Cjelodnevna akcija nadzora brzine

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA: Riječani najčešće iznad ograničenja, a jednog su jučer zaustavili pri 180 na sat

P. N.

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

- Rekorder akcije je evidentiran uređajem za nadzor brzine na autocesti Rijeka-Zagreb u 14,11 sati. Riječ je o osobnom vozilu marke Audi, registarskih oznaka Nove Gradiške, koje se kod Vrbovskog kretalo brzinom od 198 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničenje 110 kilometara na sat, izijestili su iz policije.



Građani i građanke Rijeke i ostatka Primorsko-goranske županije jučer su imali izglednije šanse nego inače da ih na cesti zaustavi prometna policija. Naime, primorsko-goranska policija provodila je cjelodnevnu akciju nadzora brzine na cestama u svojoj nadležnosti. Akcija je provedena istovremeno na području cijele Hrvatske, iz policije naglašavaju: ne samo s ciljem represivnog već i preventivnog djelovanja na sve vozače.


U Primorsko-goranskoj županiji policija je mjerila brzinu vožnje na 27 lokacija, svim raspoloživim uređajima za nadzor brzine kretanja vozila. Pritom je evidentirano ukupno 200 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila.


Najviše ih je zabilježeno u Rijeci – 81 prekršaj, a potom na području Crikvenice – 36 prekršaja, Vrbovskog – 34 prekršaja, Opatije 14 prekršaja, Raba – osam prekršaja te po šest prekršaja na području otoka Lošinja i Krka, tri na području Delnica i jedan na području Čabra.




– Rekorder akcije je evidentiran uređajem za nadzor brzine na autocesti Rijeka-Zagreb u 14,11 sati. Riječ je o osobnom vozilu marke Audi, registarskih oznaka Nove Gradiške, koje se kod Vrbovskog kretalo brzinom od 198 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničenje 110 kilometara na sat, izijestili su iz policije.


Također, posada policijskog presretača, na cesti A7 kod čvora Hreljin, u 16.20 sati zatekla je u prekršaju 55-godišnjeg vozača Mazde, riječkih registarskih oznaka. On se kretao brzinom od 182 kilometra na sat, na mjestu gdje je ograničenje brzine 100 kilometara na sat, zbog čega je kažnjen s tri tisuće kuna globe i oduzimanjem vozačke dozvole na mjesec dana.


– Osim brzine, posada policijskog presretača je evidentirala i rekordera akcije u vožnji pod utjecajem alkohola. Tako je 51-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Škoda, riječkih registarskih oznaka, zatekla u 17.00 sati, na cesti A7 kod čvora Križišće. Upravljao je vozilom pri koncentraciji alkohola od 2,78 g/kg i s nevažećom vozačkom dozvolom koja je istekla još 2016. godine, izvijestila je županijska prometna policija


U pripremi akcije, napominju iz PU Primorsko-goranske, doprinos su dali i sami građani, predlažući lokacije za koje su smatrali da je potrebna veća prisutnost policije i nadzor brzine kretanja vozila.


– Ponuđenu mogućnost iskoristilo je 30-ak građana, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji. Njihovi su prijedlozi razmotreni, a dio prijedloga je izabran te je na predloženim lokacijama proveden nadzor brzine kretanja vozila u sklopu ove 24-satne akcije. Ostali prijedlozi građana također su analizirani te će nadzor brzine kretanja vozila na predloženim lokacijama biti proveden u budućim akcijama i kroz redoviti nadzor prometa na cestama, navode iz PU Primorsko-goranske.