Stupa na snagu sutra

U potpunosti se obustavlja svaki oblik javnog prijevoza u Hrvatskoj: Velika ograničenja i u brodskom prometu

Hina

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Također, privremeno se, za vrijeme trajanja ove Odluke, zatvaraju i svi željeznički i autobusni kolodvori. Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz ove Odluke



Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu je donio odluku da se u idućih 30 dana obustavi javni promet, što uključuje i tramvajski promet, te će se ta odluka primjenjivati od nedjelje, 22. ožujka.


S obzirom na znatno povećani rizik prijenosa koronavirusa prilikom korištenja javnog prijevoza, privremeno se obustavlja javni promet u trajanju od 30 dana od dana donošenje ove odluke. Privremena mjera se odnosi na javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza, javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu, javni prijevoz osoba u željezničkom prometu, tramvajski i drugi javnogradski promet, te sve ostale nespomenute vrste javnog prijevoza (žičare, uspinjače, drugo), stoji u Odluci.


Također, se privremeno se, za vrijeme trajanja ove Odluke, zatvaraju i svi željeznički i autobusni kolodvori. Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz ove Odluke.




Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 22. ožujka 2020. godine.


Ograničava se javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu, odlučio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite. 


Zabranjuje se održavanje svih redovitih brzobrodskih linija u obalnom linijskom pomorskom prometu za vrijeme proglašenja epidemije koronavirusa na području Hrvatske, izuzev u slučaju hitnih intervencija uz odobrenje Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, navodi se u odluci.


Također, zabranjuje se održavanje svih brodskih linija osim sljedećih državnih brodskih linija: Mali Lošinj – (Unije) – Srakane Vele – Susak) i obratno; Ilovik – Mrtvaška i obratno, Rava – (Mala Rava – Veli Iž – Mali Iž) – Zadar i obratno; Vrgada – Pakoštane – (Biograd) i obratno; Krpanj – Brodarica; (Vodice – Prvić Šepurine – Prvić Luka – Zlarin) – Šibenik i obratno; Komiža – Biševo i obratno te Suđurađ – Lopud – Koločep – Dubrovnk


Na državnim trajektnim linijama te na državnim brodskim linijama zabranjuje se sav putnički i teretni prijevoz prema otocima osim za hrvatske i strane državljane s prebivalištem, odnosno trajnim boravištem na otocima ili na polutoku Pelješcu; vozila fizičkih osoba te vozila korisnika leasinga s prebivalištem na otoku koja su registrirana u nadležnom upravnom tijelu u RH; djelatnike javnih zdravstvenih službi i djelatnike drugih javnih službi (policija, vatrogasci, oružane snage, lučka kapetanija, pošta, komulane djelatnosti) i njihova službena vozila; djelatnike orpskrbe trgovina koje su izuzete od primjene Odluke Stožera civilne zaštitete njihova službena vozila pri obavljanju redovitih prijevoza na otok te dostavne službe i njihova vozila kao i djelantike pravnih osoba koje obavljaju nužne interventne popravke na otoku i njihova službena vozila pri obavljanju intervencija


Županijski stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenje mjera iz ove odluke. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Narodnim novinama.