Dnevnik N1

VILI BEROŠ Bilo je nepravilnosti u slučaju bolesne djevojčice iz Velike Gorice

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Dva puta je zvala Hitnu pomoć u Velikoj Gorici, prvi put nisu shvatili da je akutno zbivanje u trbuhu, pregledana je na Rebru (susjed ju je ondje dovezao op.a.) gdje isto nije shvaćeno akutno stanje, ali je u Klaićevoj adekvatno pregledana i operirana i najvažnije je da je adekvatnog kliničkog oporavka. Bilo je određenih nepravilnosti u postupanju, ali upute su jasne i ponovio sam svima da se moraju striktno pridržavati uputa", rekao je ministar



Gost Dnevnika N1 bio je ministar zdravstva Vili Beroš.


Ministar zdravstva na početku razgovora istaknuo je da se sada otvorilo kinesko tržište i u tijeku su razgovori o kontinuiranoj nabavci zaštitne opreme jer je to svima problem.


“Sada se pojavljuju prekupci i dobavljači koji se vode ekonomskim kriterijima i sada tražimo optimalne načine u komunikaciji premijera s kineskim državnim vrhom da omogućimo optimalnu nabavu opreme.”




Opremu iz Šangaja očekuju u nedjelju i sva oprema koja je plaćena bit će dostavljena, uvjerava ministar.


Na pitanje o cijeni opreme kaže da ne bi sada o iznosima, ali da cijena zaštitne opreme jest odletjela u nebo. “Ali to nam nije važno sada jer zaštitna oprema spašava živote zdravstvenih djelatnika i bolesnika.”


U Hrvatskoj je u 24 sata oboljela 91 osoba. Ministar kaže kako su očekivali da se to dogodi i da je krivulja broja zaraženih krenula nešto uzlaznijom putanjom, ali i da dalje nije alarmirajuće. Kao moguće razloge navodi aktiviranje mikrožarišta u Biogradu i Zadru, ali da su potres u Zagrebu, kao i topli dani prije potresa mogli teoretski utjecati na rast broja zaraženih. 


Kaže i kako je u bolnici u Biogradu detektiran slučaj koji je diseminirao zarazu. Sada će biogrdska ortopedska bolnica biti dezinficirana i prenamijenjena u centar za oboljele od koronavirusa.


“Od iznimne važnosti je da epidemolozi brzo odrede kontakte i zbog toga je sanirana brzo i situacija u Zadru, a funkcioniranje bolnice nije ugroženo. Epidemološka struka misli da za sada nema potrebe za strožim mjerama u Zadru i Biogradu, ali pratit ćemo situaciju i poduzeti potrebne mjere.”


Za slučaj samohrane majke i njezine djevojčice koja je hitno trebala na operaciju kaže da je protokol jasan. Zahvalio se majci što je rekla da je u samoizolaciji, a zatim nastavio što su utvrdili provjerom.


“Dva puta je zvala Hitnu pomoć u Velikoj Gorici, prvi put nisu shvatili da je akutno zbivanje u trbuhu, pregledana je na Rebru (susjed ju je ondje dovezao op.a.) gdje isto nije shvaćeno akutno stanje, ali je u Klaićevoj adekvatno pregledana i operirana i najvažnije je da je adekvatnog kliničkog oporavka. Bilo je određenih nepravilnosti u postupanju, ali upute su jasne i ponovio sam svima da se moraju striktno pridržavati uputa”, rekao je ministar.


Oko pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti Beroš kaže da je tražio od HZZO-a da pojača kontrole telefonskim putem i direktnim izvidom na terenu. Putem informatičkog sistema HZZO-a su provjerili koliko se računa izdaje i puno ih je manje što može biti rezultat okolnosti, ali i neadekvatnog rada liječnika u primarnoj zaštiti.


Ponovio je da planiraju testiranje zdravstvenih djelatnika jer je zdravstveni sustav izložen infekciji, a planiraju i svim zdravstvenim djelatnicima mjeriti temperaturu kada dolaze na posao i uvesti dezinfekcijske barijere na ulasku i izlasku iz zdravstvenih ustanova.


Izvijestio je da su u Zadar stigli reagensi za testiranja, ali da je potrebno neko vrijeme za verifikaciju aparature i postupaka kako bi bili sigurni da su dobri rezultati jer ako se dobije lažno pozitivni ili negativni nalazi to može biti još veći problem.


Kada je riječ o podršci javnosti i crtežu koji mu je uputio dječak iz Nuštra na kojem je prikazan kao superjunak, Beroš kaže da on samo radi svoj posao.