Neobična publikacija

V. Britanija objavila veliki vodič za turiste koji postanu žrtve silovanja u Hrvatskoj: ‘Čuvajte odjeću i sve dokaze’

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Britansko veleposlanstvo primilo je povratnu informaciju od nekih žrtava silovanja koje navode da je proces prijavljivanja napada povremeno bio otežan i dosta različit od onoga što bi očekivali od policajaca u Velikoj Britaniji, navodi vodič



Britansko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je neobičnu publikaciju namijenjenu svojim državljanima koji namjeravaju posjetiti Hrvatsku – “Vodič za osobe koje su silovane ili seksualno napadnute” i “informacije za Britance koji su žrtve silovanja i seksualnih zločina u Hrvatskoj”.


Vodič, piše Slobodna Dalmacija, sadrži kako incident prijaviti hrvatskoj policiji, opis medicinskog pregleda, specijalni PEP tretman protiv zaraze HIV-om nakon rizičnog seksualnog odnosa, objašnjenje legalne procedure u Hrvatskoj, traženje odštete…


Proteklih godina bilo je više prijavljivanja seksualnih napada na državljane Velike Britanije u Hrvatskoj. 




Naši konzularni radnici mogu vas otpratiti do policijske postaje. Ako želite ići direktno na policiju, možete nazvati broj 112 te zamoliti policiju da obavijesti britansko veleposlanstvo. Ako želite prijaviti zločin, to učinite što prije kako bi se osigurali forenzički dokazi. Tuširanje i pranje tijela i odjeće nakon zločina otežava policiji da pronađe dokaze. Ako idete u policiju, a presvučete odjeću u kojoj ste napadnuti, ponesite tu odjeću na policiju. Razmislite o tome da sačuvate dokaze – kondome, četkicu za zube, tekstualne poruke i druge. Prvi iskaz policiji može biti dan u prisutnosti policajca koji nije specijalno obučen za ovakve slučajeve prije nego što specijalno obučen policajac preuzme slučaj. U manjim gradovima možda i ne bude specijalno obučenih policajaca koji se bave tom vrstom zločina”, navodi se u vodiču čije dijelove prenosi Slobodna Dalmacija, te se kaže da je policija dužna naći i prevoditelja.


Iznosi se kritika i na račun hrvatske policije.


– Britansko veleposlanstvo primilo je povratnu informaciju od nekih žrtava silovanja koje navode da je proces prijavljivanja napada povremeno bio otežan i dosta različit od onoga što bi očekivali od policajaca u Velikoj Britaniji, navodi vodič.