojiti Ministarstvu korupcije i to kao PR privjesak. S druge pak strane hodanje Praškom vodi do prostorija stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. Milan Bandić predsjednički kandidat priznaje da strepi i grize nokte kako će stranka Milana Bandića gradonačelnika, inače vladin koalicijski partner, odgovoriti na njegovu prijavnicu, njegovu žarku želju da i on bude njen član.


– Drhtim u iščekivanju kad ću dobiti odgovor moje područne organizacije Susedgrad – veli.


– Ne pamti se baš da netko u stranku nije primljen – kazujemo.


– Mislim da sam ja budućnost i ako itko pozna kako funkcionira grad i stranka, onda sam to ja – na to će Bandić.


– A što ako se sretnete s predsjednikom stranke!? – pitamo.


– Pristojno ću se s njim pozdraviti. Ja sam legalist, pristojna osoba – kaže Bandić.


Inače, veli, njih dvojica su se prije koji mjesec i sreli na hodnicima Županijskog suda.


– Prišao sam mu i pitao ga ljubazno za intervju, na što me je prostrijelio pogledom od glave do pete, uzmaknuo korak unazad i povišenim glasom pred okupljenim novinarima rekao: “Nisam ja Bob Geldof! Ne dajem ja intervjue!” Onda je shvatio da je previše publike i da je malo bio preglasan, pa je napravio još korak unatrag i rekao: “Ja svaki dan dajem intervju građanima Zagreba koji su me birali!” – prisjeća se Bandić.


Spajanje interesa


Zašto Bob Geldof, ostaje nejasno. Zato je Milanu Bandiću redatelju jasno da ga je, kako kaže, na ljudskoj razini Milan Bandić gradonačelnik razočarao, jer ne samo da je ignorirao pokušaje redatelja da do njega dođe pa mu predloži angažman u filmu, već čak nije prihvatio ni poziv za kavu. Možda sad, kad je kandidature, sve bude drugačije!?


– Ja sam mu poslao javni poziv da pređe na svjetlu stranu korupcije, da izađe iz ormara. On se na Županijskom sudu rukama i nogama bori protiv organiziranog kriminala i korupcije, a ja mu otvoreno kažem da sam taj koji će ga amnestirati – vabi Bandić Bandića.


Mic po mic, korak po korak i eto nas natrag na trgu.



Ima ankete po kojima Milan Bandić teži dva posto, ali bilo je i one jedne na N1 televiziji po kojoj je gotovo pa vodio. I ta je, ne sumnja Milan Bandić ona prava. Ističe Milan Bandić i kako je fokusiran na prikupljanje 10.000 potpisa za kandidaturu, a kad to prođe, razradit će daljnje korake. O konkurentima ne govori puno, nema, kaže, što. Osim….


– Malo sam cvik’o kada se pojavila Ava Karabatić, a onda sam vidio da se zalaže protiv korupcije i odahnuo – priznaje Bandić.


Na koncu valja reći i to sineast Milan Bandić ne miruje u Milanu Bandiću ni kad se za predsjednika natječe. Sljedeći film pričat će o ljudima s Kaptola.



– Prva stvar koju se svaki novinar mora zapitati, svaki građanin, jest zašto kada su na trgu eventi, tu nema štandova Zagrebačkih tržnica. Zato što su preskupi. Srećom, tu postoje dobri članovi Stranke 365 koji imaju svoje privatne firme i svoje štandove i onda oni, zato što su dobri ljudi, uskoče sa svojim konkurentnim štandovima. Kad sam pitao sindikalce zašto cijena štandova nije niža, rekli su mi da godinama ne uspijevaju smanjiti cijenu jer grad to ne želi. Ne moramo se uopće maknuti s trga, sve što želim reći o korupciji je tu. Sva je tu na tim sajmovima – tvrdi Bandić.


Ajde neka je tako, ali neće li biti zahtjevno, teško, nemoguće možda, model preslikati naokolo.


– Uopće ne vidim problem. Tijelo koje ću ustrojiti i koje se zove povjerenstvo za spajanje interesa riješit će sve vaše nedoumice – ne dvoji Bandić.


Turistički vodič


Elem, ako se dobro shvatilo, bude li Bandić predsjednik bit će cijela zemlja veliki event i Advent. Samo, priznaje i on da se genijalni sustavi ne rađaju preko noći.


– Koliko znam prva kućica je osvanula 2001. ili 2002. godine. Model je rastao polako. To je evolucija. Zato zaista mislim da bi svaki gradonačelnik trebao imati minimalno dva mandata. To treba biti obvezujuće, da stignu razviti sistem, da se razmašu u svoj svojoj punini i pokažu kako brinu za malog koruptivnog čovjeka – naglašava Bandić.


Milan Bandić odveo nas je tako u šetnju ne bi li nam pokazao makar dio zagrebačkog modela koji kani primijeniti na cijelu Hrvatsku. Jer, kaže, on želi biti gradonačelnik Hrvatske! A što ako ga nerv za politiku ipak iznevjeri i birači odluče drugačije, ‘krivo!?


– Ako propadnem kao političar, moja budućnost kao turističkog vodiča je zagarantirana. Ovo je dobra tura – razmišlja na glas Bandić.


I mogla bi, primjećujemo, simbolično trajati nekih 36,5 minuta. Dok dan ide podnevu, opraštamo se s Milanom Bandićem redateljem i aspirantom na fotelju s Pantovčaka.


– Ja sam Milan Bandić i moj život je film! Korupcija s vama – pozdravlja nas Bandić.


Štono bi se reklo, na vijeke i s duhom tvojim.