Udar na ugostiteljstvo

Ugostitelji ogorčeni poreznom reformom: Dvostruko povećanje PDV-a znači ključ u bravu i otkaze

Biljana Savić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Povećanjem ovog poreza smanjit će se promet i konkurentnost Hrvatske na tržištu, a povećanje cijena,  nužno da bi ugostitelji opstali, izazvalo bi  nezadovoljstvo među gostima, kažu ugostitelji



RIJEKA  Predstavnici ugostitelja sastali su se s ministrom turizma Garijem Cappellijem u povodu najavljenog povećanja stope PDV-a za usluge ugostiteljstva s 13 na 25 posto, a pritom je zaključeno da, ako se stopa PDV-a ne može smanjiti, nikako ne treba dozvoliti ni njeno povećanje, izvijestili su ugostitelji.  


Ugostitelje su na tom sastanku, kako prenosi Hina, predstavljali predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a i najvećeg ugostiteljskog udruženja u zemlji, Udruženja ugostitelja Zagreba, Nenad Šepak, koji su poručili da ministar podržava zahtjeve ugostitelja da se stopa PDV-a ne povećava, ako se već ne može smanjiti.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



Ponavlja kako je zajednički zaključak susreta s ministrom – »ako se stopa PDV-a ne može smanjiti, nikako ne dozvoliti povećanje«.Isti su zaključak nakon sastanka s ministrom turizma jučer iznijeli i predstavnici hotelijerskih udruga, a do kraja ovog tjedna, kako se neslužbeno doznaje, ministar bi se trebao sastati s predstavnicima još nekih strukovnih udruga, koje se protive povećanju stope PDV-a za ugostiteljske usluge.

Lupit će šakom o stol




Koordinacija ugostitelja iz Rijeke i okolice putem Udruge konobara i barmena Hrvatske poziva sve ugostitelje koji žele reagirati na najavljeno povećanje  PDV-a s 13 na 25 posto na sastanak u nedjelju 6. studenog u 19 sati u kongresnoj dvorani Hotela Ambasador u Opatiji.


 – Vrijeme je da jednom zauvijek pokažemo da struka koja hrani državu može lupiti šakom u stol i reći »dosta« –  ističu iz Udruge.


Članovi koordinacije izabrane ovoga tjedna na inicijalnom sastanku kojem je prisustvovalo više od 60 ugostitelja iz riječke regije kažu da je glavna tema sastanka zajednički stav i argumentirani istup zainteresiranih ugostitelja prema ministarstvima turizma i financija te medijima. Godinama im je obećavan porez niži od 13 posto, a sad doživljavaju njegov skok na 25 posto.


Neodrživost PDV-a od 25 posto, specifičnosti ugostiteljskog poslovanja, nepoštena tržišna utakmica koju ugostiteljima ugrožavaju trgovački centri, kiosci i udruge s ugostiteljskim poslovanjem bit će glavne teme nedjeljnog sastanka.


– Poslat ćemo i upit Poreznoj upravi i zatražiti  kumulativnu listu uvidom u knjige dobiti i gubitka koja će pokazati koliki postotak ugostitelja, posebice malih i srednjih poduzeća i obrtnika u rekordnoj 2015. turističkoj godini doista bilježi 12 posto ili više dobiti na kraju poslovnog razdoblja i koji bi relativno bez bolnih rezova mogli podnijeti dvostruko povećanje poreza s razdobljem prilagodbe od 21 dan – kaže nam opatijski ugostitelj Stipe Dunatov, predsjednik novoosnovane koordinacije i naglašava da će poslati upit prema resornom ministarstvu da bi se dobio uvid u broj zaposlenih u ugostiteljstvu prema NKD-u, te upit prema Ministarstvu financija kojim se traži uvid u stručnu analizu procjene učinaka povećane stope PDV-a na poslovanje ugostitelja i vezane djelatnosti kojom se ministarstvo vodi pri ovako naglom i velikom skoku poreza.



Udruženje obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine s nevjericom je dočekalo najavu porezne reforme koja će, upozoravaju ugostitelji, kompletnom ugostiteljskom sektoru podići porezni namet za gotovo 100 posto podižući PDV na 25 posto.U Udruženju obrtnika ističu da nikako ne mogu shvatiti zašto se hrvatske vlade, koje se toliko trude da nam zagorčaju život, ne ugledaju na one, čiji su ugostitelji perjanica u europskoj i svjetskoj gastronomiji. Francuski ugostitelji su se u jeku financijske krize 2009. godine izborili za PDV od 5,5 posto. I ne samo da su održali poslovanje, već ga i tehnološki unaprijedili, zaposlili novih 50 tisuća djelatnika, uložili u izobrazbu i primjenu novih kulinarskih tehnika, ističu u Crikvenici gdje u 140 ugostiteljskih objekata ljeti radi oko dvije tisuće ljudi. Što reći za talijanske i španjolske restoratere koji utiru put svjetskom kulinarstvu uz PDV od deset posto, pitaju se u Crikvenici.    Crikveničani apeliraju na novog ministra turizma Garija Capellija da stane uz sektor ugostiteljstva i ne dopusti novo porezno opterećenje ugostiteljstva kojem, boje se članovi ceha ugostiteljstva udruženja crikveničkih obrtnika, prijeti potpuno urušavanje. (A. R.)


Smanjit će se promet


Riječki su ugostitelji ujedinjeni u stavu da postoji vrijeme prilagodbe, te da će ukoliko prijedlog rasta PDV-a sa 13 na 25 posto bude izglasan, ugostitelji imati samo tri tjedna da odluče ima li smisla nastavljati raditi ili će staviti ključ u bravu. Povećanjem ovog poreza doći će, tvrde, do brojnih otkaza kao viška radne snage i smanjit će se promet i konkurentnost Hrvatske na tržištu; povećanje cijena postat će nužno da bi opstali, a to će izazvati opće nezadovoljstvo među gostima.


 – Čak i da je ovoliki porez za nas ugostitelje održiv, a nije, rok prilagodbe je nepojmljivo kratak, kraći i od otkaznog roka za radnike i to je možda veći problem od dizanja porezne stope.  Prijedlog dizanja PDV-a gotovo za dvostruko izravan je udar na ugostitelje, osobito na one koji su investirali, primjerice, ja sam investirao kako bih imao dugoročno održiv proizvod, ali da sam znao da će se dizati porez, sigurno se ne bih upuštao u investiciju – kaže riječki ugostitelj Vedran Jakominić.