Snimio Marin ANIČIĆ
Povećanjem ovog poreza smanjit će se promet i konkurentnost Hrvatske na tržištu, a povećanje cijena, nužno da bi ugostitelji opstali, izazvalo bi nezadovoljstvo među gostima, kažu ugostitelji
RIJEKA Predstavnici ugostitelja sastali su se s ministrom turizma Garijem Cappellijem u povodu najavljenog povećanja stope PDV-a za usluge ugostiteljstva s 13 na 25 posto, a pritom je zaključeno da, ako se stopa PDV-a ne može smanjiti, nikako ne treba dozvoliti ni njeno povećanje, izvijestili su ugostitelji.
Ugostitelje su na tom sastanku, kako prenosi Hina, predstavljali predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a i najvećeg ugostiteljskog udruženja u zemlji, Udruženja ugostitelja Zagreba, Nenad Šepak, koji su poručili da ministar podržava zahtjeve ugostitelja da se stopa PDV-a ne povećava, ako se već ne može smanjiti.
Lupit će šakom o stol
Koordinacija ugostitelja iz Rijeke i okolice putem Udruge konobara i barmena Hrvatske poziva sve ugostitelje koji žele reagirati na najavljeno povećanje PDV-a s 13 na 25 posto na sastanak u nedjelju 6. studenog u 19 sati u kongresnoj dvorani Hotela Ambasador u Opatiji.
– Vrijeme je da jednom zauvijek pokažemo da struka koja hrani državu može lupiti šakom u stol i reći »dosta« – ističu iz Udruge.
Članovi koordinacije izabrane ovoga tjedna na inicijalnom sastanku kojem je prisustvovalo više od 60 ugostitelja iz riječke regije kažu da je glavna tema sastanka zajednički stav i argumentirani istup zainteresiranih ugostitelja prema ministarstvima turizma i financija te medijima. Godinama im je obećavan porez niži od 13 posto, a sad doživljavaju njegov skok na 25 posto.
Neodrživost PDV-a od 25 posto, specifičnosti ugostiteljskog poslovanja, nepoštena tržišna utakmica koju ugostiteljima ugrožavaju trgovački centri, kiosci i udruge s ugostiteljskim poslovanjem bit će glavne teme nedjeljnog sastanka.
– Poslat ćemo i upit Poreznoj upravi i zatražiti kumulativnu listu uvidom u knjige dobiti i gubitka koja će pokazati koliki postotak ugostitelja, posebice malih i srednjih poduzeća i obrtnika u rekordnoj 2015. turističkoj godini doista bilježi 12 posto ili više dobiti na kraju poslovnog razdoblja i koji bi relativno bez bolnih rezova mogli podnijeti dvostruko povećanje poreza s razdobljem prilagodbe od 21 dan – kaže nam opatijski ugostitelj Stipe Dunatov, predsjednik novoosnovane koordinacije i naglašava da će poslati upit prema resornom ministarstvu da bi se dobio uvid u broj zaposlenih u ugostiteljstvu prema NKD-u, te upit prema Ministarstvu financija kojim se traži uvid u stručnu analizu procjene učinaka povećane stope PDV-a na poslovanje ugostitelja i vezane djelatnosti kojom se ministarstvo vodi pri ovako naglom i velikom skoku poreza.
Smanjit će se promet
Riječki su ugostitelji ujedinjeni u stavu da postoji vrijeme prilagodbe, te da će ukoliko prijedlog rasta PDV-a sa 13 na 25 posto bude izglasan, ugostitelji imati samo tri tjedna da odluče ima li smisla nastavljati raditi ili će staviti ključ u bravu. Povećanjem ovog poreza doći će, tvrde, do brojnih otkaza kao viška radne snage i smanjit će se promet i konkurentnost Hrvatske na tržištu; povećanje cijena postat će nužno da bi opstali, a to će izazvati opće nezadovoljstvo među gostima.