Prihvaćena stajališta nižih sudova

VRHOVNI SUD ODBIO BANKE Valutne klauzule u slučaju franak bile su nepoštene

P. N.

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Klijenti banaka sada će moći tražiti povrat preplaćenog kredita zbog tečaja švicarskog franka



Vrhovni sud Republike Hrvatske upravo je objavio da je donio presudu kojom je odbio zahtjev za revizijom koji su podnijele banke tražeći da se poništi pravomoćna presuda kojom je ranije udruga Potrošač – Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača dokazao da su klijentima banaka povrijeđena prava vezanjem kredita uz tečaj švicarskog franka, piše Telegram.


Prava klijenata banke su povrijedile zato što o toj valutnoj klauzuli sa štedišama nisu unaprijed pregovarale.


Vrhovni sud prihvatio stajališta nižih sudova


Zahtjev za revizijom nije prihvaćen već je potvrđen raniji stav suda prema kojem banke nisu svojim korisnicima dostatno objasnile što vezanje glavnice kredita za tečaj švicarskog franka može značiti. Na taj način prekršile su Zakon o zaštiti potrošača.




Vrhovni sud jasno je rekao da je prihvatio već ranije iznijete stavove Visokog trgovačkog suda RH o nepoštenosti valutne klauzue, čime su povrijeđeni kolektivni interesi i prava potrošača.


Štediše će moći tužiti banke za preplaćene iznose


Vrhovni sud objašnjava da se građani i tvrtke koji su imali kredite u švicarskim francima sada na ovu odluku mogu u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja, odnosno udruge Potrošač.


Drugim, riječima, mogu tražiti u parnicama da im se preplaćeni dio kredita zbog tečaja švicarca koji je naglo porastao, a oni nisu bili svjesni posljedica u trenutku sklapanja ugovora o kreditu, vrati.


Isto se sada već događa i s preplaćenim kamatama, budući da, kako je ranije Vrhovni sud utvrdio, građanima bankari nisu dovoljno objasnili posljedice promjenjivih kamatnih stopa.