Potresno pismo

Udovica osječkog glumca: ‘Tko ti je dozvolio, dječače, da 4 godine haračiš bez vozačke?’

Portal Novilist.hr



Glumac HNK Osijek Aleksandar Bogdanović tragično je nastradao u prometnoj nesreći, nakon što ga je na pješačkom prijelazu udario vozač Branislav Smiljanić. Ovaj je 22-godišnjak pobjegao s mjesta nesreće, nakon koje se još uvijek postavlja pitanje odgovornosti.


Uz Smiljanića u automobilu je bilo još troje mladih, a svi zajedno utekli su s mjesta nesreće. Nitko od njih nije pružio pomoć teško ozlijeđenom Aleksandru Bogdanoviću, koji je nakon četiri dana preminuo od ozljeda glave.


Otac vozača je djelatnik policije, a premda je od nesreće prošlo mjesec dana, protiv mladog vozača državno odvjetništvo još nije podiglo kaznenu prijavu, iako se on nalazi u pritvoru.




Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku priopćilo je da je protiv okrivljenika donijelo rješenje o provođenju istrage, zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona.


Upravo se o pitanju odgovornosti za ovu nesreću oglasila udovica Aleksandra Bogdanovića, Sena Krupić.


“Tko si ti mali čovječe koji si se usudio i tko su ti koji su ti dopustili da se tako usudiš. Tko ti je osigurao pravo na toliki ego. Da 4 godine haračiš ulicama grada bez vozačke dozvole. Tko su ti ‘odrasli’ svjesni koji su ti sve te godine davali ključeve u ruke.


Na što su mislili tvoji roditelji kada su mi poslali telegram u kojem piše ‘Nismo mi našeg sina odgajali da upropaštava tuđe živote.’


Gospodo draga, varate se… baš zato ste ga odgajali. Jer u suprotnom bi vaše dijete bilo u taksiju, a ne terencu sa 22 godine bez vozačke dozvole i to 4 godine na cesti. Nije mu ovo prva nesreća koju je prouzročio. Druga ili treća. Samo je bilo pitanje vremena kada će i koga usmrtiti.



I sve ste znali, gospodo draga, svi. I ona djeca što su sjela s njim u auto te noći i tko zna koliko još noći su tako jurili ulicama grada. Aleksandar, moja ljubav, je te večeri bio žrtva vašeg odgoja i napuhanih dječjih ega svih koji su tamo bili, kojima je to omogućeno.


Što si mislio dječače kada si sa 100 km/h proletio kroz pješački prijelaz. Čula sam te. Čula sam zvuk koji je uništio moj i još mnoge živote. Čula sam silinu udarca u dnevnoj sobi, nije to bio udarac od 40 km/h.


Ne molim se često Bogu, ali te večeri, znajući da Sale treba doći, sklopila sam ruke i sa molitvom išla prema prozoru. Ispod prozora gdje je Ian Lav spavao, na 10 metara od kuće, odigrao se najcrnji scenarij za sve nas.


Za Iana Lava, za mene, njegovu obitelj, mamu, sestru, djecu, prijatelje. Nisi samo ti dječače sudjelovao u tom zločinu. Svi vi koji ste znali ste sudionici tog zločina. Roditelji, prijatelji, sustav koji je to dopuštao.



Svi su zaslužni za usmrćivanje Aleksandra Bogdanovića. Ian Lav je mirno spavao ne znajući za tragediju koja se događala ispod njegovog prozora dok ste vi bili sakriveni u nekoj ulici pored.


Ian Lav još uvijek misli da je tata na jednoj dugačkoj predstavi u kazalištu i da će doći kući, kao što nam se vraćao uvijek. Vremenom, kako bude odrastao, morat ću mu objasniti da će ta predstava trajati zauvijek i da su neki ljudi kojima su usađene krive životne vrijednosti napisali najcrnji scenario za Aleksandra i ostatke života svih nas koji su ostali iza Aleksandra Bogdanovića”, napisala je u pismu javnosti na Facebooku Sena Krupić.


Ona je tek nakon pokopa svoga supruga od obitelji vozača dobila telegram sućuti.