Pothvat spašavanja

VELIKA ČAST Kapetan Rikanović iz Kraljevice u Londonu odlikovan za veliku hrabrost na moru

Darko Pajić

Kapetan Damir Rikanović iz Kraljevice dobio priznanje Međunarodne pomorske organizacije

Kapetan Damir Rikanović iz Kraljevice dobio priznanje Međunarodne pomorske organizacije

Pothvat spašavanja 12 unesrećenih osoba, o kojem je pisao naš list, dogodio se 17. veljače ove godine kad je Rikanović u svojstvu dokapetana broda »Crystal Esprit« pomogao katamaranu »El Diablo« nakon što se nasukao zbog teških vremenskih uvjeta



RIJEKA – Za iskazanu hrabrost i pomorsku vještinu u akciji spašavanja 12 unesrećenih osoba, kap. Damir Rikanović iz Kraljevice u Londonu je odlikovan priznanjem Međunarodne pomorske organizacije, koja tradicionalno dodjeljuje godišnje nagrade za iskazanu izuzetnu hrabrost na moru.


Riječ je o nagradi za pothvat o kojem je pisao naš list, a dogodio se 17. veljače ove godine u vrijeme kada je Rikanović u svojstvu dokapetana plovio na brodu za kružna putovanja »Crystal Esprit«, koji je pritekao u pomoć putnicima i posadi katamarana »El Diablo« nakon što se katamaran nasukao zbog teških vremenskih uvjeta te poslao poziv za pomoć.


Kruzer je plovio prema Sejšelima, a poziv upomoć stigao je neposredno iza ponoći i trebalo je gotovo sat vremena plovidbe kako bi se stiglo do lokacije na kojoj je katamaran nasukan. Akciju spašavanja otežali su loši vremenskih uvjeti, orkanski vjetar, kiša i veliki valovi, ali je unatoč svemu kapetan iz Kraljevice upravljao akcijom spašavanja noću i po vrlo uzburkanom moru. Gumenjacima su na kraju uspješno izvučeni svi unesrećeni među kojima je bilo i troje djece. Osim Rikanovića nagrada je dodijeljena i njegovom kolegi Kurtu Dreyeru s broda »Crystal Esprit«. U akciji spašavanja sudjelovala su još dva hrvatska pomorca, Antonio Munivrana iz Zadra i Zvonimir Vičević iz Kostrene.




Glavnu nagradu IMO-a (Award for Exceptional Bravery at Sea) ove godine dobila su dva američka peljara, kap. Michael G. McGee i kap. Michael C. Phillips, dok je kap. Rikanović u drugoj grupi od ukupno troje nagrađenih kandidata te mu je uručeno priznanje – »Certificates of Commendation«. Inače, IMO je svoju posebnu nagradu za izuzetnu hrabrost na moru uspostavio 2005. i njome se odaje poštovanje osobama koje su riskirajući vlastiti život pokazali izvanrednu hrabrost u pokušaju spašavanja ljudski života ili očuvanja okoliša od onečišćenja.


Ove godine pristigle su ukupno 33 nominacije zaprimljene od strane 16 država članica i 5 nevladinih organizacija, a komisija IMO-a pothvat kapetana iz Kraljevice prepoznala je po hrabrosti i umijeću kod akcije spašavanja na moru. Nagrade su dodijeljene u sklopu redovne skupštine IMO-a u sjedištu udruženja u Londonu.